• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov
Torsdag Tor 12 November Nov

SHL-domaren: Mikael Sjöqvist

8 maj 2020 10:00
Intervju

SHL.se tar en pratstund med samtliga domare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Här berättar Mikael Sjöqvist om drömyrket utanför sporten och mycket mer.


Han har 530 SHL-matcher under bältet och går nu i väntans tider på ytterligare en säsong. När SHL.se ringer upp har Mikael Sjöqvist, "Sjöka" kallad, "flytt" huset och barnen och satt sig i bilen. 37-åringen skrattar när vi frågar om längd och vikt.

– 191 centimeter och 97 kilo, haha!

Debuten skedde under säsongen 2009/2010 när Södertälje tog sig an Linköping. Det var första gången han använde sitt nya nummer: 27. Hur kommer det sig att han valde det?

Ett nytt skratt: – Man stod ganska långt ned i hierarkin när nummer skulle väljas....

Vad skulle du säga är din främsta merit som domare?

– Jag har dömt ett VM, och några SM-finaler, säger Sjöqvist.

– VM i Danmark förra året är jag mest stolt över.

Har du någon dold talang?

– Oj! Det var en svår fråga, utbrister han. Får jag återkomma till det?

Det får han och vi går vidare. Sjöqvist berättar att han golfar på fritiden men tävlingsmomentet gör att han inte ser det som ett fritidsintresse. Det är istället en sväng ut i naturen:

– Jag tycker om att fiska. Det gör jag gärna. Får jag lite tid över så tar jag gärna med en termos och åker ut och fiskar, säger han och förklarar att golfen är ett intresse men tävlingsmomentet gör det mer av en sport än något han kan slappna av till.

Skulle kunna vara läkare

Pratstunden flyter vidare. Han berättar att hemmavid är de veganer och det är maten han föredrar, men:

– Min flickvän skulle säga att jag ljuger nu men jag äter helst veganskt. Bra vegansk mat är fantastisk.

Vilket är ditt drömyrke utanför sporten?

– Läkare. De gör verkligen någonting för mänskligheten. De gör folk glada och bidrar med extrem kunskap. De gör en jäkla insats.

Har du något drömresemål?

– Äventyr är alltid kul. Jag skulle tycka att det vore kul att bestiga Mount Everest. Men samidigt har jag en väldig respekt för det. Jag vill väldigt gärna åka dit och bestiga det, men samtidigt finns ju risken att man dör där.

Vilken är den senaste serien du plöjde igenom?

– Jag väntade med att se Game Of Thrones. Vi var mitt uppe i föräldrabubblan och körde rakt igenom den serien. Vi ville komma till det sista avsnittet för att se om det var så dåligt som alla sa. Och det var det.

På isen

En domare kan hamna i många olika situationer. När kan han låta spelare snacka och när sätter han ner foten?

– Det där är en väldigt öppen fråga. Det finns ju de spelare som snackar mycket som man inte lyssnar på. Man låter de mala på så de blir nöjda. Men sen finns det de här sköna lirarna som kastar iväg något och så bygger man en slags relation. Och det finns ganska många sådana spelare i ligan.

Hur svårt är det att inte påverkas av publiken?

– När jag började min karriär var jag väldigt medveten om vad andra tyckte. Alla arenor och platser var nya i ligan, vilket gav många intryck. Men jag vet hur det är att komma till platser där det inte är samma tryck eller lika mycket publik och det är inte lika kul. Men jag skulle nästan säga att jag talar för alla domare - förutom de som gör första året - att man inte påverkas alls av publiken. Men folk tror inte på mig när jag säger så. Jag får lite gåshud av det där. Hemmafansen är beredda att gå i döden för sitt lag och då vet jag att de kommer att skrika på mig. Låt dom då göra det. Det är så. Jag kommer inte att kunna styra det på något sätt. När jag gör mina bästa matcher är jag i en kokande arena. Då trivs jag.

Finns det lägen där du väljer att inte kliva emellan två spelare och hur gör du den avvägningen?

– Absolut finns det sådana lägen. Sunt förnuft räcker långt. Allting filmas idag och spelarna får göra vad de vill. Vill spelarna sätta sig i utvisningsbåset så är det de som kontrollerar det, så att säga. Kan jag släppa en situation till spelarna och rättfärdiga det inför fans, TV och hela Hockeysverige så väljer jag alltid den vägen. Men sandlådan ska inte styras av de som är i sandlådan och ibland finns det lägen där jag måste kliva in.

Vi är på väg att kliva över till "Antingen Eller" när undertecknad kommer på:

** Hur var det med den där dolda talangen?**

Han skrattar: – Nu är det tag sedan, men jag spelar saxofon.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Griningt. Jag vill ha riktiga grottmatcher, det är då man sätts på prov.

Slutspel eller kval?

– Men oj! Hur ska jag svara på det? Kval är för att överleva och slutspel är en helt annan känsla. Kval är en serie, slutspel är tre. Du får inget svar på den där, haha!

Vatten eller sportdryck?

– Vatten.

*Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Skott eller passning?

– Passning.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Ståplats eller sittplats?

– Ståplats.