• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Hjältarna i det tysta - möt Djurgårdens järnkaminer: "Ett jättestort ansvar"

16 januari 2019 16:00
Översiktsbild över Djurgårdens kurva med tifot i samband med lördagens hemmamatch och Järnkaminernas dag
Intervju

Kväll efter kväll och match efter match färgar de Hovets läktare blå och får den anrika betongen att gunga. I lördags arrangerade de "JK-dagen" och bar sitt lag fram till tre tunga poäng. Som ett första steg i en artikelserie möter SHL.se Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson - som i en stor intervju berättar om den gränslösa passionen till Djurgården.


Klockan står på 18.30 i den tredje perioden och Jacob Josefson lyfter iväg pucken från egen tekningscirkel. Till tonerna av ett alltmer mullrande ljud från de fyllda läktarna studsar den i isen innan den distinkt slår i det öppna Linköpingsnätet. Djurgården går mot seger - och Hovet fullständigt kokar. Det är det perfekta avslutet på en perfekt lördag.

Publikfesten i hemmaborgen blev exakt allt som Järnkaminerna hade kunnat drömma om. Djurgårdens supporterorganisation fick dessutom se en dyster trend brytas, då laget för första gången på flera år firade "JK-dagen" med en seger. Järnkaminernas dag har de senaste åren blivit ett klassiskt inslag och en tradionell start på det nya året. Allt tog sin början när Djurgården spelade kvar i Ericsson Globe och Järnkaminerna jobbade på en flytt tillbaka till Hovet. Resultatet blev en publikstatsning i det anrika hockeyfortet, dit klubben sedermera flyttade och kvar har "JK-dagen" blivit som en påminnelse om supportrarnas tunga arv.

– Det här är ett sätt för oss att hitta tillbaka till våra rötter. Hockeyvärlden har förändrats ganska så mycket, men vi försöker att stå upp för den kultur och historia som vi alltid haft. Visst håller vi kanske inte toppklass på läktaren i varenda match genom en hel säsong, men just Järnkaminernas dag ser vi till att vara exakt så bra som vi vet att vi kan vara, berättar Viktor Adolfsson som är ordförande i Järnkaminerna.

Du var precis inne på den kultur och historia som ni bär med er. Men vad står egentligen Järnkaminerna för, enligt dig?

– Vi står för en kultur där supportrarna sätter agendan och stämningen i arenan utan yttre inslag som musik, klappor, trummor och annat. Vi är liksom hela evenemanget. Vad som händer på isen är egentligen betydelselöst just för dagen, det handlar om vad vi tillsammans skapar därinne. Vi är övertygade om att det är därför som människor går på hockey, och på lagsporter överhuvudtaget, i Sverige. För att få uppleva den där stämningen.

Både spelare och tränare talar ofta om sin hemmapublik som en sjunde spelare, något som ger laget extra energi. Hur viktigt är det skapa den där elektriska stämningen på Hovets läktare när Djurgården spelar?

– Väldigt viktigt. Det bästa som kan hända ett motståndarlag på Hovet är att de gör mål, att allt blir knäpptyst och att man hör deras fans jubla, förklarar Viktor och tar en paus innan han fortsätter;

– Men jag tycker att vi är riktigt starka där. Vårt problem är snarare att när vi leder kan det bli en mättnadskänsla hos många. Däremot när vi släpper in mål, som i lördags, ökar det bara på trycket i hallen.

Järnkaminernas uppdrag: "Ett tungt ansvar vilar på oss"

Lördagen på Hovet innebar att ett nytt kapitel skrevs i den evighetslånga sagan om Djurgårdens IF. Laget piskade dit toppkonkurrenten Linköping med 6-3, firade tre mycket värdefulla poäng och på läktarna var atmosfären på allvar pulserande. Inramningen till segerfesten var dessutom den bästa tänkbara. När de blåa hemmahjältarna klev in på isen var det inför ett mäktigt tifo där Djurgårdens klubbemblem täckte upp stora delar av hemmakurvan.

– Ja, det blev väldigt bra med den här stora Djurgårdsskölden. Jag var faktiskt på andra sidan av isen när den började att vecklas ut och hade gjort en intervju. Det var väldigt roligt att det var ett så pass stort Djurgårdsmärke. Jag hörde några kids sitta där och säga "kolla, så stort det är" och sedan börja filma, återberättar Viktor Adolfsson och utvecklar;

– Det var lite av en utmaning, för "Gnaget" hade lirat match kvällen innan. Vår tifogrupp Sofialäktaren Tifo hade tjejer och killar på plats ända från morgonen på lördagen som lade ut allting.

Kan du berätta lite om hur arbetet bakom ett lyckat tifo går till?

– Det är samma gäng i tifogruppen som jobbar med både fotboll och hockey, även om det blir oftare i fotbollen. De planerar alltid väldigt långt fram i tiden. Problemet som de har jämfört med på många andra platser i landet är lättillgängliga lokaler man kan hyra och måla större flaggor och banderoller i. Där ligger en stor utmaning även i framtiden.

