MÖT MÄNNISKAN: KRISTER HOLM
Publicerad: 2023-01-15
Möt Människan
Skellefteå AIK har statistiskt sett haft en av ligans tre bästa målvakter i fem av de sex senaste säsongerna. Möt en av personerna bakom succén: Målvaktstränaren Krister Holm, som har varit i klubben i över 16 år. I en lång intervju berättar Holm om varför han vill analysera ”lagom hårt”, värvningen av Linus Söderström samt varför han inte har lockats av att lämna Skellefteå.

Mycket av Krister Holms 50-åriga liv har handlat om målvaktsspel. För plockhandsken och benskydden blev hans väg in till landhockeymatcherna med de äldre grabbarna i Kåge, ett samhälle en dryg mil norr om Skellefteå.

– Jag fick en målvaktsutrustning av min farsa, som hade köpt den av någon jobbarkompis vars grabb hade växt ur grejerna. En dag stod målvaktsutrustningen där när pappa kom hem från jobbet. Då fick jag spela landhockey med storkillarna. De slog på benskydden och tyckte att det var kul att jag ville vara målis. Då blev jag bekräftad och på den vägen var det. De var bra på att pumpa upp mitt självförtroende, säger Holm.

Spelade ni mycket landhockey?

– Ja, väldigt mycket. Vi bodde även nära en liten isplätt i Kåge och där var vi många timmar. Jag fick skjuts dit med sparken och sedan fick mamma och pappa komma och hämta mig när det var dags för mat. Annars hade jag aldrig kommit hem, säger Krister Holm.

Utbildade sig till socionom

Holm spelade i Kågedalen fram till att han var 13, 14 år. Därefter blev det spel i Skellefteå AIK, SK Lejon, Tyringe och sedermera Tegs SK. Samtidigt som han spelade i Teg pluggade han till socionom.

– Jag jobbade 75 procent på socialkontoret i Skellefteå samtidigt som jag spelade mina sista säsonger. Jag jobbade med ungdomar och öppenvård i kommunen i drygt tolv år innan jag började heltid som hockeytränare 2008, säger Krister Holm.

Fast redan från säsongen 2006/07 anställdes Holm som målvaktstränare av Skellefteå AIK. Då hade klubben Andreas Hadelöv, Dave Stathos och Nicklas Dahlberg i målet. Därefter har Skellefteå haft målvakter som exempelvis Joacim Eriksson, Markus Svensson, Henrik Karlsson, Joni Ortio och Gustaf Lindvall, men målvaktstränaren har varit densamme – Krister Holm.

– Det är väl passionen som gör att jag är kvar. Jag älskar den här sporten. Det är det stora. Jag uppskattar väldigt mycket det jag har. Jag förstår vänner som (Stefan) Klockare och Bert (Robertsson) som provar något annat, men jag uppskattar det jag har. Vi har ett bra liv här. Det har varit grymt att ha ungarna nära, även om Tindra har flyttat till USA, säger Holm.

Har ingen agent

Tindra är Kristers äldsta dotter. Hon är också ishockeymålvakt och har flyttat till USA för att spela collegehockey. Krister har även två yngre barn (Vilmer och Vera), som fortfarande bor hemma.

– Vi har ett bra liv tillsammans här och jag prioriterar det mer än att testa något annat, just nu i alla fall, säger Holm.

Hur många förfrågningar har du fått från andra klubbar genom åren?

– Det har funnits lösa trådar. Jag har ingen agent, och jag har inte velat vara ute på marknaden så mycket. Några lösa förfrågningar har det funnits, om jag har varit intresserad av att åka till Ryssland eller något annat land, men det har aldrig gått jättelångt, säger Holm.

Du har inte velat vara ute på marknaden särskilt mycket och du är tydlig med att du har velat vara kvar. Det låter inte som att det har varit så svårt för klubben att förhandla nya kontrakt med dig?

– I många år var Lasse Johansson sportchef och då var det han jag förhandlade med. Han har haft mig i bakfickan hela tiden, säger Holm och skrattar.

"Vi analyserar lagom hårt"

Ofta lyfts offensiven fram som Skellefteå AIK:s styrka, men faktum är att klubben också har varit väldigt bra defensivt de senaste åren. Skellefteå har haft en målvakt topp tre både när det kommer till insläppta mål per match samt räddningsprocent i fem av de sex senaste säsongerna (den här inräknad).

– Är det så? Ojdå. Det måste jag ta in i nästa förhandling. Det är bra att du påminner mig, säger Holm och skrattar.

