SHL-domaren: Tobias Björk
Publicerad: 2020-05-22
Intervju
SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Här berättar Tobias Björk om hur det kom sig att han började döma bland mycket annat.

Tobias Björk är den forne hockeyspelaren som sadlade om till domare efter en skada - och sin pappas idoga tjat för att få honom att prova på att döma. Hans far dömde på högsta nivå i Sverige - och:

– Han spelade även något år i Elitserien och jag växte upp med att han reste iväg och det var väl en del av livet att han dömde. Själv var jag som spelare inte den bästa mot domarna. Jag kunde leva djävul när jag spelade själv och tänkte att jag aldrig skulle bli domare. Men sedan var jag tvungen att sluta på grund av skada och blev tränare för ett J18-lag i två år innan pappa övertalade mig om att jag skulle testa på att döma. Då tänkte jag att jag skulle ge det en chans så att han slutade tjata i alla fall. Och det är inget jag ångrar idag. Jag insåg att det här var rätt roligt. Jag tror att alla vi domare som är här uppe älskar att tävla. Det vi gör är ganska komplext egentligen. Vi ska samarbeta men vi vill alla ha den där sjunde och avgörande finalen.

Vad är det viktigaste rådet du kan ge till en aspirerande domare?

– De flesta av oss har någon gång börjat för att tjäna en liten extra slant. Det är väl ingen hemlighet att det är så det börjar. Men för att lyckas är det viktigt att vara sig själv utan att låta det sticka iväg. Man ska kunna vara lagspelare och samtidigt kunna vara en individualist. Man ska vara den man är men det gäller att kunna snappa upp saker som andra gör som verkar bra och göra dem till sina egna. Man ska vara seriös så det blir rättvist mot de som spelar också.

Idag bär han tröjnummer 25. Björk berättar att det inte fanns så mycket att välja på när det var hans tur att välja nummer. Men det finns en koppling till numret:

– Jag kom upp två år efter att man började med nummer. Det första stället jag hade när jag själv spelade fick jag i julklapp och det härör till en spelare som spelade i Boden när jag själv spelade: Lars-Göran Niemi. Men det är väl inte mer speciellt än så.

Hur många matcher har du dömt?

– 531 matcher. Jag såg att du hade gjort det här med några andra. Jag såg att Sjöqvist hade 530 så då fick du den exakta siffran, skrattar Björk.

När det gäller främsta meriter tvekar han inte på att nämna VM-finalen 2019 men han lägger snabbt till:

– Men det är så mycket, det man kommer ihåg är matcher där det har varit mycket och man kommer därifrån med känslan att man har gjort ett bra jobb. Mycket är känslostyrt.

Tobias Björk beskriver sig själv som allätare inom sporten men förklarar diplomatiskt att han ibland försöker styra bort sporten på hemmaplan så det inte blir för mycket av den varan.

Vad jobbade du med innan du började döma på heltid?

– Jag är utbildad ekonom vid Luleå Tekniska Universitet. Hade jag fått välja igen så hade jag valt mer mot management. Det är ett ämne som är intressant. Jag jobbade åt ett företag här hemma som driver en camping och skidanläggning. Jag var administratör, kan man säga, men jag skötte lite allt möjligt. Det var en ganska bra kombination innan man blev heltidsanställd domare. Vi som utgår här uppifrån, jag och Linus (Ölund), får ju resa ganska mycket. Så nu är det skönt att kunna vara hemma med familjen när man väl är hemma.

Träning ligger honom varmt om hjärtat och han förklarar att han hade gjort det även om han inte haft det som en del i sitt jobb. I övrigt syns han ofta på en golfbana eller i en backe:

– Jag spelar golf. Jag älskar vårvintern häruppe; att kunna åka utför, köra skoter och sådär. Det är väl också en anledning till att man bor kvar häruppe.

**Det är ju lite mer distinkta årstider än i övriga Sverige. **

– Ja, men det börjar gå snabbare häruppe också.

Ett drömresmål är Whitsler Mountains och när det gäller en person han gärna skulle vilja sitta ned och prata med en kväll tittar han mot fotbollsvärlden:

– Då skulle jag nog säga Zlatan Ibrahimovic. Jag skulle vilja veta om han är så som han är utåt sett, så som han framstår i media. Jag tror att det är en väldigt smart kille som är väldigt bra på att bygga sitt märke.

Vilken är den senate serie du streck-kollade?

– Det blir ju en del när man reser. Då konsumerar man en del serier. Nu ser jag igenom The Last Dance om Michael Jordan. Det är intressant att se vilken vinnarskalle han verkar vara.

På isen

Vårt samtal svänger in mot det lite mer yrkesmässiga i hans liv.

Hur svårt är det att inte låta sig påverkas av publiken på isen?

– Inte alls, skulle jag säga spontant. Det är inget att tänka på. Vi hade ju sista matcherna utan publik i år och då märkte man vilken skillnad det var. Jag saknade stämningen, det var det jag tänkte på. Sen är det ju svårt att säga om det gör att man dömer annorlunda men det vore nog fel att säga att man inte alls hör det. Men jag tror inte att det är något man stör sig på.

Går det att beskriva en situation där du inte väljer att kliva in i en diskussion mellan två spelare jämfört med när du väljer att göra det?

– Spelarna kommunicerar en hel del utan att vi går in. Så länge man håller sig till vad reglerna säger behöver vi ju inte kliva in. Reglerna säger ju vilken typ av ord de kan använda och så länge de inte kliver över det får de ju ha en dialog men sen finns vi där för att kunna avstyra. En del spelare gör mer än andra. Det finns ju de som försöker snacka motståndarna ur balans. Det beror mycket på hur matchen har varit tidigare och vad som håller på att hända. Då ser man ju det så att det inte ska spåra ur.

Har du något smeknamn i domarsammanhang?

– Mitt efternamn används ju till viss del som smeknamn. Tobbe går väl, det beror lite på var man är i landet så är det med O eller Å, skrattar han.

Antingen eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Grinigt.

Slutspel eller kval?

– Den är ju svår, den! Bägge har sin tjusning men tvingar du mig att välja så säger jag slutspel för det ska ändå kora en mästare.

Vatten eller sportdryck?

–Vatten.

Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Skott eller passning?

– Skott. Gärna ett som sitter.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Ståplats eller sittplats?

– Sittplats får jag säga.

Sixten Funqvist