Växjö Lakers var det vassaste laget och vann såväl SHL som SM-guld i slutspelet. Skytteligavinnaren hette Antti Suomela och han gjorde hela 37 mål, flest sedan Tom Bisset gjorde 40 säsongen 1998/1999.

Här är samtliga vinnare i SHL Awards 2023.

Guldpipan - Linus Öhlund

Priset till årets bästa domare har delats ut av SICO i över 40 år, sedan säsongen 1981/1982. Säsongen 2022/2023 heter vinnaren Linus Öhlund. Det är första gången Linus Öhlund står som segrare av Guldpipan.

– Det känns oerhört kul och ärofyllt att få vinna Guldpipan, särskilt när det är spelarna själva som röstar. Säsongen 2022/2023 har varit fantastiskt rolig att döma med så många jämna och roliga matcher så det känns extra kul att få avsluta säsongen med min första Guldpipa, säger vinnaren själv.

Stefan Liv Memorial Trophy - Emil Larmi, Växjö

Växjös Emil Larmi tilldelas priset som den mest värdefulle spelaren i slutspelet. Målvakten har radat upp helt fantastiska räddningar och sett till att Växjö kunde ta sitt fjärde SM-guld.

Bäst räddningsprocent under grundserien och under slutspelet höjde Emil Larmi nivån på sitt målvaktsspel till nya höjder. Inte nog med att han tog mängdräddningarna - han svarade även för ett par av de mest spektakulära räddningarna vi skådat i ett SM-slutspel. 

Årets målvakt - Linus Söderström, Skellefteå

Linus Söderström återvände till Sverige inför den här säsongen – och vilken återkomst det blev 26-åringen. Söderström fick väldigt stort förtroende i och med att Gustaf Lindvall skadade sig, och Söderström visade att han var att räkna med. Söderström spelade 30 grundseriematcher, varav Skellefteå vann 22. Söderström höll totalt sex nollor, hade 92,94 i räddningsprocent (näst bäst i ligan) samt släppte i snitt in 1.63 mål per match (näst bäst i ligan). Med sitt målvaktsspel bidrog Söderström i allra högsta grad till Skellefteås andraplats i grundserien.

Årets back - Jonathan Pudas, Skellefteå

Jonathan Pudas noterades för 45 poäng, fördelat på elva mål och 34 assist, under grundserien. Endast tre spelare i ligan som gjorde fler poäng än Pudas. Backarnas poängliga vann han i överlägsen stil. Joey LaLeggia, HV71 gjorde näst flest poäng bland ligans backar, men han var sju poäng bakom Pudas.  Ett annat bevis på Pudas betydelse för Skellefteå var att han snittade 23:59 minuters istid per match – endast två spelare i ligan hade mer istid.

Årets Rookie - Filip Bystedt, Linköping

Filip Bystedt var en av spelarna som visade vägen offensivt för Linköping den här säsongen. Han svarade för 20 poäng (7+13) och hade därmed endast fem forwards före sig i den interna poängligan. Bystedts fina leverans offensivt gjorde honom också till den mål- och poängbäste rookien i ligan den här säsongen. 19-årige Bystedt, som är draftad av San Jose Sharks, snittade 12:49 minuters istid per match.

I och med priset "Årets rookie" tilldelas Filip Bystestedts moderklubb Linköping HC 50 000 kronor. 

Årets tränare - Martin Filander, Oskarshamn

För varje säsong som Martin Filander har lett Oskarshamn har laget blivit bättre och bättre. Det är mer regel än undantag att Oskarshamn är ett av de bottentippade laget i ligan inför säsongen, men gång på gång har Martin Filander och hans mannar motbevisat tvivlarna. Den här säsongen räckte det till en sjundeplats – vilket är det bästa resultatet i IK Oskarshamns historia. Mycket tack vare en stark offensiv. Oskarshamn gjorde 165 mål på 52 grundseriematcher, vilket var bäst i ligan tillsammans med Skellefteå.

Årets forward - Antti Suomela, Oskarshamn

Tillsammans med Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen bildade Antti Suomela ligans målfarligaste kedja. Oftast var just Suomela som gjorde målen. Med sina 37 fullträffar gjorde han 14 mål fler än tvåan i den statistiken. Dessutom vann Suomela SHL:s poängliga med 66 poäng på 51 matcher. En annan kolumn där vi hittade den finske centern högst upp var matchavgörande mål. Åtta gånger under grundserien gjorde Antti Suomela det matchavgörande målet.

Mest värdefulle spelare - Antti Suomela, Oskarshamn

Oskarshamn gjorde sin bästa grundserie i klubbens historia – mycket tack vare Antti Suomela. Den finske centern vann både poäng- och skytteligan i SHL. Han gjorde 37 mål, vilket var 14 mål fler än tvåan i den statistiken. Med 66 poäng var Suomela direkt inblandad i 40 procent av Oskarshamns 165 mål i grundserien. Suomela var också bäst i ligan när det kom till matchavgörande mål (åtta stycken) och han var den ende forwarden i ligan som snittade över 20 minuters istid per match (20:01).

SHL:s huvudpartners