GENOMGÅNG: FÖRUTSÄTTNINGARNA INFÖR DE TVÅ SISTA OMGÅNGARNA
Publicerad: 2023-03-06
Endast två omgångar återstår av grundserien och det är högdramatiskt kring alla streck. Här går vi igenom förutsättningarna för samtliga lag inför säsongsavslutningen.

1. Skellefteå AIK 96 poäng, +49

Kommentar: Kommer att sluta etta eller tvåa i tabellen. Gör upp med Växjö om seriesegern. Leder serien tack vare bättre målskillnad.

Återstående spelschema:
HV71 (b)
Örebro (h)

2. Växjö Lakers  96 poäng, +36

Kommentar: Kommer att sluta etta eller tvåa. Eftersom Växjö har sämre målskillnad än Skellefteå behöver smålänningarna ta en poäng mer än västerbottningarna under de två avslutande omgångarna.

Återstående spelschema:
Linköping (h)
Brynäs (b)

3. Färjestad 85 poäng (+12)

Kommentar: Är som tredje lag klart för kvartsfinal. Behöver två poäng till för att definitivt säkra tredjeplatsen. 

Återstående spelschema:
Luleå (h)
Frölunda (b)

4. Örebro 80 poäng, +14

Kommentar: Närmar sig en kvartsfinalplats, men det är ännu inte helt säkert att det blir så. Har fem poäng till godo på tabellsjuan Timrå med två omgångar kvar.

Återstående spelschema:
Rögle (h)
Skellefteå (b)

5. Oskarshamn 78 poäng, +12

Kommentar: Besegrade Timrå i lördags och skapade sig därmed en lucka på tre poäng ner till medelpadingarna. I morgon väntar återigen ett lag som står på samma poäng som Oskarshamn – nämligen Frölunda. Eftersom Oskarshamn har bäst målskillnad av lagen kring topp sex-strecket säkrar de mer eller mindre en kvartsfinalplats vid tre poäng i morgon.

Återstående spelschema:
Frölunda (b)
HV71 (h)

6. Frölunda 78 poäng, 0

Kommentar: Tog tre väldigt viktiga poäng mot Leksand och har kvar att möta ännu ett lag som är med i racet om en plats bland topp sex, Oskarshamn. Frölunda kan som bäst bli fyra, men de kan också hamna så långt ner som plats nio.

Återstående spelschema:
Oskarshamn (h)
Färjestad (h)

7. Timrå 75 poäng, +2

Kommentar: Klart för slutspel, men det återstår att se om det blir kvartsfinal eller åttondelsfinal. Timrå kan som bäst bli fyra (fem poäng upp till Örebro) och som sämst tia (fem poäng ner till Luleå).

Återstående spelschema:
Brynäs (h)
Rögle (b)

8. Leksand 74 poäng, -5

Kommentar: Är slutspelsklart, trots tre raka förluster. Däremot har de hamnat längre från en plats bland topp sex. Leksand har nu fyra poäng upp till femman Oskarshamn samt sexan Frölunda.

Återstående spelschema:
Malmö (b)
Linköping (b)

9. Rögle 72 poäng, -7

Kommentar: Har skaffat sig ett bra utgångsläge för att nå slutspel, men kan fortfarande passeras av Linköping, som är fem poäng bakom. Har samtidigt chansen att nå topp sex, men då ska resultaten gå Rögles väg.

Återstående schema:
Örebro (b)
Timrå (h)

10 Luleå 70 poäng, -10

Kommentar: Har säkrat SHL-kontraktet, men det är inte klart att det blir slutspel. Har tre poäng ner till jagande Linköping. Kan som bäst sluta sjua i tabellen.

Återstående spelschema:
Färjestad (b)
Malmö (h)

11. Linköping 67 poäng, -28

Kommentar: Linköping har fem raka förluster och det gör att de ännu inte har säkrat kontraktet för nästa år. Linköping är fem poäng före HV71 och Brynäs med sex poäng kvar att spela om. Samtidigt har LHC fortsatt chans att nå åttondelsfinal, men de är tre poäng bakom Luleå samt fem bakom Rögle.

Återstående spelschema:
Växjö (b)
Leksand (h)

12. HV71 62 poäng, -19

Kommentar: Går ett race mot framförallt Brynäs om att undvika kval. Båda lagen står på 62 poäng. Båda lagen har kvar att möta ett topplag, Skellefteå (HV71) respektive Växjö (Brynäs), samt ett lag som slåss för en plats om topp sex – Oskarshamn (HV71) respektive Timrå (Brynäs).

Återstående spelschema:

Skellefteå (h)
Oskarshamn (b)

13. Brynäs. 62 poäng, -28

Kommentar: Brynäs tog tre blytunga poäng mot HV71 i lördags. Vilket innebär att klubbarna står på samma antal poäng med två omgångar kvar. Noterbart är att Brynäs har nio måls sämre målskillnad än Jönköpingslaget.

Återstående spelschema:
Timrå (b)
Växjö (h)

14. Malmö 55 poäng, -28

Kommentar: Malmö är klart för kval. Det är också klart att Malmö kommer att sluta sist i tabellen.

Återstående spelschema:
Leksand (h)
Luleå (b)