SHL Pride Week - Christian Folin, Frölunda

21 februari 2022 07:30

SHL Pride Week är ett sätt för ligan att lyfta frågorna kring inkludering och normer inom ishockeyn. För att öka spelarnas förståelse i dessa frågor har RFSL haft en utbildning med samtliga 14 SHL-klubbar, något som Frölundas spelarambassadör Christian Folin gillar. "Jag tror att det är viktigt och bra för alla att ha sådana här genomgångar. Det gör att vi utvecklas tillsammans", säger den förre NHL-backen.


Christian Folin, 30, återvände till Sverige under den förra säsongen efter tio år i Nordamerika. Där är det vanligt att idrottsklubbar gör olika saker för samhället, och det är något som Frölundabacken har tagit intryck från.

– Det är jätteviktigt för lag och individer att synas i samhället och hjälpa till på de sätt man kan. Jag minns själv att jag såg upp till spelare i dåvarande Elitserien när jag var ung. Det är klart att unga killar och tjejer ser hur vi gör, uttalar oss och att de snappar upp det. Kan vi visa framfötterna, hantera de här frågorna på rätt sätt och visa varandra respekt tror jag vi kan hjälpa många på deras resa, säger Folin.

"Försöker hjälpa till på det sätt jag kan"

Redan i somras fick han frågan att vara Frölundas spelarambassadör under SHL Pride Week, mellan den 21 och 27 februari.

– Jag har haft lagkamrater som har varit engagerade i frågan i USA och en kille pratade jag med ganska ofta. Då försöker jag hjälpa till på det jag kan i Frölunda och Sverige, säger Folin.

Varför är det viktigt för dig att engagera dig i detta?

– Det är en väldigt aktuell fråga. Jag vill vara med och dra mitt strå till stacken, och vara en del av den utveckling som ligan driver, säger Folin.

"Känns som att ligan tar steg i rätt riktning"

Eftersom SHL som liga vill göra sitt för att få hockeyn att bli en mer inkluderande miljö och öka förståelsen för personer som kanske inte känner sig helt bekväma i ett omklädningsrum har RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättighete) haft utbildning med samtliga 14 SHL-klubbar. Med syftet att öka kunskapen i frågor som rör hbtqi-begrepp och normkritiska förhållningssätt. Ett initiativ som Christian Folin gillar.

– Vi pratade mycket om hur man bemöter och pratar om det här i allmänna situationer. Som jag sa innan är det ett viktigt ämne, och även ett laddat ämne. Därför tror jag det är viktigt och bra för alla att ha sådana här genomgångar. Det gör att vi utvecklas tillsammans, säger 30-åringen.

– Det var ett lärorikt möte och det känns som att vi som liga verkligen tar ett steg i rätt riktning, säger Christian Folin.

Du som har varit med ett tag på den högsta nivån, hur skulle du säga att öppenheten i omklädningsrummet har förändrats under de senaste åren?

– Generellt har samhället blivit öppnare och hockeyn följer med i den debatten. Det är inte så att vi lever kvar i någon sorts Medeltid. Hockeyn har följt med i de här frågorna och jag har sett det på alla ställen jag har varit på, både borta i USA och här hemma. Där man pratar om att visa respekt gentemot varandra och ha en dialog kring de här frågorna, säger Folin.