"Färjestad hoppas mycket på både Lycksell och Peterson"

10 september 2020 11:00
Lagpresentation

Tre säsonger i rad har Färjestad slutat topp-4 i grundserien, men i vår har det gått tio år sedan klubben senast vann guld. Frågan är om den återvändande stjärnbacken Jesse Virtanen kan hjälpa Färjestad tillbaka till tronen i svensk hockey? ”SM-guld bör vara Färjestads mål, sett till vad de har presterat de senaste åren och truppen de ändå har”, säger Johan Ekberg på Värmlands Folkblad.


Senast Färjestad vann SM-guld var säsongen 2010/11, vilket betyder att det i vår har gått tio år sedan det guldfirandet. För Färjestad, med sammanlagt nio SM-titlar, är det en lång tid utan guld. Senast klubben hade ett sådant långt gulduppehåll var efter segern 1988. Då hade laget också nio raka säsonger utan guld, men säsongen 1996/97 var Färjestad återigen bäst i Sverige och därmed stannade guldtorkan på nio säsonger – och frågan är om historien kommer att upprepa sig i år?

– För att vara 2000-tal och Färjestad är tio år utan guld en ocean av tid. Det kommer att bli tajt i år för det är ett kluster av lag som har en högst rimlig målsättning att ta sig direkt till kvartsfinal, och där ska Färjestad givetvis vara med, säger Johan Ekberg, som bevakar Färjestad BK för Värmlands Folkblad samt driver podcasten VF Hockey, som handlar om SHL i allmänhet och Färjestad i synnerhet.

Färjestad går in i den här säsongen med en bra känsla från förra säsongen. Värmlänningarna höjde sig ju längre säsongen led och hade klättrat till en andraplats när 52 omgångar var spelade.

– Säsongen sammanfattades som en stigande kurva där det fanns en tydlig besvikelse över att inte se hur långt det hade kunnat gå. De slutade tvåa, men det var ganska mycket upp och ner. Inte samma stabilitet som året innan, då de åkte ur i semifinal mot Djurgården. Men den underliggande statistiken och deras känsla var att de var något på spåren i slutet av förra säsongen, säger Johan Ekberg.

Kontinuitet på backsidan

Inför den gångna säsongen hade laget gjort en del förändringar, särskilt på backsidan. Till den här säsongen är sex av åtta backar kvar sedan förra året och den kontinuiteten tror Johan Ekberg ger Färjestad en bättre stabilitet bakåt.

– Ett stort problem förra säsongen var att de släppte in 32 mål fler än året innan. Det handlade mycket om att fem backar var nya. Flera av dem hade inte spelat i SHL innan och skulle ha ledande roller. I princip alla är kvar och har blivit mer bekväma i SHL-miljö. Där tror jag verkligen Färjestad har en fördel. Då finns det andra utmaningar för det här laget, säger Ekberg.

Vilka utmaningar syftar du på?

– Vilka som ska göra målen? Utöver SHL:s poängkung Marcus Nilsson försvann även Johan Ryno under förra säsongen. Även om han inte hade så stor roll i Färjestad förra säsongen har Ryno och Nilsson haft en stor del i att Färjestad har haft det bästa powerplayet de senaste tre åren, De ha styrt powerplay, antingen på egen hand eller tillsammans. Där finns det enormt stora skor att fylla. Lagkaptenen (Linus Johansson) har lämnat och det är också stora skor att fylla. Även Jesper Olofsson är en högklassig SHL-forward. Där finns det frågetecken, säger Ekberg och fortsätter:

– Samtidigt hade det kunnat vara värre får man lägga till. Gustav Rydahl hade kunna gå till NHL och Michael Lindqvist hade inte spelat i SHL om han inte hade haft sin knäskada. Hade de tappat även dem hade det varit en helt annan sak, säger Ekberg.

"De hoppas mycket på Lycksell och Peterson"

Offensivt har Färjestad plockat in Jacob Nilsson, som återvänder till svensk hockey efter två år i AHL, Olle Lycksell, 21, från Linköping och Jacob Peterson, 21, från Frölunda. Dessutom lånar de in snabbskrinnaren Joakim Nygård från Edmonton Oilers fram till att kommande NHL-säsong drar igång.

– Färjestad hoppas mycket på både Lycksell och Peterson. Lycksell inledde i en förstakedja, men spelar sedan Nygård kom in i en tredjekedja. Lycksell och Peterson låg kring 20 poäng förra säsongen och Färjestads förhoppning är att de ska utvecklas och hamna runt 30 poäng. Att de ska gå från okej till bra eller riktigt bra, säger Johan Ekberg.

Om det har blivit en del förändring på forwardssidan har Färjestad, som Johan Ekberg var inne på tidigare, en annan kontinuitet på backsidan. Till den befintliga backbesättning har Färjestad adderat två namn – Adam Ginning, från Linköping, och framförallt Jesse Virtanen, som gjorde supersuccé senast han spelade i klubben. Säsongen 2017/18 gjorde han 41 poäng på 52 matcher och blev utsedd till ligans bäste back.

– Färjestad fick behålla allt de ville på backsidan, för de valde ändå att bryta med Ekeståhl Jonsson samt att inte förlänga med Johan Ivarsson. Att behålla det du vill och sedan plocka in han som var SHL:s bäste back för 1,5 år sedan (Virtanen) betyder fruktansvärt mycket. Visst att Virtanen hade det lite kämpigt delar av förra säsongen i KHL, men han är ändå samma Virtanen som senast han spelade i klubben. Så vansinnigt lugn med pucken. Att ha en spelare som kan sätta det där förstapasset och framförallt aldrig bli stressad, i dagens hockey där många sätter hård press, betyder mycket, säger Ekberg.

Haukeland ersätter Markus Svensson

Den lagdel vi inte ännu har gått in på är målvaktssidan. Där är Arvid Holm, som gjorde det bra förra säsongen, kvar. Vid hans sida hittar vi Henrik Haukeland i stället för Markus Svensson.

– Förutom de offensiva skorna som finns att fylla är målvaktssidan den stora knäckfrågan. Ska vi prata plusbetyg har Färjestad två stycken målvakter på 3+, och det vinner man inte SM-guld på. Det krävs att en eller båda tar klivet upp och att de på allvar kan bära ett lag till SM-guld. Vilket givetvis bör vara Färjestad mål den här säsongen, sett till vad de har presterat de senaste åren och truppen de ändå har, säger Johan Ekberg.

Johan Ekberg, reporter på Värmlands Folkblad, tippar Färjestads…

...placering i grunddserien: "Trea."

...poängkung: ”Michael Lindqvist. Han har snittat mer än en poäng per match sedan han kom tillbaka till Färjestad. Visst att han har en knäskada att ta sig tillbaka från, men det är i handlederna han har sin främsta styrka och de är intakta.”

...viktigaste spelare: ”Jesse Virtanen. När allt drar ihop sig tror jag att han kommer att snitta 25 minuter per match.”

...positiva överraskning:Albert Johansson. Han gjorde en stark debutsäsong, och det är ett speciellt backlöfte. Den häftigaste backtalang de har fått fram sedan Brodin/Klefbom. Framförallt hans lugnt är imponerade”

...bästa nyförvärv: ”Ska vi bortse från Jesse Virtanen eftersom jag nyss nämnt honom kan jag säga att Jacob Peterson är den smartaste värvningen Färjestad har gjort. Han är en spelare som har visat stor potential i ett topplag, men inte fick den rollen han ville ha. För han vill spela center och att då ta honom tidigt var smart. Jag tror att han blir vansinnigt nyttig för laget och samtidigt tror jag inte han är superdyr.”