MÅNADENS SPELARE I DECEMBER: LINUS SÖDERSTRÖM
Publicerad: 2023-01-05
Månadens spelare
Linus Söderström är Månadens Spelare i december i SHL. Skellefteåmålvakten fick juryns röster och tilldelas nu Hejapriset av Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, skänker Söderström till Svenska Ishockeyförbundets NPF-satsning.

Varje månad hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Vinnaren i december är Linus Söderström.

– Det känns kul såklart. Ett kvitto både för mig och hur vi har presterat som lag den senaste tiden, där vi har fått ihop det väldigt bra över hela banan, säger Linus Söderström.

Vi är halvvägs genom säsongen och du leder målvaktsligan. Hur ser du på din säsong så här långt?

– Jag ser den som positiv, även fast jag varit borta till och från. Vi har ångat på bra som lag och skapat en grym känsla i gruppen, det är roligt att komma till hallen varje dag och bygga vidare på det vi gör, säger han.

Linus Söderström återvände till svensk hockey inför den här säsongen efter några år utomlands (Nordamerika samt Finland). Många var nog lite osäkra kring hur han skulle prestera med tanke på att han har några skadefyllda säsonger bakom sig. Men Söderström har i inledningen av säsongen visat att han gång på gång ger sitt lag chansen att vinna matcher. Särskilt under december har 26-åringen imponerat. Söderström har spelat fem matcher och på dessa har han endast släppt in två mål. Han höll nollan i tre raka matcher och eftersom han spikade igen i en och en halv period mot Luleå den 30 december slog han rekordet för längsta hållna nollan i SHL:s historia (grundserie). Det nya rekordet lyder 228:39 minuter. Söderströms hade 96,67 i räddningsprocent i december samt 0,47 i GAA.

Söderström tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey.

– Jag har valt Svenska Ishockeyförbundets NPF-satsning för att stödja deras arbete i att utbilda tränare/ledare i frågan samt få mer unga idrottare där ute att trivas bättre i sina miljöer. Det var alltid väldigt viktigt för mig och nu flera år senare kan jag se den stora bilden över hur många bra människor jag har haft runt mig som gjorde mina framgångar möjliga. Jag hoppas andra unga idrottare med NPF-diagnoser ska få samma möjlighet till stöd som jag fick. Jag tror att det finns en väldig massa talanger där ute som hockeyn går miste om annars, säger Söderström.

Så röstade juryn
Linus Söderström, Skellefteå, 25 p
Hardy Häman Aktell, Växjö, 16 p
Kalle Kossila, Växjö, 14 p
Rodrigo Abols, Örebro, 12 p
Dennis Hildeby, Färjestad, 8 p

Vinnaren röstas fram av en jury som poängsätter de fem kandidaterna med 1-5, där 5 är bäst, dvs en siffra per kandidat. Kandidaten med den sammanlagt högsta röstsiffran vinner.

Juryn består av:
Hans Abrahamsson (Sportbladet)
Johanna Dahlén (SportExpressen)
Mats Einarsson (Svenska Spel)
Johan Hemlin (SHL)
Måns Karlsson (Hockeysverige)

Mer om Månadens spelare hittar du här.

Johannes Hägglund