Tio nyförvärv presenterade – däribland två namnkunniga hemvändare
Publicerad: 2024-05-13
Veckans SHL
SHL-klubbarna fortsätter att rusta inför kommande säsong. Här går vi igenom det som har hänt i trupperna den senaste veckan. Exempelvis har Dennis Rasmussen skrivit på för Växjö, Oskar Lindblom är tillbaka i Brynäs och Rögle har värvat två spelare.

Rasmussen tillbaka i Växjö

Dennis Rasmussen, 33, var med och vann SM-guld med Växjö 2018. Efter det har Rasmussen gjort tre säsonger i KHL, tre år i Schweiz samt spelat tre VM-turneringar – men nu är forwarden tillbaka i Småland och Växjö. Rasmussen, som även har 139 NHL-matcher på meritlistan, är överens med Lakers om ett kontrakt till 2027.

– Att ha Dennis tillbaka i organisationen känns givetvis mycket bra. Vi hade förmånen att skola in Dennis i elithockeyn, nu får vi tillbaka en erfaren, solid spelare som kan göra nytta för sitt lag inom alla sportens delar, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Lindblom åter i Brynäs

Även Brynäs har fått tillbaka en namnkunnig hemvändare – nämligen Oskar Lindblom. Senast han spelade i Gävleklubben var 2017. Därefter har han gjort sju säsonger i Nordamerika. Den senaste blev det bara spel i AHL, men på de övriga sex säsongerna gjorde han sammanlagt över 300 NHL-matcher. Lindbloms kontrakt är skrivet på 2+3 år.

– Han är en spelare som vi alla vet vilken kapacitet han besitter och han vet mycket väl vad klubben vill och står för. Han är inte bara en bra hockeyspelare, han är också en bra person som alltid gör sitt yttersta och gör andra bättre, det är något som vi också värderar väldigt högt, säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Brynäs har den gångna veckan även skrivit kontrakt med Charle-Édouard D'Astous, 26. Han kommer närmast från två säsonger i finska KooKoo. Den senaste säsongen gjorde han 46 poäng på 54 matcher. Kontraktet med Brynäs gäller över säsongen 2025/26.

–  Vi har sökt efter en back med Charles profil och han känns otroligt spännande. Han har stått för två bra säsonger i den finska ligan och vi tror han kommer att kunna bli en viktig del av vår backuppsättning under kommande säsong. Han är en stor spelskicklig back med ett hårt skott som heller inte backar i det fysiska, säger Johan Alcén.

Allsvenskans poängkung klar för Skellefteå

Marcus Eriksson bytte Vita Hästen mot Södertälje inför den här säsongen – och Eriksson har gjort stor succé i SSK. Han smällde in 59 poäng och vann poängligan i HockeyAllsvenskan. Totalt i karriären har Eriksson gjort 525 matcher i HockeyAllsvenskan, men i vår ska 38-åringen (39 år i augusti) göra SHL-debut. Och han ska göra det i det regerande mästarlaget Skellefteå AIK. Kontraktet gäller över kommande säsong.

– Han har varit bra i HockeyAllsvenskan under många år och trots att han är 38 år så kommer han från sitt livs bästa säsong. Med vår centersida vet vi att vi kommer kunna ge honom en bra omgivning där han kan hjälpa oss med sina styrkor i spelet, där framför allt hans passningsspel sticker ut, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida. 

Här finns en intervju med Eriksson.

BILDBYRÅN

Marcus Eriksson är klar för spel i Skellefteå.

Finsk forward till Örebro

Pasi Puistola gjorde fem säsonger i HV71 och var med och vann två SM-guld med Jönköpingsklubben. Nu är det dags för nästa generation Puistola att göra entré i SHL. Pasis son Patrik, 23, är nämligen klar för två år med Örebro. Patrik Puistola, som har gjort 281 matcher i den finska högstaligan, gjorde 45 poäng den gångna säsongen och spelar just nu VM med Finland.

– I Patrik får vi in en spelare i en bra ålder som kommer kunna vara med och göra skillnad framåt. Nu har Patrik också imponerat på internationell nivå och det ska bli spännande att se honom i vår miljö, säger Örebros sportchef Henrik Löwdahl.

Även Luleå värvar finskt

Markus Nurmi, 25, är Luleå senaste nyförvärv – och det är norrbottningarnas tredje finska nyförvärv inför säsongen 2024/25. Nurmi har under sina tre senaste säsonger i Finland gjort 30 poäng eller fler. Han har även gjort en säsong i AHL (22/23). Då noterades han för 24 poäng på 48 matcher. Nu väntar två säsonger i Luleå.

– Han är en kraftfull spelare som är stark på pucken och kommer oftast vinnande ut ur sargduellerna. Dessutom besitter han ett riktigt bra direktskott som vi hoppas få se mycket av kommande säsong, säger Luleås GM Thomas Fröberg.

Ännu en Kapanen till Timrå

Kimmo Kapanen är sportchef i Timrå och nu är det klart att även hans son kommer att flytta till Medelpad. Oliver Kapanen, 20, gjorde 34 poäng för KaIPa den gångna säsongen och det gav honom en plats i det finska VM-laget. Oliver Kapanen, som beskrivs som en skicklig tvåvägscenter, är klar för två säsonger i Timrå.

– Jag är väldigt glad att vi får en spelare av Olivers kaliber här i Timrå IK. Det är en spelare jag känner från den finska ligan och en spelare som jag har velat träna med länge, säger Timrås huvudtränare Olli Jokinen till klubbens hemsida.

