• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 19 November Nov
Lördag Lör 21 November Nov
Söndag Sön 22 November Nov
Tisdag Tis 24 November Nov
Torsdag Tor 26 November Nov
Lördag Lör 28 November Nov
Tisdag Tis 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec

SHL-domaren: Christoffer Holm

29 maj 2020 11:00
Intervju

SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Idag pratar vi med Christoffer Holm, som bland annat berättar om skillnader och likheter mellan HockeyAllsvenskan och SHL.


Vi når honom i bilen. Hans sambo är iväg på ett ärende och Christoffer Holm sitter kvar för vårt samtal. Han är relativt ny i SHL och har i skrivande stund 27 matcher under bältet. Säsongen 2020/21 blir Holms första säsong som ordinarie SHL-huvuddomare då han är ett av de nya namnen i den 17 manna starka domartruppen för kommande säsong. Men omställningen till SHL från HockeyAllsvenskan har inte varit jättestor, menar han. Han dömer dessutom där också fortfarande:

– Jag tror att det är nyttigt att man har infört fyrdomarsystem i HockeyAllsvenskan också och det har jag ju också fått till mig från lite internationella matcher och sådär. De bra matcherna i allsvenskan och direktkvalet till SHL är ganska likt SHL med inramningen. Men det går ju fortare i SHL, det gör det, säger Holm.

"Holm" är för övrigt det smeknamn som är vanligast och tröjnumret är 7.

– Det är ett gammalt turnummer, faktiskt. När jag hörde att det var ledigt var det bara att ta det så fort som möjligt, skrattar han.

Är det så att du bar det när du själv spelade?

– Nej, jag var målvakt så det var 1 som gällde där.

Han framhåller TV-pucksfinalen och J18-VM i ryska Tjelabinsk som främsta meriter i karriären så här långt.

Christoffer Holm är en av tre domare som inte är heltidsanställd domare och utöver det jobbar han som strategisk inköpare på en statlig myndighet.

– Jag jobbar heltid, och det funkar ganska bra. Jag kan jobba från vartsomhelst men det blir lite pusslande emellanåt, medger han.

Händer det att du sitter och jobbar efter matcher i bland?

– Inte efter matcherna, då går jag igenom den match jag gjort. Däremot förmiddagar och helger där jag får jobba in några timmar.

Vad gör du när du inte jobbar eller dömer?

– Då är jag med familjen. Vi gillar att resa både utomlands och även i Sverige. Vi åker gärna ner till Varberg eller uppåt Höga Kusten, förklarar han.

Var går nästa resa utomlands då?

– Den går troligen till Florida. Där finns det något för hela familjen. Bra väder, varmt och skönt och bra golfbanor och det finns ju en del nöjesfält också.

Just golf är en sport han gärna följer utöver hockeyn. Holm spelar själv och kan se en turnering på TV om han "är hemma och kan följa det."

Favoritmaten är lite säsongsbetonad och just nu är det grillat som gäller. Helst kyckling.

Om du fick sitta ner med en person en kväll för ett samtal, vem skulle det vara?

– Den ena skulle vara en hockeydomare, Wes MacCauley. Han verkar vara en riktig stjärna. Så antingen han eller Petter Stordalen. Det skulle vara intressant.

På isen

Christoffer Holm började döma som 15-åring och när han tog klivet var han inte ensam.

– Det var faktiskt med kompisar. Jag slutade tidigt med hockeyn och gick en föreningsdomarkurs. Min systers dåvarande pojkvän fick med mig på en domarkurs och vi blev några kompisar som gjorde det där. Det var en rolig grej att sticka iväg och göra på helgerna, berättar han.

Hur svårt är det att inte bli påverkad av publiken?

– Idag skulle jag säga att det inte är speciellt svårt, faktiskt. Skulle du ha frågat mig under första säsongen i allsvenskan så hade du nog fått ett annat svar, skrattar han.

Han fortsätter:

– Nu är man med i det och när jag tittar på matcherna i efterhand märker jag hur publiken eggar men det är ju det de ska göra. Jag kan nästan tycka att det är värre att döma en division 3- match där det är 15 personer på läktarna och man faktiskt kan stå och titta någon i ögonen. En fullsatt arena blir mer en massa och ett myller på isen istället för att man hör någon säga något.

Appropå säga något, finns det lägen då du väljer att inte ta en diskussion med en spelare som kommer fram till dig? Hur agerar du då?

– Det är väldigt beroende på situationen och vilket läge det är i matchen. Det kan till exempel vara när två lagkamrater till en kille har varit framme hos mig och ställt samma fråga som en tredje kille kommer med, då brukar jag hänvisa spelarna till lagkamraterna. ”Jag har redan berättat det för honom, ta det med honom.” Jag kan också välja att avstå från diskussioner när jag känner att jag behöver ha flow i matchen, då kan jag säga till spelaren ”Kom fram vid nästa avbrott så tar vi det då.”

Hur viktigt är det att vara en bra kommunikatör som domare, tycker du?

– Det är extremt viktigt. Jag tror att det är A och O för hur långt man ska ta sig i en domarkarriär. Att kunna kommunicera med spelare, ledare och de andra i domarteamen….jag tror inte att du tar dig speciellt långt om du inte behärskar det. Men det gäller också att kunna göra avvägningen när man ska prata och inte prata. Det går inte att prata hela tiden heller. Man har ju gått på ett par minor, hehe.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Disciplinerat.

Slutspel eller kval?

– Ooh, man älskar ju båda. Slutspel…. Ja, den vinner där.

Vatten eller sportdryck?

– Vatten.

Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Skott eller passning?

– Skott.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Sittplats eller ståplats?

– Ståplats.