Du måste ju ha en del i detta. Vad är det du gör bra?

– Ja, vad gör jag bra? Jag tror att jag är bra på att se hela människan. Vi analyserar lagom hårt.

Vad innebär det?

– Jag tror att om man som tränare vill visa hur mycket man kan är det lätt att gå in och paralysera individer. Jag tror det är viktigt att ge grabbarna lagom mycket info, så att de kan hantera situationen. Jag tror det är lätt hänt att det blir för mycket information. Med åren lär man sig hitta en balans. Det handlar inte om att jag ska visa hur mycket målvaktsspel jag kan. Det handlar mer om att få grabbarna att slappna av och spela med känsla, säger Holm.

En stor del till att han fastnade för målvaktsspel var för att de äldre kompisarna i Kåge var bra på att peppa och uppmuntra honom. Något som fortfarande verkar viktigt för Krister Hom, men nu är det han som ger beröm.

– En målvakt som slutade sa: ”Krister, du fick mig att känna mig så bra” och det kändes bra. Det var jättekul att höra. Jag försöker att inte laga det som inte är trasigt. Jag jobbar med stärkande övningar och att målvakterna ska få känna sig bra. Inte att de ska lära sig nya grejer varje dag utan att man fortsätter med det man är bra på. Självklart behöver det komma in ny stimuli ibland, men jag tror att man ska vara försiktig med det. Det går fort där ute och det är svårt att hinna bläddra i manualen, utan att i stället måla med ganska bred pensel och gå mer på känsla, säger Holm.

"Var medvetna om Söderströms skadeproblematik"

Skellefteå gick in i den här säsongen med Gustaf Lindvall och Linus Söderström som målvaktspar. Lindvall, som gör sin sjunde raka säsong i klubben, har dock haft skadeproblem och har därför bara stått tolv matcher. I hans frånvaro har Linus Söderström fått stort förtroende och det har han tagit tillvara på. Söderström höll nyligen tidernas längsta nolla i grundseriesammanhang i SHL när han spikade igen i drygt 228 minuter. Han är etta både när det kommer till GAA samt räddningsprocent. Vilket överraskar många med tanke på att Söderström kommer från några tyngre år efter att han var med och vann SM-guld med HV71 2017. Men hur kommer det sig att Söderström överhuvudtaget var intressant för Skellefteå?

– Vi var medvetna om Söderströms skadeproblematik i Nordamerika där han hade tre tuffa säsonger. Som målvaktstränare pejlar man av hur det går för de lovande spelarna som kanske blir tillgängliga i framtiden. När Söderström gick till Finland tänkte jag att han måste jag hålla koll på. Han spelade mycket i Finland, i ett dåligt lag, och hade helt okej siffror. Jämförde man med de andra målvakterna i laget hade de inte lika bra siffror. Sedan pratade vi med killar i Ässät. Vi har två tidigare spelare som spelat med Linus där, Albin Eriksson och Jacob Andersson. De hyllade honom och sa: ”Det är när Linus står som vi har chans att vinna”. Då blev jag extra taggad att kolla upp Linus, säger Holm.

Frågan är om Söderström blir näste Skellefteåmålvakt att flytta över till Nordamerika? De två senaste säsongerna har både Arvid Söderblom och Strauss Mann fått NHL-kontrakt efter sin tid i Västerbotten.

– Det känns otroligt roligt. Vi har en historik att vi spelar två målvakter och det tror jag är en anledning att vi fått så många duktiga unga målvakter att komma hit. Kommer du till Skellefteå så får du spela och jag tycker att de unga målvakterna som prioriterar speltid framför kanske 6 000 kronor mer i månaden gör ett klokt val, säger Holm.

Varför har ni ofta valt att satsa på att låta två målvakter dela på matcherna?

– Vi har också provat att gå hårt på en målvakt, men vi tycker sällan att det har funnits så mycket kräm kvar i slutet av säsongen. Ska vi gå långt och ha energi kvar i batteriet behöver vi sprida matcherna och vi behöver ha två målvakter som kan kappdra, lite som en stafett. Får en målvakt vila någon match kan han träna lite hårdare i stället. Det tror vi är bra för både laget och den individuella utvecklingen, säger Krister Holm.

Så hur länge blir Krister Holm kvar som målvaktstränare i Skellefteå? Det återstår att se, men 50-åringen har kontrakt i ytterligare två säsonger efter den här.

Johannes Hägglund