Byter Timrå mot Leksand

Leksand har tidigare värvat Joonas Lyytinen från Timrå. Nu har dalalaget värvat ytterligare en finsk back från Timrå, nämligen Axel Rindell. 24-åringen har två raka säsonger i Timrå. Den senaste blev det 25 poäng, men nu går flyttlasset till Leksand. Kontraktet gäller till 2026.

– Axel har en härligt offensiv ådra som kommer hjälpa oss mycket. Axels blick för spelet, kyla och mod är några saker som sticker ut. Han kan sätta igång spelet nedifrån och vara ett hot från blå, framför allt i powerplay, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Rögle värvar två spelare

Rögle har den gångna veckan adderat två spelare till sin trupp: Målvakten Arvid Holm samt centern Josh Dickinson.

Den sistnämde var med och spelade upp MoDo i SHL 2023 och den gångna säsongen gjorde han 32 poäng i MoDo. Nu hoppas Dickinson, 26, kunna ta nästa steg i Rögle och avtalet gäller till 2026.

– Josh är en stor och skridskoskicklig center. Han är en bra spelfördelare och bra framspelare. Han är en tvåvägscenter med riktigt fin karaktär, säger Rögles sportchef Hampus Sjöström.

Arvid Holm spelade två säsonger i Färjestad mellan 2019 och 2021 och därefter han han gjort tre år i Nordamerika. Där har han noterats för två NHL-matcher samt 71 AHL-matcher. Nu är 25-årige Holm tillbaka i Sverige och han är klar för tre år i Rögle.

– En Ljungby-kille som är stor och tekniskt skolad. Han hade ett par framgångsrika SHL-säsonger under bältet innan han åkte över till Nordamerika och försökte slå sig in i NHL, säger Hampus Sjöström.

Chris Abbott är ny GM i HV71

Chris Abbott var med och vann SM-guld i HV71 som spelare 2017. Nu är Abbott tillbaka i Jönköpingsklubben som General Manager. Abbott ansvarar för hela elitverksamheten i HV71, vilket innefattar herrlag, damlag och juniorlag. Han kommer närmast från en GM-roll i Rögle, och där var han i sju säsonger. Kontraktet med HV71 gäller i tre säsonger.

– En stor ära att vara tillbaka och jag har många bra minnen från mina år i laget och staden. Jag ser fram emot att vara en del av denna organisationen igen, med alla fans och sponsorer som stöttar laget i alla lägen, säger Chris Abbott till HV71:s hemsida.

231202 Rögles sportchef Chris Abbott inför ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och MoDo den 2 december 2023 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0235
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league rögle modo NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Chris Abbott är HV71:s nye GM

Sandin Pellikka och Nyström skriver NHL-kontrakt

Två skickliga backar med högerfattning har skrivit NHL-kontrakt den gångna veckan. Det handlar om Skellefteås Axel Sandin Pellikka och Färjestads Joel Nyström

Sandin Pellikka har skrivit på för Detroit Red Wings, som draftade honom som nummer 17 i förra sommarens draft. Kontraktet är ett treårigt entry level-kontrakt. Tidigare har det hintats om att Sandin Pellikka kommer att lånas ut till Skellefteå kommande säsong, men inget är ännu bekräftat.

Nyström draftades i den sjunde rundan av Carolina Hurricanes 2021 och nu har han skrivit på för två år med NHL-klubben. Planen är dock att Nyström lånas ut till Färjestad kommande säsong, något han berättar för klubbens hemsida.

Fyra kontraktsförlängningar

Växjö har skrivit kontrakt med både Zach Giuttari och Dylan McLaughlin. Båda amerikanerna kom till Lakers inför säsongen som var och nu har båda förlängt sina avtal med två år.

Skellefteå AIK har sajnat upp två talangfulla forwards – Oskar Vuollet och Lukas Vesterlund. Den sistnämnde gjorde 22 SHL-matcher den här säsongen och hans nya kontrakt sträcker sig över kommande säsong. Vuollet gjorde 15 SHL-matcher och fyra slutspelsmatcher och han fortsätter i Skellefteå AIK till 2026.

Flera spelare lämnar

Tim Barkemo fick chansen i Skellefteås SHL-lag under delar av säsongen, men nu lämnar backen Västerbotten för spel i BIK Karlskoga.

Oliver Tärnström följer inte Brynäs med upp i SHL. Han är klar för spel i AIK.

Vi har tidigare skrivit om att Marcus Högberg kommer att lämna LHC för spel i NHL. Nu är det officiellt att klubben det handlar om är New York Islanders.

Rögleduon Simon Ryfors och Adam Tambellini spelar kommande säsong i HC Davos.

Två andra Röglespelare som byter klubb är Samuel Jonsson och Valtteri Viljanen. Jonsson är klar för JYP medan Viljanen går till Ässät.

Anton Olsson flyttar också till Finland. Han byter Skellefteå mot Lukko.

Notiser från den gångna veckan

- 2 563 120. Så många såg SHL-hockey på plats den gångna säsongen – vilket är nytt publikrekord

- Jonathan Lekkerimäki vann pris som Årets rookie. Här kan ni se när Anis Don Demina och Behrouz  Badreh meddelade det.

- Linus Johansson fick pris som Årets schysstaste spelare och här överraskas han av skådespelaren Stasse Soulis.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners