MÅNADENS SPELARE

Svenska Spel är huvudsponsor till SHL. Tillsammans med ligan utser Svenska Spel Månadens Spelare där vinnaren tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor som ska gå till ett projekt som ska stärka svensk ishockey.

"Genom Hejapriset till Månadens Spelare tillför vi viktiga medel till projekt som utvecklar svensk ishockey. För oss är det viktigt att också visa vår uppskattning till de klubbar som bedriver en enormt betydelsefull verksamhet runt om i landet, och genom Hejapriset gör vi just det", säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

Vinnaren röstas fram av en jury som poängsätter de fem kandidaterna med 1-5, där 5 är bäst, dvs en siffra per kandidat. Kandidaten med den sammanlagt högsta röstsiffran vinner.

MÅNADENS SPELARE I JANUARI 2024

– Spelet har känts bra både för egen del och framförallt för lagets del, poängen och prestationerna har tickat på bra för både laget och mig personligen. Och så klart oerhört tacksamt att få den utmärkelsen, säger Joel Persson.

I och med att Persson blir Månadens spelare tilldelas hon Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey. 

Persson skänker pengarna till moderklubben Osby IK:s ungdomssektion.

– Där startade min karriär med fantastiska ungdomsledare i en liten genuin klubb, säger Persson

MÅNADENS SPELARE I DECEMBER 2023

– För egen del känner jag att jag tar steg i rätt riktning match för match och för laget ser det riktigt positivt ut! Vi har visat under en längre tid att vi är ett riktigt bra lag.

I och med att Elvenes blir Månadens spelare tilldelas hon Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey. Lucas skänker pengarna till Leksands IF Ungdom, pengar som senare under säsongen kommer användas till en speciell happening för alla klubbens barn och ungdomar.

– Jag själv och alla andra som spelar i SHL har någon gång börjat sin hockeyresa inom ungdomshockeyn vilket är grunden till där vi är idag, säger Leksandsstjärnan.

MÅNADENS SPELARE I NOVEMBER 2023

– Det känns superkul att få ta emot utmärkelsen Månadens Spelare. Det är ett kvitto på att man har gjort någonting bra över tid. Klart att känslan har varit bra under hela månaden, jäkligt kul och stort, säger Victor Ejdsell.

I och med att Ejdsell blir Månadens spelare tilldelas hon Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey. Ejdsell har valt att skänka pengarna till moderklubben Viking HC.

– Som ett tack och försök att ge tillbaka för den tiden jag hade där uppe. Jag tyckte att mina juniorår i Viking var underbara, så kul att få möjligheten att ge tillbaka till dem, säger Ejdsell.

MÅNADENS SPELARE I SEPTEMBER/OKTOBER 2023

– SHL är en riktigt bra liga med bra spelare så det känns grymt att få bli framröstad till Månadens spelare. Jag känner mig hedrad och glad, säger Kuokkanen.

– I mina ögon har laget presterat bra men jag tror också att det fortfarande finns massor med potential kvar i vårt lag. Jag är säker på att vi kommer att ha en fortsatt fin säsong om vi bara fortsätter att jobba hårt.

Malmö har överraskat positivt på de flesta den här säsongen. Mycket tack vare Janne Kuokkanen, som har varit motorn i Malmös framgångsrika förstakedja. Gång efter gång har finländaren visat att han både kan avsluta själv samt sätta upp sina medspelare i bra lägen. Kuokkanen snittar en poäng per match under september och oktober. Med sina 15 poäng, fördelat på sex mål och nio assist, är han delad etta i poängligan. Finländaren har varit direkt inblandad i 35 procent av Redhawks mål den här säsongen och han har skrivit in sig i poängprotokollet i tio av säsongens 15 inledande matcher.

MÅNADENS SPELARE I MARS 2023

HV71 säkrade SHL-kontraktet i slutskedet av säsongen och de gjorde det delvis tack vare bra resultat i mars. Jönköpingslaget vann tre av fyra matcher – mycket tack vare André Petersson. HV71 gjorde 13 mål totalt och Petersson var direkt inblandad i 46 procent av dessa. Han inledde månaden med att näta mot Leksand, följde upp det med 1+1 i den viktiga matchen mot Brynäs och när HV71 besegrade Skellefteå med 3-0, och mer eller mindre säkrade SHL-kontraktet, gjorde Petersson två mål och en assist.. Med sina fyra mål och sex poäng vann HV-stjärnan både mål- och poängligan i mars.

Petersson tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey. Petersson väljer att skänka pengarna till Stefan Livs minnesfond.

– Det känns kul att få en utmärkelse, ett betyg på att man gjort något rätt, säger Petersson.

