Detta var Luleås säsong där laget tog hem seriesegern med hela 14 poängs marginal ner till tvåan. Tyvärr fick SM-slutspelet ställas in med anledning av Covid 19-pandemin så någon SM-guldvinnare kunde inte koras. 

Här är samtliga vinnare i SHL Awards 2020.

Mest värdefulle spelare - Kodie Curran, Rögle

Han spelade drygt två minuter mer än någon annan i laget i spel vid lika styrka. Han vann lagets poängliga och var en poäng från den magiska 50-poängsgränsen.

Kodie Curran spelade 48 matcher under sin andra säsong i SHL och Rögle och noterades således för mer än en poäng per match. Poängskörden är den högsta en Rögle-spelare har noterats för i den högsta serien i svensk hockey.

Med sitt spel över hela banan var en starkt bidragande faktor till att Rögle stod för den bästa säsongen i högstaligan någonsin. Curran sköt 125 skott på mål, täckte 36 mot eget mål och slutade plus-8 i plus/minus.

Årets rookie - Jesper Frödén, Skellefteå

25-årige Frödén tog klivet till SHL inför säsongen när han anslöt till Skellefteå från AIK i HockeyAllsvenskan, där han stod för 38 poäng under 2018/2019.

Omställningen till SHL har gått smärtfritt för Frödén. Hans första poäng, en assist, kom i den sjätte matchen och tre matcher senare spräckte han nollan i målprotokollet. Totalt blev det tolv fullträffar och 17 målgivande passningar för 25-åringen som slutade på delad femteplats i Skellefteås interna poängliga.

Frödén beskrevs tidigare under året av Skellefteås tränare som en "Oscar Möller light". Ord som lovar mer. Spelet har gjort det alla redan.

Årets målvakt - Gustaf Lindvall, Skellefteå

Gustaf Lindvalls klättring till det absoluta toppskiktet bland ligans målvakter är en solskenshistoria i sig. Från att ha varit på väg att lägga av med hockeyn för några år sedan har han nu cementerat sin position som förstekeeper i Skellefteå.

Hans siffror talar sitt tydliga språk: Sex hållna nollor på 36 framträdanden under säsongen. Räddningsprocenten skrevs till 93,52 - bäst av alla målvakter i ligan. Hans GAA (insläppta mål i snitt per match) på 1,78 var en av två som var under 2,00 under säsongen.

Lindvall radade upp segersviter om minst tre matcher i följd vid fyra tillfällen under säsongen och såg till att hålla Skellefteå på rätt köl när det stormade som mest.

Årets forward - Marcus Nilsson, Färjestad

En sju matcher lång poängsvit. Totalt 54 inspelade poäng och ende spelare att göra mer än 50 poäng den här säsongen i hela ligan. Lägg därtill att han gjorde tre poäng i en och samma match vid fem tillfällen. Förutom nytt personbästa för poäng satte Nilsson även nytt personligt rekord i mål (12) och assist (42) under säsongen. Nilsson blev fjärde Färjestad-spelare genom tiderna att kliva över 50-poängsgränsen under en säsong.

Marcus Nilssons enastående prestation säkrade inte bara segern i poängligan med fem poängs marginal till närmsta jagande spelare. Den såg till att Färjestad slutade som näst bästa lag i grundserien när säsongen summerades.

Årets tränare - Thomas Berglund, Luleå

För andra året i rad nådde Luleå Hockey över 100 poäng i SHL:s grundserie. Thomas Berglunds filosofi med en tät defensiv och frejdiga anfall har blivit en trygghet i Luleå, som överträffade fjolårets 101 poäng när man vann serien på 106 inspelade poäng - 14 före tvåan Färjestad. Tränaren är enligt egen utsago involverad i de värvningar klubben gör och sätter onekligen sin prägel på klubben, som han vann SM-guld med som spelare 1996, både på och utanför isen.

Från att ha tagit 81 poäng under Berglunds första säsong som tränare under säsongen 2017/2018 har klubben ökat med 101 poäng förra året och 106 i år. Luleå var enda lag att släppa in färre än 100 mål (98) i grundserien och framåt producerade man fjärde mest (151 mål).

Årets back - Kodie Curran, Rögle

Curran stod för en imponerande säsong och var en stor del i det Rögle-försvar som i sin tur lade grunden för den offensiv som Curran också styrde och dominerade med sina 49 poäng.

Han spelade 23:37 minuter per match, täckte 36 skott och gick plus-8. Curran var nominerad till priset även förra säsongen. Med sina 49 poäng satte han nytt klubbrekord i Rögle för poäng i den svenska högstaserien.

Poängmässigt växlade han upp från sina 37 poäng förra året. Han hade en bättre skottprocent den här säsongen (9,6 procent jämfört med 9,03). Tre av hans tolv fullträffar blev matchvinnande den här säsongen - lika många som förra året.

Guldpipan - Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest meriterade domare och meddelade tidigare i våras att han nu lägger visselpipan på hyllan. Och han slutar verkligen på topp. Sjöberg har röstats fram av spelarna som vinnare av Guldpipan som den bäste domaren i SHL 2019/2020.

Patrik Sjöberg får priset för första gången i karriären och tilldelades det under SHL Awards 2020.

SHL:s huvudpartners