• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Smartare Klasen jagar första SM-titeln

11 september 2020 15:00
Intervju

Efter sex år i Schweiz är Linus Klasen, 34, tillbaka i SHL – med ett enda mål. ”Man spelar i Luleå för att vinna. Thats it”, säger Luleåstjärnan i en intervju om varför han väljer att återvända till Sverige, pressen i Lugano samt norrbottningarnas möjligheter att vinna SM-guld.


Juni har precis övergått i jul när SHL.se får tag i Linus Klasen medan han står och steker pannkakor. 34-åringen är med familjen på deras landställe utanför Huddinge.

– Större delen av sommaren blir här, lite dagsutflykter, säger Klasen.

"Har ett fruktansvärt bra lag"

Den spelskicklige forwarden är tillbaka i Sverige efter sex år i schweiziska Lugano och precis som senast när han spelade i SHL är det Luleåtröjan han ska dra på sig.

– Man vet man vad får. Jag vet vad jag ska göra. Jag känner ”Bulan” (tränaren Thomas Berglund) eftersom jag har haft honom tidigare. Dessutom har vi ett fruktansvärt bra lag. Det finns stora möjligheter att vinna där uppe, säger Klasen.

Var det givet att det skulle bli Luleå?

– Det har mycket med tajmingen att göra. Vi hade det tufft som lag i Lugano och i och med att mycket är osäkert nu är det skönt att veta vad jag ska göra. Luleå vet vad de får av mig, säger Linus Klasen.

Det här blir Klasens anadra sejour i Luleå. Förra gången kom han till klubben 2012 från Malmö och under sina två säsonger i Norrbotten gjorde han 81 poäng på 98 SHL-matcher. Därefter gick flyttlasset till Lugano 2014 – och där blev han alltså kvar i sex år.

– Överlag gick det bra där borta, men det klart att det var tuffa tider också. Kollar man på de tre första åren spelade jag med väldigt bra spelare. Sedan ändrades det lite. Spelar man med bra spelare brukar saker lösa sig ganska enkelt. Det var väl skillnaden mellan de första åren och hur det var på slutet. Men det har varit en fantastisk resa och en grymt kul upplevelse. Nu är jag är redo för något nytt och det ska bli jättekul att komma hem, säger Klasen.

"Förlorar laget är det importernas fel"

Efter sex år i alplandet är det framförallt en sak som Klasen ser framemot med att vara tillbaka på hemmaplan.

– Att få prata svenska. Man kan föra sig på ett annat sätt, säger han och fortsätter:

– Sedan är lite annorlunda att vara import i Schweiz och svensk i Sverige. Det är stor skillnad, med allt som hör till.

Syftar du på pressen utifrån?

– Producerar du inte där jag var spelar du inte. Vinner laget är det lagets förtjänst och förlorar laget är det importernas fel. Det är ganska enkel matematik. Sedan tjänar du därefter, men det hör till. Det är inget som har stört mig, men det är bara en annorlunda känsla, säger Klasen.

Finns det några likheter mellan Lugano och Luleå som städer?

– Vattnet är nära, det är väl det. Det är två helt olika kulturer, men jag gillar Luleå. Det är nära till det mesta och mycket skog. En mysig stad. När tillfället dök upp var det ganska enkelt, säger Klasen.

Plötsligt avbryter sig Klasen mitt i en mening.

– Ursäkta. Jag måste kolla en grej bara, säger han.

”Du låter honom inte sitta på den där själv va?”, hörs Klassen ropa.

Någon sekund senare är han tillbaka i telefonen.

– Farsan sätter treåringen på fyrhjulingen. Det kan gå hur som helst, säger Klasen och skrattar.

Jagar ett SM-guld

Han återgår till sitt resonemang om varför han återvänder till Luleå och kommer snabbt in på vad målsättningen är med de två kommande åren – och det är ingen tveksamhet på rösten när han säger:

– Man spelar i Luleå för att vinna. Thats it.

Vad har du för personliga målsättningar med säsongen?

– Jag har alltid höga mål och ställer alltid höga krav på mig själv. Det är inte annorlunda mot tidigare år. Se till att laget vinner matcher och producera så mycket jag kan, säger Linus Klasen.

Gjorde 34 poäng debutsäsongen i SHL

Klasen debuterade i SHL 2007/08 med Södertälje och redan sin första säsong gjorde han 34 poäng på 52 matcher. Därefter fortsatte han att leverera. Under de fem kommande säsongerna i SHL hade han poängraden: 29-51-50-24-57. Nu har sex år gått sedan han senast spelade klubblagshockey på svensk mark, men Klasen försäkrar oss om att vi kommer att känna igen hans spelstil.

– Ja, ja, för fan. Jag har blivit smartare i alla lägen. Jag vet när jag ska göra grejer. Jag kommer inte hem för att ha semester, säger Linus Klasen.

Och inte heller för att dumpa puck?

– Jag kommer att ta det som ges därute. Ju mer yta desto mer utrymme att göra saker och ting, säger Klasen, som under åren i Lugano snittade nästan en poäng per match.

Han gjorde 251 poäng på 265 grundseriematcher och han var en stor anledning till att klubben nådde final både 2016 och 2018. Därmed har den 34-årige Huddingesonen tre finalförluster eftersom han även var med när Luleå förlorade mot Skellefteå 2013.

– Mot Skellefteå gick första matchen till övertid och vi hade bra lägen. Det laget Skellefteå hade då var grymt bra och var värdiga vinnare, men vi hade våra chanser. Ett av åren med Lugano tror jag vi torskade tre matcher på övertid och vi hade game 7 hemma, men torskade. Det är små marginaler. Vi får se till att hitta rätt väg och stå på den andra sidan den här gången, säger Klasen.

Vad talar för att Luleå står på den vinnande sidan den här säsongen?

– Det finns en bra grund sedan tidigare år och målen som har satts är höga. Det blev ett abrupt slut förra säsongen när det såg så bra ut. Jag tror alla känner sig lite mer hungriga än tidigare år. Jag hoppas att det ska kittla extra mycket, säger Klasen.

"Är som en bläckfisk"

Samtalet börjar lida mot sitt slut och Klasen har pannkakshögen redo till barnen (tio, nio, fem och tre år gamla).

– Jag är som en bläckfisk, åtta armar. Jag står och steker pannkakor och tar ett möte med dig.

Och det är inga brända pannkakor du bjuder på?

– Nej, nej. Det är bra grejer. Ett klassiskt skogsrecept.

Sonen då, ser du honom eller stack han med fyrhjulingen?

– Han och pappa är borta. De har väl dragit iväg. Jag får gå ut och kika, säger Klasen och skrattar.