MÅNADENS SPELARE I FEBRUARI 2023

Antti Suomela verkar knappt gå att stoppa den här säsongen. Totalt är han uppe på 63 poäng, varav 15 kom under februaris nio matcher. Med det var han ligans poängbäste spelare den gångna månaden. Av dessa 15 poäng var hela elva mål. Som jämförelse gjorde ligans näst bästa målskyttar under februari gjorde sex mål. Sumela nätade i sex av nio matcher och i fyra av dessa gjorde han två mål eller fler. Tre av Oskarshamnsstjärnans mål var dessutom matchavgörande, vilket var bäst i SHL tillsammans med HV71:s André Petersson.

Suomela tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey.

– Jag vill ge pengarna till IK Oskarshamns dam- och flickverksamhet, som är på uppgång då många unga tjejer vill börja spela hockey i föreningen, säger Suomela.

MÅNADENS SPELARE I JANUARI 2023

Oskarshamn var ligans bästa lag under januari. Smålänningarna snittade två poäng per match under 2023 års första månad. Precis som under hösten spelade Antti Suomela en huvudroll i Oskarshamns framgång. Under januari spelade Oskarshamn tio matcher och av dessa hamnade den 28-årige finländaren i poängprotokellet i åtta. Han stod totalt för tolv poäng och var med det poängbäst i januari tillsammans med Växjös Robert Rosén.

– Jag är nöjd över hur säsongen går just nu, men samtidigt vet jag att jag kan spela ännu bättre. Jag försöker hjälpa laget att vinna fler matcher resten av säsongen. Vi har en riktigt god atmosfär och känsla i laget och det är två viktiga nycklar att ha.

Vilket projekt ska pengarna gå till och varför har du valt det projektet?

– Jag vill att pengarna ska gå till Oskarshamns ungdomsverksamhet.

MÅNADENS SPELARE I DECEMBER 2022

– Det känns kul såklart. Ett kvitto både för mig och hur vi har presterat som lag den senaste tiden, där vi har fått ihop det väldigt bra över hela banan, säger Linus Söderström.

– Jag har valt Svenska Ishockeyförbundets NPF-satsning för att stödja deras arbete i att utbilda tränare/ledare i frågan samt få mer unga idrottare där ute att trivas bättre i sina miljöer. Det var alltid väldigt viktigt för mig och nu flera år senare kan jag se den stora bilden över hur många bra människor jag har haft runt mig som gjorde mina framgångar möjliga. Jag hoppas andra unga idrottare med NPF-diagnoser ska få samma möjlighet till stöd som jag fick. Jag tror att det finns en väldig massa talanger där ute som hockeyn går miste om annars, säger Söderström.

MÅNADENS SPELARE I NOVEMBER 2022

– Det känns såklart väldigt bra och roligt! Det betyder att man gör bra saker där ute på isen. Och det är något som man vill fortsätta bygga vidare på, säger Bengtsson.

– Jag har valt att skänka pengarna till Börje Salming ALS-stiftelse, för Börje hade en sådan stor påverkan på svenska hockey. Han är en sådan stor del i vår framgång på andra sidan och har banat väg för alla efter honom. Hur en människa/spelare med sådan passion kan utveckla sporten, det är en otroligt viktig lärdom för oss alla. Hur Börje var som person på isen men fram förallt utanför. Att vi är mån om alla runt om som gör det möjligt för oss att få hålla på med det vi älskar, säger Bengtsson.

MÅNADENS SPELARE I SEPTEMBER/OKTOBER 2022

Karlkvist hade en mycket bra debutsäsong i SHL i fjol. Han snittade över en poäng per match och var en del av ligans bästa kedjor med Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl. Ur den trion är Karlkvist den ende som är kvar. Med sina nya kedjekamrater Antti Suomela och Ahti Oksanen har Karlkvist fortsatt att leverera. Ingen annan spelare i ligan gjorde fler mål än Karlkvist (tio sycken) under september och oktober. Med sina tio mål och nio assist är Karlkvist trea i SHL:s poängliga.

Karlkvist tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey.

MÅNADENS SPELARE I MARS 2022

Efter att ha gått poänglös från de två första matcherna i mars växlade Linus Omark upp rejält. På de åtta efterföljande matcherna gjorde Luleåstjärnan hela 16 poäng (6+10). Vilket gjorde honom till den poängbäste spelaren i SHL under mars. I sex av månadens matcher gjorde Omark två poäng eller fler. Noterbart är att tre av hans mål under mars var matchavgörande. För det belönas han alltså med utmärkelsen "Månadens spelare".

– Det känns roligt att jag blev utsedd till Månadens Spelare i SHL. Vi som lag har gått bra och det märks att vi börjat varva upp inför slutspelet, säger Linus Omark.

– Luleå Hockey driver projektet Sant som syftar till att få fler att spela ishockey. Den är en del av den framgångsrika flicksatsningen som klubben har gjort. Jag är glad att kunna bidra till att förhoppningsvis få fler att spela ishockey. 

