Thomas Fröberg: "Då slängde jag golfklubban rakt ut i vattnet"

1 juli 2022 13:00
20 frågor sommarspecial

Thomas Fröberg, 55, går in på sin fjärde säsong som sportchef i Oskarshamn. Här berättar han om sin bästa värvning i karriären, när han slängde golfklubban i vattnet efter några dåliga slag samt hur han har påverkats av barnbarnet Mindras tragiska död i vintras.


1. Vad ser du mest framemot i sommar?

– Man säger att det ska bli skönt att koppla av och det gör jag väl på ett sätt. Ofta får man frågan om man får semester nu? Men man kopplar aldrig av i den här världen, men jag ska försöka koppla av. Jag har ganska många utlänningar i laget och det kan ta lite tid. För under sommaren packar de ihop och ska komma till oss. Det påverkar ganska mycket.

2. Går det en dag under sommaren utan att du gör något jobbrelaterat?

– Nej, det gör det aldrig.

3. Vad gör du helst för att släppa hockeyn?

– Nu har jag börjat spela golf igen. Det är många år sedan jag gjorde det, men nu har jag fått ett sug efter det. Nu blir det golf och sedan älskar jag att umgås med mina barn.

4. Spelar något av dina barn golf?

– Nej, ingen av dem. Men jag har en svärson som spelar golf och jag spelade mot honom i går kväll. Han brukar vara bra normalt sett, men i går var han katastrof, haha.

5. Vem av sportchefskollegorna hade du helst bjudit på grillmiddag och varför?

– Jag har otroligt bra kontakt med de flesta måste jag säga. Men jag och ”Nubben” (Kent Norberg, HV71) hängde ganska mycket när vi var på VM i Finland. Vi har kul tillsammans.

6. Vem är din bästa värvning under dina år som sportchef?

– Fredrik Olofsson måste jag säga. Tim Juel tycker jag också är med där uppe.

7. Hur gick värvningen av Olofsson till?

– Jag och (Martin) Filander jobbar tajt när det kommer till att värva spelare. Jag såg ganska många matcher med MoDo säsongen 2019/20 och vi visste att vi inte skulle kunna ta någon i MoDos förstakedja (Patrik Karlkvist, Jonathan Johnson och Adam Tambellini) som öste in poäng. Men både jag och Filander tyckte både Olofsson och Rosdahl såg bra ut. Olofsson hade något i sig och det har han visat hos oss.

8. Hur fördriver du tiden i bilen när du pendlar från hemmet utanför Karlstad till Oskarshamn?

– Jag är faktiskt effektivare när jag sitter i bilen. Jag pratar mycket i telefon normalt sett, men i bilen blir det väldigt mycket att prata i telefon. Jag tycker inte om att det är tyst. Jag ringer gärna någon jag inte har ringt på länge. Det blir många mil i bilen, med det stör mig inte.

9. Ringer du gamla polare eller är det agenter?

– Det är mer agenter. Det blir mycket hockeyrelaterat, i alla fall 90 procent hockeyrelaterat.

10. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Jag är prylgalen deluxe och ju dyrare varan är desto bättre tror jag att den är varje gång. Nu när jag köper golfgrejer vill jag att det ska se bra ut. Nu ska jag unna mig en järnfemma, för den slängde jag i vattnet i går.

11. På riktigt? Den ligger i vattenhålet nu?

– Ja, långt ut. Jag blev förbannad och då var det vatten bakom. Svärsonen skrek att jag skulle lugna mig, men jag tog klubban och slängde den rakt ut i vattnet.

12. Vad gick igenom huvudet innan du slängde iväg klubban?

– Jag missade ett utslag och nästa slag slog jag ut skogen. Då tänkte jag ”ett slag till” och jag stod och skrattade lite för mig själv. Jag sa till svärsonen att ”blir det ett dåligt slag till ryker klubban”. Det blev ett dåligt slag och jag slängde klubban allt vad jag kunde. Det var en onödig grej. Fruktansvärt onödigt. Jag är ganska bokstavskombinerad tror jag. Ibland blir jag arg väldigt snabbt och sedan går det om lika snabbt. Särskilt när det gäller idrott.