För Viktor Adolfssons del är han inne på sitt tionde kalenderår i Järnkaminernas styrelse. 29-åringen har varit ordförande sedan mars 2015 och sätter snart punkt för fyra år på posten. Uppdraget att företräda den välmeriterade klubbens supporterorganisation är något som Viktor värdesätter mycket högt.

– Det är ett jättestort ansvar, speciellt när det blåser snålt. Det kan vara dåligt drag på läktaren eller att Djurgården underpresterar på isen. I de stunderna vilar ett tungt ansvar på oss och jag vet att det vi gör är väldigt viktigt. Jag känner verkligen att det är kul och att jag får något tillbaka, vi skapar egentligen någonting ur ingenting åt exakt alla djurgårdare, menar Viktor.

Att som i lördags höra de där ungdomarna berömma tifot måste värma inombords. I vilka stunder känner du att allt det arbete som ni lägger ner faktiskt betalar av sig?

– När jag ser reaktionerna och själv märker att annan publik skriver mycket om det. Just när det är Järnkaminernas dag hamnar mycket fokus på oss i "JK". Många tänker annars kanske inte på hur mycket som vi gör i bakgrunden, men just den dagen belyser alla det. Samtidigt lever vi ju inte för att få den där kredden, vi vill bara att fans ska vara en del av det som vi gör och uppskatta det.

"Djurgården? Det betyder stockholmsk kaxighet"

Att i match efter match sälja ut Hovet och ha ett A-lag som utmanar i toppskiktet av SHL har dock inte alltid varit fallet. Under stora delar av 2010-talet har Djurgården slitit med resultaten och under en riktigt tung tid befann sig klubben i HockeyAllsvenskan. Genom alla tider, såväl ljusa som mörka, har Viktor Adolfsson följt laget i hans hjärta. 29-åringen berättar att han gick på sin första hockeymatch fyra år ung och ända sedan den dagen har passionen för Djurgården frodats.

– Det är jätteroligt att vi återigen blivit en kraft att räkna med efter de där tunga åren när vi åkte ur. Det var ganska tungt de första åren tillbaka i SHL. Men nu känns det som att vi hittat vår strategi, vi vet hur vi i Djurgården ska bli framgångsrika igen, säger Viktor.

Resultatmässigt har laget dragits med en del svårigheter den senaste tiden och formen har varierat. Med förra veckans båda segrar i bagaget blickar dock Djurgården uppåt. Och när allt kommer omkring är inte vinster allt, för Viktor Adfolsson finns det mycket annat som väger tyngre.

– Just nu känner jag mig mer än någonsin stolt över den här föreningen och över det här laget. Det är så många stockholmare, så många djurgårdare och så många egna produkter som kommer upp och levererar. Jag känner mig väldigt nära det här laget.

Vi talade tidigare om vad Järnkaminerna står för. Vad skulle du säga att Djurgården som klubb och förening betyder?

– Det betyder stockholmsk kaxighet, som jag tror att många runt omkring i de andra hockeyladorna har problem med.

– Vi är från den kungliga huvudstaden och vi beter oss därefter. Vi ska vara ett topplag och vi ska ha den där höga svansföringen. Jag tycker att Djurgården är en klubb som från flick- och pojklag, genom juniorer och upp till A-lag har tydliga krav och målbilder i allt som görs.

"Jag känner att jag är med och bidrar"

Med 16 SM-titlar utmärker sig Djurgården som svensk hockeys kanske främsta genom tiderna. Förhoppningen är att klubben, som ofta utger sig för att vara "Stockholms stolthet", snart ska vara tillbaka på SHL-tronen. Med Järnkaminernas dag och vinsten som den innebar bakom sig väntar en mycket spännande vår med idel toppmöten.

– Vi ska försöka att få till en positiv spiral på stämningen, höja draget och sången nu efter "JK-dagen". Jag tror att det kan ge bra effekter. Det är alltid mycket folk i kurvan med oss, om alla tar i och hjälps åt blir det väldigt bra, resonerar Viktor Adolfsson om SHL:s slutspurt och tillägger;

– Sen hoppas jag att matchen i lördags var en vändpunkt för laget. Jag hoppas att vi kan hitta en segersvit och lyfta i tabellen, kanske sluta topp fyra i alla fall.

Hur är det då att stå på Hovets läktare, att fylla lungorna med luft och sjunga ut sin kärlek till laget i högsta möjliga stämma?

– Det är en jättestark känsla. En känsla av att "nu jävlar, nu är det högt tryck". Särskilt på Hovet, där det blir... Det är så svårt att beskriva vad som händer.

Om du försöker att sätta ord på det?

– Alltså, det skapas ett speciellt ljud och en speciell kuliss. När jag står där känns det nästan som att vi tillsammans bär upp taket. Det är väldigt mäktigt. Jag känner att jag är med och bidrar, avslutar Viktor Adolfsson.