Marcus Björk: "Jag var nog lite av en clown"

30 juni 2020 09:00
20 frågor

Marcus Björk, 22, går in på sin tredje säsong i SHL. Nu är det den högerfattade Brynäsbackens tur att svara på 20 frågor, några hockeyrelaterade och andra mer privata. Han berättar bland annat att han var lite ev en clown i skolan, hur han träffade sin flickvän samt varför han bara ser skräckfilmer på bio.


1. Vem i SHL tycker du är svårast att möta?

– Ryan Lasch har varit svårtast att möta. Med hans spelsinne och hur smart han är med puck. Lurig.

2. Har du några måsten när det kommer till din utrustning inför en match?

– På morgonvärmningen vill jag skjuta fem, tio puckar för att känna mig redo. Innan matchen knyter jag alltid vänster skridsko först. Tejpar klubborna innan uppvärmningen. Jag brukar tejpa om både knopp och blad och den klubba som känns skönast får chansen.

3. Vilken är den värsta utskällning du eller ditt lag fått av en tränare?

– När jag var yngre hade jag farsan som tränare i Björklövens U16. Han hade en utskällning till laget om att vi behövde bli bättre och den glömmer jag inte. Det var ett tag sedan, men det var en lärdom.

4. Hur var det att ha pappa som tränare?

– Roligt. Han ville få ut det bästa av oss och att vi skulle tävla redan i ung ålder. Vi hade många bra spelare i laget, som exempelvis Carl Grundström (Los Angeles Kings), Oscar Masiello (Vita Hästen), Jesper Lindgren (Toronto Marlies), Sebastian Ohlsson (Modo) och Andreas Wingerli (Skellefteå AIK). Det var roliga år.

5. Om du får värva någon av dina tidigare lagkamrater till Brynäs. Vem hade du valt?

– Jag skulle välja Carl Grundström. Han är en tävlingskille, både på och utanför isen. Samtidigt har han alla egenskaper en forward ska ha. Han gör jobbet och är väldigt skicklig.

6. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Jag skulle ta Alexander Lindelöf. Vi tränar tillsammans i en grupp nu och vi kommer väldigt bra överens. En härlig kille.

7. Föredrar du husvagn eller hotell på semestern?

– Hotell. Husvagn är nog det är sista alternativet jag skulle välja.

8. Golf eller padel?

– Jag gillar båda väldigt mycket. Den senaste tiden blir det mer padel, även om jag gillar att spela golf. Jag spelade mycket golf när jag var yngre och valde faktiskt mellan hockey och golf. Just innan tv-pucken fick jag välja om jag skulle på en golftävling i södra Sverige eller åka på tv-puckscamp. Då blev det hockey.

9. Var det ett svårt val?

– Inte jättesvårt. Eftersom jag bodde en kilometer från golfbaannan i Umeå tillbringade jag mycket tid där. Det som avgjorde till hockeyns fördel då var att ha lagkompisar, att det var en lagsport.

10 Vem i laget är bäst på golf?

– Jag tror det är Emil Molin. Han spelar mycket.

11. Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?

– Jag skulle vara hemma i Umeå. Träffa kompisarna och åka ut till stranden en solig dag. Spela lite beachvolleyboll på dagen. Grillat på det och en kall öl i solen.

12. Vilken var den senaste film du såg på bio?

– It 2. Jag ser bara skräckfilmer på bio. Resten av filmerna väntar jag med att se. Det blir mer spännande med skräckfilm på bio.

13. Du har spelat i tre olika SHL-klubbar under de två senaste säsongerna. Vad är det svåraste med att komma till ett nytt lag under säsong?

– Det är svåraste är att gruppen är tajt när man väl kommer in. Men nu när jag har bytt klubb har grabbarna tagit väl hand om mig och låtit mig få en chans. Här i Brynäs trivs jag grymt bra. Vi är ett härligt gäng.

14. Hur blir det att återförenas med Peter Andersson, som du även hade i Malmö?

– Det känns grymt roligt och utmanande. Han är en grym tränare som sätter hård press på spelare och vill ha en stark identitet. Jag är väldigt taggad.

15. Om du skulle byta liv för en dag med en lagkamrat, vem skulle det bli?

– Då skulle ta (Niclas) Andersén eller (Nicklas) Danielsson, eftersom de har familj. Testa på hur det är. Då blir det väldigt mycket annat i livet utanför hockeyn.

16. Hur mycket går du in i en hockeybubbla under säsongen?

– Den senaste tiden har jag kunnat släppa hockeyn väldigt mycket mer eftersom jag har träffat en flickvän. Då är det lättare att komma hem och fokusera på oss. Det har varit nyttigt. När jag var själv var det lätt att komma hem och bara älta hockey. När det är tätt med matcher och man ska prestera hela tiden är det skönt att komma hem till någon man älskar och bara göra något annat.

17. Hur träffades ni?

– Båda är faktiskt från Umeå, men vi hade aldrig setts tidigare. Vi skrev på sociala medier. När spelade jag i Malmö bodde hon i Stockholm och då bjöd jag henne och hennes på en biljett när vi mötte Djurgården borta. Sedan träffade jag henne efteråt.

18. Var du extra nervös under den matchen?

– Jag var nog mer taggad. Jag fick en tackling tio minuter in i tredje perioden och fick ont i axeln. Hon sa att hon inte fattade vad som hände. Det vare en av de första hockeymatcherna hon såg och så låg jag där där på isen.

19. Vem var du i skolan?

– Jag var nog lite av en clown. Ville alltid ha roligt med klasskamraterna och ville höras.

20. Är du likadan i omklädningsrummet nu?

– Jag har ändrats lite i sättet, men jag vill alltid ha roligt och få ett garv med lagkamraterna. Det tycker jag är viktigt.