Skellefteå vann tredje längsta matchen någonsin - har matchboll
Publicerad: 2024-03-26
#LHCSKE
För andra gången den här serien hämtade Linköping upp 0-3 till 3-3, och för tredje gången gick det till övertid. Och precis som i de två tidigare matcherna slutade det med att Skellefteå vann. Det blev 4-3 till västerbottningarna som därmed skaffat sig matchboll i serien.

Period 1

0-1 SKE 18:40 (EQ) 29 Dylan Sikura (3)
Assist: 22 Jonathan Johnson (3)

Period 2

0-2 SKE 29:39 (EQ) 58 Oskar Nilsson (1)
Assist: 17 Pär Lindholm (2), 19 Martins Dzierkals (1)

0-3 SKE 33:29 (PP1) 22 Jonathan Johnson (1)
Assist: 24 Oscar Lindberg (3), 5 Axel Sandin Pellikka (2)

Period 3

1-3 LHC 44:00 (EQ) 5 Oscar Fantenberg (1)
Assist: 3 Linus Hultström (2), 41 Broc Little (1)

Period 6

3-4 SKE 116:23 (PP1) 5 Axel Sandin Pellikka (1)
Assist: 24 Oscar Lindberg (4), 22 Jonathan Johnson (4)

Skellefteå inledde matchen bäst och vaskade fram några chanser där Jesper Myrenberg fick visa att han är skicklig målvakt. Linköping växte in i perioden och hade sina chanser i powerplay, men när Skellefteå blivit fulltaligt kunde bortalaget också ta ledningen när Dylan Sikura dök upp framför mål och fick träff på en lös puck.

I den andra perioden stod Linus Söderström, kvartsfinalseriens främste aktör hittills, för säsongens kanske vassaste räddning. Med ryggen till och nästan hela målet öppet vände han om och kastade fram plockhandsken och räddade ett slagskott från Linus Hultström - från ett par meters avstånd. Publiken hann jubla för mål innan de insåg att Söderström gjort den till synes omöjliga räddningen. Linköping fortsatte trycka på i offensiven, men fick inte utdelning. I stället kom en kontring och Skellefteå var skoningslösa. Oskar Nilsson skickade in 0-2 i krysset och gjorde Linköpings uppförsbacke än brantare. När Skellefteå sedan fick spela powerplay kom också 0-3, när Jonathan Johnsson sköt direkt på ett genomspel. Vilmos Gallo skickade sedan ett skott rätt upp i ribban, men marginalerna var inte med Linköping.

Linköping behövde ett tidigt mål i tredje för att få något att gå på, men det började illa med en utvisning i offensiv zon. Den dödade man dock av, och sen dundrade Oscar Fantenberg in 1-3 direkt efter en offensiv tekning och väckte arenan. Linköping fortsatte trycka på och när Filip Bystedt på egen hand satte 2-3 var det välförtjänt. Och precis som i match ett i Skellefteå lyckades Linköping hämta upp 0-3 till 3-3 när Vilmos Gallo gjorde ett riktigt viljemål där han forcerade in pucken i en tilltrasslad situation framför kassen. Det målet innebar att även den här matchen gick till övertid.

I den fjärde perioden var det stor dominans från hemmalaget som radade upp chanser, och när Anthony Greco fick öppet mål var det nog återigen stora delar av publiken som räknade in ett mål, men den gången var det en klubbspets som hindrade pucken från att gå in. Det blev inget mål den gången, och inte i resten av den fjärde perioden heller. I den femte perioden gick spelkvaliteten ner betänkligt, och chanserna minskade. Linköping fick spela powerplay, men utan att vaska fram några chanser. Även den femte perioden slutade mållös.

I den sjätte perioden blev det här den tredje längsta matchen i historien, innan Skellefteå avgjorde i powerplay - precis som i match ett. Matchhjälte för västerbottningarna blev Axel Sandin Pellika som satte ett slagskott i mål.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Förbannat surt. På det sätt vi spelar... jag vill inte stå här och säga att man förtjänar saker, men tredje förlusten i overtime, den är tuff. Vi hade många bra lägen, sa Linköpings tränare Klas Östman till TV4.

– Vi har bra kondition i laget, det känns bra. Extremt skönt att pucken gick in, sa Skellefteås övertidshjälte Axel Sandin Pellika efter matchen.

- Första slutspelsmatchen i Saab Arena sedan 24 mars 2018.

- För tredje gången i rad i den här kvartsfinalserien krävdes övertid för att få fram en vinnare.

- För andra gången på tre matcher hämtade Linköping upp 0-3 till 3-3.

- Linus Hultström har gjort poäng i samtliga tre kvartsfinalmatcher.