Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

6 december 2021 08:55
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Joe Cannata förlängt kontraktet med Oskarshamn och Färjestad har lånat in en back från Mora.


Färjestad lånar in back

Färjestad har haft lite frånvaro på backsidan och har därför lånat in Gustav Berglund, 20, från Mora. Berglund spelade JVM förra säsongen och har den här säsongen gjort tre poäng på tio matcher i HockeyAllsvenskan.

– Vi vill bredda vår backsida, då vi har och har haft skador på Jens (Westin) och Jesse (Virtanen), plus att vi tror och hoppas att Joel Nyström kommer att få spela junior-VM. Då känner vi att vi har ett behov av att hitta någon som är utvecklingsbar, hungrig och som vill mer, som samtidigt kan komma in förutsättningslöst och utmana på träning och match, säger sportdirektör Rickard Wallin.

Färjestad skriver på sin hemsida att lånet gäller tills vidare.

En annan nyhet som berör Färjestad: Klubben har lånat ut målvakten Jesper Eliasson till Väsby i HockeyEttan. Eliasson har tidigare den här säsongen varit utlånad till allsvenska Almtuna.

Feguson stannar i Rögle

Brady Ferguson, 27, kom till Rögle inför den färra säsongen. Den viktige centern noterades för 18 poäng under sin debutsäsong i SHL. Den här säsongen står han noterad för nio poäng. Nu står det klart att amerikanen stannar i Ängelholmsklubben över säsongen 2023/24.

– Brady har kommit hit och anpassat sig väldigt bra till svensk hockey. Han är en väldigt nyttig center för oss och är en väldigt bra kille att jobba med. Det kan nog alla i organisationen skriva under på. Det är skönt att han stannar i några år till minst. Han har en nivå till att nå, speciellt i offensiven och jag tror verkligen att han kommer göra det, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Cannata förlänger med Oskarshamn

Joe Cannata är en stor anledning till att Oskarshamn gör en sådan bra säsong. Den amerikanske målvakten har vunnit elva av 16 matcher den här säsongen och har närmare 91 i räddningsprocent. Cannata kom till Oskarshamn inför den förra säsongen efter en succéartad insats i Björklöven 2019/20. Nu står det klart att Cannata, som även har åtta säsonger i AHL på meritlistan, stannar i Oskarshamn till 2024.

– Joe har utvecklats och tagit enorma kliv sedan han kom till IK Oskarshamn. Även om det kanske inte har gått så långt på säsongen har han redan tagit stora kliv med "Sampas" (Mikael Sandberg, målvaktstränare) hjälp. Jag är glad att Joe kommer vara kvar hos oss ett tag till, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg.

Barklund lämnar Örebro

Filip Barklund och Örebro går skilda vägar. 19-årige Barklund har spelat i Örebro sedan 2018. Totalt har det blivit 29 matcher i SHL.

– Vi har inte kunnat erbjuda Filip den speltid som han behöver för att utvecklas. Just nu har vi många juniorer i vår verksamhet som är med och slåss om speltid i A-laget. Därför har vi nu kommit överens med Filip om att avsluta, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Barklund har i stället skrivit på för allsvenska Södertälje.