Inför Skellefteå - Luleå: "Tysta tvivlarna"

9 april 2021 11:00
#SKELHF

Ett rivalmöte mellan Skellefteå och Luleå väntar i kvartsfinal – och det är första gången sedan finalen 2013 som lagen möts i ett slutspel. "Det känns som att många redan har räknat ut oss. Vi är väldigt sugna på att tysta tvivlarna", säger Luleås Nils Lundkvist. "Press förtjänar man och det är ett kvitto på att man har gjort något bra", säger Skellefteås Oskar Nilsson.


Räkna med att hockeytemperaturen kommer att vara hög i Norr- och Västerbotten under den närmaste veckan. För första gången på sju år ska Luleå och Skellefteå mötas i ett slutspel. Senast var i finalserien 2013 och då vann Skellefteå med 4-0 i matcher. Nu möts rivalerna redan i kvartsfinal.

– En spännande kvartsfinal blir det. Skellefteå har varit bra under andra halvan, ett av de bättre lagen. Att sätta tänderna i dem direkt ska bli oerhört kul och vi ska ge dem en ordentlig match, säger Luleås Nils Lundkvist, 20.

Inte heller Skellefteå har något emot att möta Luleå, snarare tvärtom.

– Första tanken var att nu jäklar blir det åka av, säger Skellefteås Oskar Nilsson, 29.

– Det passar bra att det blev som det blev. Det är tajt spelschema och nu blir det bra resor. Att det dessutom blir ett derby direkt ger en extra krydda till slutspelet. Superkul ska det bli, säger Nilsson.

"Sugna på att tysta tvivlarna"

Lagen slutade fyra respektive femma i tabellen. Skellefteå var fem poäng före Luleå – mycket tack vare formen under andra halvan av säsongen. Gör vi en tabell på de 20 sista matcherna av grundserien är Skellefteå bäst i ligan med 46 poäng. Under den här perioden tog Luleå 24 poäng. Bland annat hade de en svit på åtta raka förluster, men sedan avslutade de säsongen med tre raka vinster – något som Nils Lundkvist tror var väldigt viktigt.

– Vi har en form som pekar uppåt. Vi har gått igenom en tyngre period och växt ur det tror jag. Förut har vi knappt förlorat en match i grundserien känns det som, men sedan blev det sämre när vi åkte ur mot Frölunda (2019). Nu har vi haft en tyngre period under grundserien och förhoppningsvis lärt från det. På slutet har vi spelat bättre och släppt in färre mål. Det blir en nyckel mot Skellefteå, säger Nils Lundkvist.

Vad har ni lärt er från den där förlustsviten?

– Även om vi inte tog så mycket poäng spelade vi ganska bra i många matcher. Vi borde ha tagit fler poäng och därför är det inga tvivel på att spelsystemet inte fungerar. Vi har stor tilltro till hur vi spelar och en tro på att det ska räcka hela säsongen, säger Luleåbacken.

Tack vare Skellefteås fina form på slutet är det fler och fler som håller västerbottningarna som en av guldkandidaterna, vilket inte har undgått Nils Lundkvist.

– De har ett väldigt bra på papperet och har många bra skickliga spelare. De är offensivt viktade, men spelar vi som vi har gjort på slutet och inte släpper till så mycket kommer Skellefteå att få det jobbigt att skapa lägen. Det är inte alls någon omöjlighet att slå dem. Det känns som att många redan har räknat ut oss och det känns som att det gynnar oss ännu mer, säger Nils Lundkvist.

Ger det en extra tändvätska?

– Ja, i alla fall för mig. Det är svårt att inte läsa vad experter och reportrar tror. Att de inte tror på oss ger en extra lust att visa att de inte har rätt. Vi är väldigt sugna på att tysta tvivlarna, säger Nils Lundkvist.

"Har många matchvinnare"

Oskar Nilsson ser dock inte favoritskapet som någon börda.

– Press förtjänar man och det är ett kvitto på att man har gjort något bra. Det betyder inte att vi kommer att vinna, men samtidigt tycker jag att vi ska ta självförtroende från det, säger Oskar Nilsson

Vad tycker du talar för er?

– Vi har bred trupp och många matchvinnare. Vi har även en bra mix av unga hungriga spelare och några äldre rutinerade som vet vad som krävs. Vi har bra bredd i alla lagdelar och det talar för oss. Dessutom är vi vältränade, säger Nilsson.

Vad måste ni se upp med hos Luleå?

– Det är ett konsekvent och hårt jobbande lag vi kommer att möta varje match. Det viktigaste är vi matchar dem i arbetsmoral, säger Nilsson.

"Blir radoitystnad från söndag"

Båda Oskar Nilsson och Nils Lundkvist har en koppling till kvartsfinalmotståndet. Nilsson är uppvuxen i Rutvik utanför Luleå och SHL-debuten säsongen 2010/11 skedde i Luleåtröjan.

– Lite speciellt är det fortfarande att möta Luleå. Jag har ändå stått på ståplatsläktaren och hejat på Luleå när jag var liten. Samtidigt känner jag inte så många i föreningen nu och det var längesen jag var där. Det är nog mer speciellt för Nils, säger Nilsson.

För Nils Lundkvist blir det nämligen ett möte med sin pappa, då Niclas Lundkvist är sportchef i Skellefteå.

– Det blir nog radiotystnad från söndag, säger Nils Lundkvist och skrattar.

Blev det mycket kvartsfinalsnack under påskmiddagen?

– Jag var faktiskt hemma i Piteå över påsk. Farmor och farfar satt och höll på Örebro mot Färjestad (om Örebro hade vunnit hade Skellefteå och Luleå inte mötts i kvartsfinal). Nu blir det Skellefteå, men det är inte extra speciellt att möta Skellefteå bara för att pappa är där, säger Nils Lundkvist.