20 frågor med Johannes Kinnvall

7 februari 2020 14:00
20 frågor

Han är tvåa i poängligan bland backar i SHL, men hur mycket vet vi egentligen om Johannes Kinnvall? Här berättar HV71:s offensivt skickliga 22-åring om hur dyslexin har påverkat honom, varför han skulle vilja byta liv med Oscar Sundh för en dag och sedan har han ett avslöjande att göra för sina föräldrar.


1. Vem är svårast att möta i SHL?

– Jag säger Ryan Lasch. Han är är väldigt lurig.

2.Vilken spelare tycker du är mest sevärd på isen?

– En kille som sticker ut i ung ålder är Alexander Holtz. Han måste vara väldigt rolig att titta på.

3. Vilken styrkeövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Det är alltid roligt att försöka maxa i bänkpress. Se om man blivit starkare. Det är den jag kommer på på rak arm. Tråkigast är benböj.

4. Vad tar du i bänkpress?

– Jag tog 105 kilo i somras och sedan dess har vi inte gjort några tester. Jag är inte världens starkaste.

5. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Om det är sen match försöker jag lägga mig och sova mellan 1,5 och två timmar efter lunch. Sedan har jag alltid mina rutiner inför värmning och matchstart. Det är att alltid lyssna på musik och jag försöker fokusera så mycket som möjligt på matchen. Sedan är det allt från utrustningen, hur jag sätter på mig vissa saker, till att jag står på samma plats under värmningen och innan vi går ut till match.

6. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Sover, haha. Jag har inte svårt att koppla av på bussen. Antingen sova eller se någon serie.

7. Tillhör du topp-3 morgontröttast i laget?

– Det är en bra fråga. Det är många som är där tidigt. I min bilpool, med mig, Axel Holmström, Linus Sandin och Nils Andersson, är tre av oss ofta trötta och det är jag, Axel och Linus. Jag vet inte om jag är topp-3 i laget, men någonstans i toppen. Många är där tidigare än oss.

8. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– När jag var med och spelade upp Timrå (2017/18). Det är den största upplevelsen så här långt.

9. Finns det något speciellt ögonblick du minns extra bra från den säsongen?

– Ett ögonblick är i match sex, hemma. Karlskrona kan avgöra. De chippar ut pucken från egen zon och jag ska bra försöka stoppa den, men den studsar förbi mig. Då var jag backkollega med Didrik Strömberg och de kommer tre mot en. Didrik slänger sig och lyckas slå pucken från deras kille. I stället får jag pucken, vi kontrar och jag droppar till Jacob Olofsson som sätter 4-3. Det går från att de hade kunnat avgöra sent i tredje perioden till att vi gör 4-3. Det var en upplevelse jag aldrig glömmer, skräcken när pucken går förbi mig. Jag får nästan lite gåshud när jag tittar på den sekvensen.

10. Vad har du tränat mest på under din karriär?

– Skottet. Jag stod ute och sköt jämnt när jag var yngre. Pappa fixade alltid ett mål eller nät. Därför har jag alltid kunnat skjuta. Storebrorsan spolade även en minirink hemma när jag var yngre som jag kunde träna på. Jag har kunnat träna hemma mycket.

11. Har du skjutit sönder några grejer hemma?

– Det kan nog hända. Kanske inte något speciellt. Vi brukade ställa upp grejer som vi försökte träffa när mamma och pappa inte var hemma. Det har jag inte berättat för dem än, men de får väl läsa om det nu, haha.

12. Vad kunde det vara för grejer ni ställde upp då?

– Pappas plywoodskivor, som han haft till byggarbeten, kunde vi skjuta sönder. Även några glasflaskor, men inget mer speciellt än så.

13. Om du skulle byta liv för en dag med en lagkamrat, vem skulle det bli?

– Jag skulle vilja vara Oscar Sundh. Det känns som att han har mycket för sig i livet. Han är strikt i det han gör, med kost och sådant. Han är den som kommer först, han tar ofta med sig matlådor, är kvar läge efter träning och cyklar ner oerhört länge. Han är också en duktig kock tror jag.

14. Hur ser dina kostvanor ut?

– Jag är inte superstrikt, men jag tänker på vad jag stoppar i mig. Jag käkar inte pizza dagen innan match. Jag förösker äta vanlig bra mat.

15. Vem var du i skolan?

– Eftersom jag har dyslexi var jag som person blyg när det kom till arbeten i skolan. Klart att jag försökte ha roligt med kompisar, men jag skulle säga att jag var ganska blyg. Jag ville inte gärna ställa mig upp och läsa. Läsa var det jag hade svårast för.

16. Hur har dyslexin påverkat dig som person?

– Det har påverkat mig väldigt mycket. Jag har alltid fått ha speciallärare och i högstadiet fick jag plugga oerhört mycket när jag kom hem. Då kunde pappa sitta med mig hela kvällar, både inan och efter träning. Det var väldigt tufft. Det påverkar mig än i dag, i vissa sammanhang. Jag har det väldigt tufft med språk. Jag ställer mig gärna inte heller upp och läser högt inför en grupp.

17. Har det på något sätt påverkat dig inom hockeyn?

– Nej, inte när det gäller att förstå övningar och sådana grejer, men jag ställer mig gärna inte först i ledet under övningarna, haha. Jag ställer mig gärna trea eller fyra i ledet, men det är bara för att jag inte kommer ihåg övningen.

18. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Då blir det nog SHL. Så pass roligt tycker jag att det är. Jag tittar på det när jag är hemma.

19. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Då köper jag en Marabou chokladkaka.

20. Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet. Vad skulle du äta?

– Pasta carbonara.