Så förbereder sig Rögle inför finalen
Publicerad: 2024-04-15
Intervju
Efter att ha besegrat Växjö i fyra raka matcher väntade åtta matchlediga dagar för Rögle. Här berättar huvudtränaren Roger Hansson hur han följer den andra semifinalen, vad han har imponerats mest över av sitt lag under slutspelet samt om träningsupplägget fram till finalen. "Den här tiden på året är det inte så kul att träna, utan killarna vill bara spela matcher", säger Hansson.

2-0 i matcher mot Timrå, 4-0 i matcher mot Färjestad och 4-0 i Växjö. Rögles facit i slutspel är minst sagt starkt – och det är framförallt en sak som har imponerat extra på lagets huvudtränare Roger Hansson.

– Att vi har vi så konstanta. Vi har hållit en hög nivå genom hela linjen. Fyra femmor som har bidragit på en hög nivå. Det är det jag tycker har varit allra bäst, och sedan är det i många speldelar vi har gjort det, säger han.

Tog tre dagar ledigt efter semifinalen

Efter svepningen av Växjö väntade sammanlagt åtta matchlediga dagar för Rögle, eftersom den första finalen spelas på lördag. Efter den fjärde semifinalen mot Växjö i torsdags tog Rögle tre dagars vila och återsamlades i dag för träning, och då stod gym (underkropp) samt ett ispass på schemat. Därefter är det is+gym (överkropp) under tisdagen innan spelarna får vila igen på onsdag för att sedan träna torsdag och fredag.

– I det skedet säsongen är i nu gäller det att hantera energierna och vara så redo som möjligt på lördag när pucken släpps. Det gäller att ha motivationen kvar. Den här tiden på året är det inte så kul att träna, utan killarna vill bara spela matcher, säger Hansson.

Upplägget är liknande som Rögle hade efter kvartsfinalserien mot Färjestad, och man ändrar som bekant inte på ett vinnande koncept.

– Det funkade bra den gången och killarna anammade det. Det känns som ett bra upplägg den här gången också för det var väldigt bra energi på träningen i dag (måndag). Vi hade kanske lite tyngre gym förra gången, men vi kan ändå köra på i gymmet under måndagen och tisdagen. Så får spelarna med sig det in i veckan, säger Hansson.

"Behöver ta en bra skalp"

Rögle vet ännu inte om de får möta Skellefteå eller Frölunda, men den ovissheten är inget som påverkar träningsupplägget enligt Hansson.

– Vi går igenom vårt spel och lite repetition, så vi håller allt vid liv. Vi har koll på alla motståndare efter att ha mötts så många gånger, säger han.

Hur följer du matchserien mellan Skellefteå och Frölunda?
– Jag tittade på hela den där crazymatchen (7-6 efter övertid till Skellefteå i fredags) och i går tittade jag på de två första perioderna. Men sedan har vi barnen, som är utflugna, och barnbarnen på besök när det var lite ledigt. Vi såg de första två perioderna i går, men sedan ville alla se finalen av Mästarnas Mästare. Den gick före den andra semifinalen, men jag följde matchen på flashscore. Sedan hann jag se upplösningen på övertid efter Mästarnas Mästare.

Är det något av lagen du hellre möter?
– Faktiskt inte. Statistiken under säsong har vi bevisat att den spelar mindre roll. Vi hade inte vunnit en match under ordinarie matchtid mot Färjestad inför slutspelet. Både Skellefteå och Frölunda sätter press och vill spela hockey, vilket jag tycker är kul. Jag tror det passar oss oavsett. Sedan är det nyansskillnad, absolut. Men det är fokus på vår prestation, säger Roger Hansson.

– Nu har vi slagit ut ettan, tvåan och nu behöver vi slå trean eller fyran. Vi behöver ta en bra skalp till för att nå hela vägen, vilket givetvis är det vi går för.

Rögles schema under de matchlediga dagarna

Fredag 12 april: Ledigt

Lördag 13 april Ledig

Söndag 14 april: Ledigt

Måndag 15 april. Gym (underkropp) och isträning.

Tisdag 16 april: Gym (överkropp) och isträning

Onsdag 17 april: Ledigt

Torsdag 18 april: Isträning och gym (”Ingen tyngre gymträning, utan mer inför match. Cirka 30-40 min, säger Hansson)

Fredag 19 april: Isträning och gym (cirka 30 min)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners