Skellefteå vann grundserien på 111 poäng, men tabelltvåan Frölunda tog hem SM-guldet. Individuella lirare var det gott om - här är alla pristagare i SHL Awards 2016.

Mest värdefulle spelare - Patrick Thoresen, Djurgården

Värvningen av Patrick Thoresen gav ett rejält eko inför SHL. Norrmannen ville tillbaka till Djurgården och vann direkt djurgårdsfansens kärlek.

En skada under försäsongen gjorde att Thoresen inte riktigt kom igång till en början, men ju längre säsongen gått har 32-åringen verkligen visat SHL-publiken sitt breda register.

De sista 30 matcherna i SHL gjorde han 31 poäng, vilket var bäst i ligan och han landade tillslut på 48 poäng på 49 matcher. Hans insatser var starkt bidragande till att Djurgården nästan nådde en direktplats till kvartsfinal. Hans 33 assist var bäst i ligan tillsammans med Skellefteås Patrik Zackrisson.

Årets tränare - Hans Wallson, Skellefteå

När det blev turbulent i Skellefteås tränarled för tre år sedan fick Hans Wallson kliva upp från juniorverksamheten till klubbens A-lag. Han kom in i februari 2013 och i april samma år firade han och spelarna klubbens första SM-guld sedan 1978. Därefter har framgångarna bara fortsatt. Med 49-åringen vid rodret har laget tagit ytterligare ett SM-guld samt två silver, det senaste för några veckor sedan. I början av mars var han med och fixade Skellefteås fjärde raka serieseger - en bedrift inget annat lag eller tränare lyckats med i SHL.

Årest rookie - Ludvig Rensfelt, Rögle

Ludvig Rensfeldt var med och lyfte upp Rögle i SHL förra säsongen med nio poäng på tio matcher under Direktkvalet. I år sköt hans utveckling i höjden och 24-åringen gjorde 27 poäng och 15 mål i sin riktiga debutsäsong i SHL. Det var flest mål och poäng bland rookies, dessutom lika många poäng han gjorde året innan - i HockeyAllsvenskan.

Årets målvakt - Lars Johansson, Frölunda

28-årige Johansson har den här säsongen tacklat den hårda konkurrenssituationen om målvaktsposten i Frölunda på ett imponerande sätt. Han har radat upp segrar och blivit en viktig sista utpost. Johansson har hållit nollan sju gånger och har den bästa räddningsprocenten i SHL 2015/2016.

Årets forward - Patrick Thoresen, Djurgården

Årets nyförvärv. Så lät det inför säsongen när Djurgården presenterade Patrick Thoresen till sitt lagbygge, och norrmannen har inte gjort någon besviken. Efter en något tung start på serien har Thoresen sakta växt in i SHL-kostymen för att på slutskedet av säsongen visat att han håller absolut toppklass.

När Djurgården behövde honom som mest klev han fram och ledde sitt lag som tack vare Thoresen sånär tog sig direkt till kvartsfinal. Thoresen kom dessutom tvåa i poängligan i SHL och bjöd på delikata passningar till sina lagkamrater i match efter match. Långa stunder var han dominant på isen då han besitter både målsinne, passningsskicklighet och fysik.

Årets back - Jonas Junland, Linköping

Linköpingssonen Jonas Junland har gjort fem A-lagssäsonger för Linköping. Han har dessutom tillhört Färjestad i SHL och gjort två säsonger i Nordamerika. Tidigare i sin karriär var Junland mest känd för sina kvalitéer i den defensiva zonen. Men under de två senaste säsongerna hos östgötarna har Junland blommat ut till en poängstark tvåvägsback.

Hans 31 poäng i SHL 2014/2015 följdes den här säsongen upp med 30 poäng och Junlands rutin var ovärderlig under årets säsong. Linköping hade en ung backbesättning där Junland var både lagets fanbärare och viktigaste spelare.

Guldpipan - Mikael Nord

För tredje året i rad tilldelas Mikael Nord Guldpipan som SHL:s bästa domare, framröstad av spelarna själva.

Fler vinnare

Årets mål - Lucas Carlsson, Brynäs IF

Årets räddning - Johan Holmqvist, Karlskrona HK

Seriesegrare - Skellefteå AIK

SM-guldvinnare - Frölunda HC

SHL:s huvudpartners