13. Du sa att du var prylgalen, vad är det onödigaste du har köpt?

– Det måste vara järnfemman, haha. Men jag köpte en dyr cykel en gång. Jag tänkte att jag skulle träna med den, men det enda jag gjorde var att hämta tidningen, en sträcka på 50 meter. Jocke Nygård lånade den mer än van jag använde den.

14. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Jag kommer inte ihåg ett piss. Jag har sämre minne är Ozzy Osbourne, fast att jag aldrig har tagit några droger. Men det är nog min relation till min mor och far får jag säga. De ställde alltid upp, och det tycker jag att jag själv gör. Ska jag hämta min dotter och hennes kille, som jag gjorde i lördags, tar jag inget glas vin utan jag väntar hellre till klockan två för att de ska komma hem tryggt. Så var morsan och farsan också, det har alltid varit tryggt hemma.

15. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Den är grym den. Så fort jag går in i ett tränarrum eller träffar någon sponsor blir det en kaffekopp. Jag vet inte hur många koppar det blir, men jag överkonsumerar enormt.

16. Var är hemma för dig?

– Alltid mitt hem utanför Karlstad och när jag får vara med mina barn. Jag och vi drabbades jäkligt hårt i vintras. Vänta det kommer lite tårar... Jag hade ett barnbarn (Mindra) som dog och det har varit otroligt tufft. Familjen betyder väldigt mycket för mig. Särskilt hur vi har slutit upp kring dottern. Det har varit tufft. Därför måste jag säga att hemma är när jag är med mina barn.

17. Hur har det senaste halvåret varit?

– Jag tänker på det som har hänt i stort sett varje timme kan jag säga. Jag brukar åka till graven och gråta i kanske tio minuter och lägga lite pengar i jorden, som hon kan köpa lite glass för. Det har varit tufft som fan och det kommer det att vara ganska länge tror jag. Det kommer aldrig att gå ur. Jag blir påmind varje gång jag ser en bebis och då vet jag hur min dotter tycker och tänker. Man trodde aldrig att man skulle vara med om detta och när man inte riktigt har fått svar på vad det berodde på blir det ännu jobbigare. Brutalt är det.

18. Hur har du gjort för att försöka gå vidare i livet? Och du får säga till om du inte vill prata mer om det.

– Det är ingen fara alls. Du får fråga på. Det är bara att jag behöver gråta lite och sedan kan jag svara. Men det är såklart en jättesorg. Jag och dottern är ganska lika och vi pratar. Vi pratar öppet om det och gråter lite. Jag åker förbi kyrkan varje dag när jag åker hem. Det är en fin plats, även om det inte är en fin plats. Men jag tycker om att sitta där vid graven själv, gråta lite och som sagt stoppa ner lite pengar i jorden.

19. Hur gammal blev Mindra?

– Hon blev fem timmar. Att få det samtalet från dottern som skriker…. Att sedan ta tillbaka en ryggsäck full med barngrejer från sjukhuset, ett tomt förberett barnrum och bara en massa frågor utan svar. Det har varit tufft att bearbeta, men där har hockeyn varit grym på att hjälpa till. Filander (Oskarshamns tränare) är grym, frågar mycket hur jag mår och hjälpte till i min värld när jag kände att jag inte riktigt räckte till. Man fattar fortfarande inte att det har hänt, men tyvärr händer det här några gånger per år. Jag har till och med tatuerat mig, och det har jag inte gjort förut.

20. Vad har du tatuerat?

– Jag har tatuerat barnbarnen, men lite klockor. Många frågor om jag har fått en kris, men jag vill ha mina barnbarn där.