MÅNADENS SPELARE I FEBRUARI 2022

Leksands stjärnforward har öst in mål hela säsongen, och februari var inget undantag. Med sju fullträffar på nio matcher var Veronneau ligans näst bäste målskytt i februari. Veronneau gjorde dessutom fem assist, vilket innebar att han var direkt inblandad i 42 procent av Leksands mål under den gångna månaden. För sina insatser belönas Veronneau alltså med utmärkelsen "Månadens spelare".

– Det är givetvis en stor ära att bli månadens spelare. Utmärkelsen är en bra reflektion på vilka talangfulla spelare som jag får spela med. Carter Camper, Patrik Zackrisson och nu senaste tiden Marek Hrivík har varit jättebra att spela med. 

Max Veronneau skänker pengarna till Leksands IF Supporterklubbs kampanj för att återuppbygga Drömmarnas Arena som förstördes i en brand för ett par år sedan. Drömmarnas Arena är en isyta för spontanåkning och hockeylek för såväl stora som små i anslutning till Tegera Arena.

MÅNADENS SPELARE I JANUARI 2022

Oskarshamnscentern har visat vägen för Oskarshamn den gångna månaden. På sju matcher har Olofsson gjort tio poäng, fördelat på fem mål och fem assist. Därmed var han ligans näst bästa poängplockare i januari. För sina insatser belönas han alltså med utmärkelsen "Månadens spelare".

– Det känns jättebra. Det är kul att få uppmärkelse för sitt spel. Mycket av min framgång kommer från Patrik Karlkvist och Kim Rosdahl, så jag får tacka dem. Även ledarstaben och (Thomas) Fröberg förtjänar ett tack för hur de hjälper mig, säger Fredrik Olofsson.

– Jag har valt att ge pengarna till IK Oskarshamns flickverksamhet. Flickornas hockey i området växer och Arsi Piispanen gör ett jättebra jobb med vår ungdomsverksamhet på båda pojk- och flicksidorna. Det är viktigt för mig att båda sidorna av sporten vi älskar växer. Jag vet att det kommer leda till gott. Tack!

MÅNADENS SPELARE I DECEMBER 2021

Detta efter att den 24-årige målvakten hållit nollan i fyra av sju matcher den gångna månaden. Han höll tätt mot Djurgården, Frölunda, Malmö samt Örebro. Totalt räddade finländaren 150 skott under december och han noterades för 94,34 i räddningsprocent, näst bäst av samtliga målvakter i ligan under december. I snitt släppte han in 1.31 mål per match.

– Jag känner mig stolt och hedrad. Det finns många bra spelare i ligan så att ens bli nominerad är hedrande, säger Veini Vehviläinen.

– Jag vill skänka pengarna till Brynäs ungdomsverksamhet och målvakterna där. Målvaktsutrustning kostar mycket och det här känns som ett bra bidrag, säger Vehviläinen.

MÅNADENS SPELARE I NOVEMBER 2021

Tambellini gör sin andra SHL-säsong med Rögle och kanadensaren är en stor anledningen till att Ängelholmslaget är med i tabelltoppen. Särskilt under november har 27-åringen gått starkt. Med sina nio fullträffar var han månadens målfarligaste spelare. Dessutom gjorde han fyra assist, vilket betyder att han gjorde 13 poäng på den gångna månadens åtta matcher.

– Det är häftigt och en ära. Jag gjorde några bra matcher i rad där och det är häftigt att få en utmärkelse från ligan.

– Jag vill ge 10 000 kronor till tjejhockeyn här i Rögle. Alla ska ha samma möjligheter att spela hockey och vill vi se till att det är så här i Rögle. Det är roligt att se och höra att det är fler och fler flickor som börjar spela hockey, och förhoppnings blir de ännu fler framöver.

MÅNADENS SPELARE I SEPTEMBER/OKTOBER 2021

Än en gång har Ryan Lasch visat vilken otrolig hör klass han håller. Amerikanen, som två gånger under karriären har vunnit SHL:s poängliga, gjorde poäng i 14 av 16 matcher under september och oktober. På dessa matcher gjorde han hela 24 poäng. Av dessa kom 16 i powerplay. Faktum är att den högerfattade 34-åringen var på isen vid samtliga 18 powerplay-mål som Frölunda gjorde under september/oktober. Vilket säger en hel del om hans betydelse i den spelformen.

– Väldigt kul och jag uppskattar verkligen att vara tillbaka i SHL. Det är ju bra att jag bidrar, men det handlar bara om laget, alltid, säger Lasch.

Ryan Lasch tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, skänker han till Göteborgs Ishockeyförbund och specifikt till utbildningsverksamheten för barn och ungdom.

SHL:s huvudpartners