Hockeyfamiljen hedrar Börje Salming hela helgen
Publicerad: 2022-11-25
Nyhet
Sedan en tid tillbaka har SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan planerat en gemensam omgång, omgång 21, för att uppmärksamma Börje Salmings ALS-stiftelse och en av Sveriges största hockeylegender. Efter gårdagens tragiska besked om Börje Salmings bortgång kraftsamlar hockeyfamiljen extra mycket.

– Börje Salming var en sann hockeypionjär, vars insatser för svensk ishockey och Sverige i stort ej gå att lyfta nog. Salming var en fantastisk hockeyspelare, och de som kände honom vittnade om en ännu mer fantastisk person. Jag vill särskilt lyfta hans tidiga engagemang för flick- och damhockeyn också, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef SDHL.

När beskedet om hans ALS-sjukdom nådde omvärlden ville hockeyfamiljen snabbt ställa upp för någon som betytt så mycket för så många inom hockeysfären. SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan gick tillsammans i planering för en gemensam omgång 21 med syfte att hylla Börje Salming och uppmärksamma hans nystartade ALS-stiftelse.

– Eter gårdagens tragiska besked känns helgen extra viktig och fin att samlas kring. Det här gör vi tillsammans, hela hockeyfamiljen, för att hedra en av våra allra största, säger Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan.

Utöver att hylla och hedra personen och hockeyspelaren Börje Salming vill SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan uppmärksamma det viktiga arbetet Börje Salmings ALS-stiftelse står för. Stiftelsen samlar dels in bidrag för forskning i kampen mot ALS, dels för framtida stöd för drabbade individer och dess familjer.

– Börje var en kämpe på och utanför isen och vi från stiftelsen tar nu upp kampen mot ALS i hans ära. Efter att ha sett hur drabbad även familjemedlemmar till ALS-sjuka blir, och bristen på stöd från samhället vill vi även skapa förutsättningar för stöttning av drabbade familjer i framtiden. Vi hoppas att hela hockeysverige stämmer upp och bidrar till stiftelsens arbete i Börjes ära, säger Karin Karlström, grundare och styrelsemedlem i Börje Salming ALS-stiftelse.

SDHL, HockeyAllsvenskan och SHL har tillsammans beslutat att donera 1000 kronor per mål under samtliga matcher i de tre serierna under helgen. Dessutom kommer matchvinnande puckarna signeras av målskyttarna och auktioneras ut till förmån för stiftelsen.

– Kärleken som har strömmat in efter gårdagens besked vittnar om Börje Salmings unika position och bidrag till svensk ishockey. Från ett personligt perspektiv har det varit oerhört berörande att följa Börjes sista tid och familjens kamp i all detta och stiftelsens arbete för att stötta drabbade familjer känns rakt i hjärtat. Jag hoppas att vi alla kraftsamlar tillsammans nu. För Börje, avslutar Jenny Silfverstrand VD SHL.

SHL