"Hemvändarfesten, eller vad ska vi kalla det?"

25 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Marcus Nilsson, Mikael Wikstrand, Linus Johansson, Jacob de la Rose och Joakim Nygård. Alla är de tillbaka i Färjestadströjan och med dessa hemvändare i laget ökar trycket på värmlänningarna. ”Att man i oroliga tider vill vända hem till tryggheten är inte särskilt konstigt och för Färjestad har det inneburit jackpott”, säger Johan Ekberg på Värmlands Folkblad.


Färjestad missade topp-6 och åkte ur i kvartsfinal den gångna säsongen – ett facit som Färjestad inte är helt tillfreds med. Till den här säsongen har Färjestad rustat rejält och det är inget snack om vilket tema det är på värvningarna.

– Hemvändarfesten eller vad ska vi kalla det? Man behöver inte försöka hitta konstlade vinklar den här säsongen. Det är så otroligt uppenbart vad som är grejen med det här lagbygget. Man kan ha stolpe in och sedan kan man ha stolpe, stolpe in och Färjestad har väl haft stolpe, stolpe, stolpe in till den här säsongen, säger Johan Ekberg, som bevakar Färjestad BK för Värmlands Folkblad och han driver även podcasten VF Hockey.

Har värvat sex spelare

Marcus ”Lilliz” Nilsson var den första att återvända hem till Färjestad. I början av april skrev 30-åringen, som vann SHL:s poängliga 2019/20, på ett kontrakt till 2024. Sedan har det bara fortsatt. Mikael Wikstrand, som vann VM-guld 2018, är tillbaka efter två år i KHL, den tidigare lagkaptenen Linus Johansson har återvänt, Joakim Nygård har bytt Edmonton Oilers mot Färjestad och i början av juni fullbordades hemvändarfesten med att Jacob de la Rose, med 242 NHL-matcher på meritlistan, skrev på för Färjestad – en klubb han representerade en säsong i junioråldern.

– Ser vi till dessa fem utlandsvärvningar hade de alla kunnat fortsätta karriären i Europa om de hade velat. Ingen av dem kommer från karriärens bästa säsong, men de är så pass skickliga att de ändå hade kunnat fortsätta utomlands, men de ville bo i sina hus och lägenheter i Karlstad. Jag tycker att det är något man sett i idrottsvärlden överlag, att det är mycket hemvändare. Att man i oroliga tider vill vända hem till tryggheten är inte särskilt konstigt och för Färjestad har det inneburit jackpott, säger Ekberg.

Färjestad har även plockat in Anton Karlsson på tryoutkontrakt. Lagets sjunde värvning inför kommande säsong är backen Mattias Göransson och föga överraskande har även han en koppling till Färjestad.

– Han kommer från Slottsbron, ett grannsamhälle till Grums. Han berättade att han har spelat en ungdomscup för Färjestad, där de lånade in lite spelare. Till och med han har haft Färjestadströjan på sig. Av Färjestads värvningar bodde redan fem av dem i Karlstad och en är uppvuxen i Slottsbron. Det är hemvändarprägel något enormt, säger Johan Ekberg.

Av dessa värvningar. Vilken ser du som den viktigaste för Färjestad?

– Joakim Nygård kommer kommer att vara en av SHL:s bästa forwards. Marcus Nilsson kanske har svårt att leva upp till den enorma ”Lilliz” han var senast i Färjestad, men han gör ändå sina poäng. Linus Johansson vet man exakt vad han kommer att betyda. Jacob de la Rose tror jag blir supernyttig med sitt tvåvägsspel och sin trygghet, framförallt i slutspel när det blir tyngre trafik. Men med det sagt, under de här två åren när Mikel Wikstand har varit borta har Färjestad haft svårt att spela sig ur pressade situationer, som de gjorde med Wikstand och Virtanen i laget. I fjol kom Virtanen tillbaka och nu kommer Wikstand hem. Nu kommer Wikstrand att spela 22,5 minut per match och Virtanen 22,5 minut och då är det bara 15 minuter kvar av matcher. Så stor del av matchen är någon av dem på isen. Därför sätter jag Mikael Wikstrands återträde som det viktigaste, säger Johan Ekberg.

Tuff konkurrens i laget

Med dessa spelare i laget har GM Peter Jakobsson redan spetsat en stark offensiv. För kvar från förra året har man exempelvis Michael Lindqvist, som har gjort 66 mål på de fyra senaste säsongerna, Daniel Viksten, som delade skytteligatiteln i SHL förra säsongen, Victor Ejdsell, Jesse Virtanen, Per Åslund och Gustav Rydahl. Den tuffa konkurrensen har medfört att Jacob Nilsson nu spelar i Frölunda och Olle Lycksell i Växjö.

– Alla kommer att få lite mindre istid än vad de är vana vid. Samtidigt har de ett ganska tunt seniorbygge. Det är sju seniorbackar och 13 forwards. Så har de medvetet byggt för att de tycker sig ha så mycket spets i laget att de ska klara av skador. Går en sönder finns det andra som kan kliva fram. Jag tror det är klokt. Jag är övertygad om att Lycksell kommer att göra det bra i Växjö, men jag tycker ändå att det var rätt att släppa honom. Det blir fel att en så bra spelare inte får den speltid han vill ha, säger Johan Ekberg.

Med tanke på Färjestads starka silly season kommer också krav på resultat och Johan Ekberg ser Färjestad som ett av topplagen i SHL den här säsongen, även om han inte har värmlänningarna som en solklar favorit.

– Jag placerar Färjestad högt upp, men inte etta med inga lag på andra och tredje plats, om du förstår hur jag menar? Färjestad är med i det högsta skiktet av lag, men där är även Frölunda, med namnen de har fått in. Även Luleå och Rögle ska vara med där och sedan finns det några lag till i ett skikt strax där bakom. Växjö nämnde jag inte ens, men när deras lagbygge är klart i februari får vi se hur det ser ut, säger Ekberg

"Fler lag som slåss om SM-guld"

Totalt kan Färjestad stoltsera med nio SM-guld och senast de vann var 2011. Då hade klubben flera återvändare och Ekberg ser vissa likheter mellan årets lagbygge och guldlaget för drygt tio år sedan.

– Då kom Rickard Wallin, Christian Berglund, Pelle Prestberg, Jonas Frögren och Martin Sevc tillbaka och alla hade spelat i Färjestad tidigare. Då hade de problem under säsongen och fick det inte alls att klicka. Per Åslund är kvar och en massa personer i föreningen är kvar. Wallin har exempelvis gått in som styrelseledamot. Det klart att de kan ta lärdom från det året och utmaningarna de hade då, med ett enormt bra lag. Till skillnad från då ser också konkurrenterna bättre ut den här säsongen. Färjestad var en tydligare favorit då. Nu finns det fler andra lag som kan slåss om SM-guld, säger Johan Ekberg.