"ALLA FÖRVÄNTAR SIG ATT TIMRÅ SKA TA NÄSTA STEG NU"
Publicerad: 2023-08-21
Lagpresentation
Timrå gjorde sin bästa säsong på 15 år i fjol. Frågan är om de kan höja sig ytterligare ett snäpp och nå semifinal för första gången sedan 2008? ”Spelare för spelare, lagdel för lagdel, är det ett starkare Timrå IK i år jämfört med förra säsongen”, säger Andreas Lidén på Sundsvalls Tidning.

Inför den förra säsongen var ”hemvändarfesten” den stora rubriken kring Timrå. De hade fått hem Anton Wedin, Anton Lander, Emil Pettersson och Jonathan Dahlén. Med dessa i laget lyckades Timrå ta sig direkt till kvartsfinal via en femteplats, men mot Örebro tog stopp i en tuff kvartsfinalserie över sju matcher.

Till den här säsongen satsar Timrå på kontinuitet. Endast två nya spelare har plockats in – målvakten Tim Juel från Oskarshamn samt hemvändaren Filip Hållander, som är tillbaka i moderklubben efter två år i Luleå samt två säsonger i Nordamerika.

– I fjol var det en stor uppdatering av Timrå IK. Nu det mer en finjustering. De får en intressant målvaktsduo med Jacob Johansson och Tim Juel. Johansson stod 47+7 matcher i fjol, alltså alla matcher utom fem. Nu får han en utmaning i att ha Juel som radarpartner. Det ska bli intressant att se hur de matchas och hur de kan trigga varandra, säger Andreas Lidén, som bevakar Timrå IK för Sundsvalls Tidning.

Han tror även mycket på lagets andra nyförvärv.

– Filip Hållander ser ruggigt bra ut. I försäsongsturneringen i Finland spelade Hållander och Dahlén på var sin sida om Lander och den kedjan smakar godis. Den kedjan skulle vilken SHL-klubb som helst i SHL vilja ha, säger Lidén och fortsätter: 

– Utöver det får Timrå tillbaka Anton Wedin, som gick in i förra säsongen småskadad och sedan åkte på en knäskada. Han blir ett nyförvärv i sig. Oliver Johansson är tillbaka efter att ha varit utlånad till Björklöven. Plus att det hände mycket förra säsongen där Timrå exempelvis tog in backarna Joonas Lyytinen och Axel Rindell, och nu får de vara med hela vägen. Timrå har ett bra SHL-lag.

"Alla förväntar sig att Timrå ska ta nästa steg nu"

Förra säsongens femteplats är Timrås bästa placering sedan säsongen 2007/08 och det var dessutom första gången klubben tog sig till slutspel sedan 2010. Timrå gick in förra säsongen utan några större förväntningar på sig. Till den här säsongen har kraven skruvats upp enligt Andreas Lidén.

– Alla förväntar sig att de ska ta nästa steg nu och därmed är det helt andra krav på dem, och det kan kanske vara ett litet problem om det är något som knastrar och inte går som det ska. Spelare för spelare, lagdel för lagdel, är det ett starkare Timrå IK i år jämfört med förra säsongen. Men sedan är det många lag som vill göra det bättre den här säsongen, säger han.

JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Jonathan Dahlén var en alla fjolårets hemvändare i Timrå.

Hur tror du att det här laget hanterar de högre förväntningarna?
– Jag vill tro att de hanterar det bra faktiskt, med de spelare som de har i laget. Man kan inte säga annat än att det är Lander och Dahlén som går i spetsen. De ställer höga krav på sig själva och andra.

"Så pass bra att de ska kunna gå till kvartsfinal"

Förra säsongen målades målvaktssidan upp som ett litet frågetecken, men det såg Jacob Johansson till att räta ut till ett utropstecken när säsongen var klar. I stället var det offensivt det inte riktigt lossnade för Timrå.

– Trots att Timrå klassades som framtungt gjorde de inte så många mål som man kanske trodde. Ett annat ganska konkret frågetecken den här säsongen är att Timrå bara har tre högerfattade spelare – backarna Eronen och Rindell samt forwarden Sebastian Hartmann. Räcker det, framförallt i powerplay? De har inte den där högerfattade sniperkillen som kan stå vid tekningscirkeln och mata in mål. Timrå vill inte se det som ett problem, men nog tror jag att Kimmo Kapanen (sportchefen) håller ögonen på en högerfattad forward om målskyttet inte lossnar, säger Lidén

Vad tycker du att vi kan sätta för förväntningar på Timrå den här säsongen?
– De gick direkt till kvartsfinal förra säsongen och det tycker jag absolut att man kan kräva i år. Det tror jag är deras uppenbara mål, även om jag inte hört något officiellt. Sedan tror jag de vill gå minst ett steg till jämfört med i fjol. Jag tycker Timrå är så pass bra att de ska kunna gå till kvartsfinal och i alla fall utmana om en semifinalplats.

Andreas Lidén tippar Timrå IK:s…

…poängkung: ”Det känns fånigt att säga något annat än Jonathan Dahlén. Kanske en uppdaterad Emil Pettersson kan utmana.”

…assistkung: ”Jonathan Dahlén.”

…målkung: ”Jag säger Dahlén på allt. Han sopar hem rubbet.”

… största överraskning: ”Då vill jag säga Oliver Johansson. En kille från Njurunda som har en enorm potential. Han har varit tunn talang, men nu har han blivit en välbyggd talang. Har har ändå ett otroligt klipp i steget, både med och utan skridskor.”

…MVP: ”Anton Lander.”

…bästa värvning: ”Filip Hållander. Det är otroligt vilken spelare Timrå har fått hem. Det känns nästan obegripligt att han fyllde 23 år i somras. Det känns som han hunnit med så otroligt mycket sedan han senast spelade i klubben. Man undrar om han har en egen tidsmaskin? Han borde vara 27, 28 år i alla fall.”

…tabellposition: ”Just i dag säger jag trea.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners