• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

"Fidde" gör allt för Rögle: "En del av min vardag och mitt liv"

1 februari 2019 17:30
Rögles materialförvaltare Frederik "Fidde" Andersen bär leende en samling klubbor över isen med spelarna i bakgrunden.
#meränbarahockey

Som ung drömde han om att en dag spela hockey i högstaligan. Livet tog en annan riktning och sedan 18 år tillbaka är istället Frederik Andersen en av SHL:s mest profilstarka materialare. Möt Rögles glädjespridare som berättar om relationen till spelarna, den virala succén och kärleken till sitt arbete.


Frederik Andersen har precis ätit lunch. Det är en onsdag i slutet av januari och Rögle BK:s materialförvaltare befinner sig där han spenderar större delen av sitt liv - på jobbet. Natten som gått var lång och "Fidde", som han är allmänt känd som, kom inte hem förrän vid femtiden på morgonen. Trots det vilar det inga som helst ledsamheter över honom.

Istället blickar Frederik glatt tillbaka mot en härlig tisdag, där Rögle BK flög norrut och spelade med sig två härliga poäng hem från Skellefteå. Segern var lagets första i Skellefteå Kraft Arena på nio år. Rögletruppen nådde åter skånsk mark långt in på natten och för spelarna och ledarna är de långa bortaresorna en del av jobbet. Samma gäller "Fidde", något han definitivt inte ser som negativt.

– Nej, jag tycker bara att det är kul! Det är nästan roligare att vara iväg på resor och jag vill ha ännu fler road trips. Samtidigt finns det inget som är tråkigt med det här jobbet. Så enkelt är det, slår Frederik bestämt fast.

Att Rögles eviga glädjespridare älskar sitt arbete kan inte ha passerat någon obemärkt. Och om någon för ett ögonblick skulle får för sig att tvivla på "Fiddes" dedikation räcker det med att ta en titt på siffrorna, som talar sitt tydliga språk. Eldsjälen är för tillfället inne på sin 18:e säsong i Rögles ledarstab och i samband med förra veckans bortamöte med Färjestad nådde han 900 matcher. Den mäktiga milstolpen har gett genomslag och reaktionerna har varit många, med hyllningar från både spelare och klubbrepresentanter.

– Jag är inte den som drar till mig strålkastarljuset annars. Jag är nöjd med den position bakom kulisserna som jag har, det där jobbet i det tysta. Men det är alltid kul att få uppskattning och få ett kvitto på att jag gör ett bra jobb, kommenterar "Fidde" som efter segern borta mot Färjestad tilldelades spelartruppens pris som matchens lirare.

– I sådana stunder blir jag ju rörd faktiskt. Att de ser att jag betyder så mycket för dem.

I 900 matcher har "Fidde" stått placerad på Rögles avbytarbänk, redo att serva sina SHL-stjärnor med allt som kan tänkas behövas. En gång i tiden var det Frederik själv som rörde sig därute på isen. Skånepågen berättar hur allt tog sin början för 20 år sedan och att han då värvades till Åstorp, som kraftsamlade för att avancera till division 2. En bit in på säsongen gjorde klubben klart med en tredje målvakt och för Frederik innebar det ett farväl till hockeykarriären.

Ganska snart började han att sakna hänget i omklädningsrummet och han frågade då lagets materialförvaltare om det fanns utrymme att hjälpa till. Efter två lärorika år i Åstorp dök så den stora möjigheten upp för "Fidde". Rögle BK hörde av sig för att handplocka ungtuppen till sitt eget tränarteam. Frederik trodde först att det rörde sig om ett uppdrag i något av juniorlagen, men snabbt stod det klart att det var A-truppen som väntade. Självklart tackade han ja och helt plötsligt hade "Fidde" tagit klivet rakt in i den svenska hockeyeliten.

– Jag hade ju drömmen när jag var yngre att en dag hamna i SHL som spelare. Nu gjorde jag det som materialare istället - och det är minst lika roligt.

"Rögle BK är en familjär förening"

Som gammal målvakt har hockeyutrustningen alltid varit något som intresserat Frederik. I sin roll som materialförvaltare får han också varje dag chansen att reparera och snygga till skydd, klubbor och skridskor. "Fidde" berättar att han finner en stor glädje i att hjälpa spelarna med deras utrustningsproblem. Dessutom är han ständigt en del av Rögles A-trupp, en mycket speciell känsla som han värdesätter mycket högt.

– Absolut! Jag har ju min familj hemma. Detta är en extrafamilj som jag också har turen att ha, förklarar "Fidde" med stolthet i rösten.

Människan Frederik Andersen då, han som rör sig utanför Lindab Arenas väggar och lever ett vanligt liv. Vad kan du berätta om honom?

– Han är väl ganska lugn och sansad. Han har fått stämpeln att vara lite pedant, men jag är klart mer pedant här i hallen än hemma. Det kan jag lugnt säga haha! Sen är jag glad och positiv, jag försöker alltid att ställa upp för killarna i laget. Jag vill att de ska ha de bästa möjliga förutsättningarna.

Till och med när han ska tala om sitt eget privatliv smyger sig spelarna och Rögle BK in i samtalet. Precis som elitidrottsmännen han omges av viger sina liv åt hockeyn gör "Fidde" detsamma. Timmar och åter timmar spenderas i Lindab Arenas katakomber där skridskor slipas, tvättmaskiner rullar och tröjor hängs på rätt plats. För Frederik är uppdraget som materialare något som vuxit ut till en livsstil.

– Det blir ju många timmar nu under vintern. Som nu inatt (tisdag) till exempel var vi hemma lite över två och sen blev det några timmars arbete till. Jag var härifrån vid halv femtiden och idag (onsdag) hade vi samling igen vid elva. Då gällde det bara att få de timmars sömn som gick att få, skrattar "Fidde".

Vad är det som håller din energi uppe och som gör att du aldrig tappar gnistan?

– Jag har sagt detta långt innan; skulle jag få välja vilket yrke i världen som helst hade jag tagit detta alla gånger. Det känns inte ens som ett jobb! Det är en del av min vardag och mitt liv, svarar "Fidde" och fortsätter;

– Det är jävligt skönt att ha ett arbete som jag aldrig suckar när jag går till på morgonen. Ibland är det knappt så att jag vet vilken dag det är. Vi har träningsdagar och matchdagar, sen om det är helg eller vardag har jag ingen aning om.

Efter 18 år känner du Rögle BK mer än de allra flesta. Kan du sätta ord på vad klubben står för?

– Rögle BK är en stor förening i ett litet format med en genuin känsla. Alla känner alla och alla umgås med alla här. Inom själva laget är det en bra stämning och så har det alltid varit, även om det vissa säsonger gått knackigt. Det här är en familjär förening.

Puckkastningen som gått viral: "Det har blivit en grej helt enkelt"

Det är inte bara inom Rögle BK och Lindab Arenas väggar som Frederik Anderson står ut som en profil. Faktum är att hans namn finns känt över stora delar av hockeyvärlden. Bakgrunden är ett videoklipp, en så kallad GIF, som SHL publicerade för ett drygt år sedan. "Fidde" kastar där i vanlig ordning ut sin pyramid av puckar på isen inför lagets uppvärmning.

Videon spreds i snabb takt och över en natt var den skånska materialaren en snackis på sociala medier. Rögle följde upp med en specialutgåva på videoklippet, som visar hur huvudtränaren Cam Abbott instruerar "Fidde" inför hans puckkastning. Huvudpersonen berättar själv hur den virala succén föddes.

– Jag vet inte riktigt hur jag började med det där att kasta puckar, jag fick mest en idé. Sen har det blivit en grej helt enkelt, skrattar "Fidde".

– Sen hade jag plötsligt hamnat på Instagram! Det var helt sjukt!

När han inte kastar iväg puckpyramider ägnar Frederik all sin kraft, energi och tid åt att skapa så goda förutsättningar som möjligt åt sitt lag. Arbetsdagarna följer ingen tydlig mall, utan svänger beroende på om det är match eller träning, försäsong eller slutspelsjakt. Tisdagens resa till Skellefteå blev en typiskt otypisk dag för "Fidde". Tillsammans med laget samlades han vid Lindab Arena klockan tio på tisdagsförmiddagen och kom sedan i säng klockan fem - på onsdagsmorgonen!

En stor del av uppdraget som materialförvaltare handlar om att förbereda utrustning och annat inför matcher. Men inte ens när pucken släpps kan "Fidde" tillåta sig att slappna av det minsta. Just segermatchen mot Skellefteå var ovanligt lugnt berättar han, men annars kan i regel vad som helst inträffa. "Fiddes" upplevelse av en match skiljer sig därför klart mot vad den vanliga åskådaren ser.

– Det händer ofta när jag ser matcherna i efterhand att jag hajar till över en situation och tänker "jaså, hände det där?". Jag följer inte matchen som alla andra, jag kollar mer på vad som händer med mina spelare, förklarar Frederik.

På vilket sätt uppfattar du händelserna ute på isen?

– Jag ser många detaljer som andra inte ser. Till exempel vid tekningar har jag alltid tekarens extraklubba redo ifall något skulle hända, om den skulle gå av. Någon gång missar man, då gäller det att vara på hugget.

Mer eller mindre varje hockeyspelare har ju stått för misstag som blivit kostsamma. Hur ser det ut för dig, har din karriär innehållit några missöden?

– Nej, aldrig något som direkt kostat laget poäng. Det är väl de gånger som jag missat när en spelare fått klubban knäckt. Då blir jag mest besviken på mig själv. Jag försöker alltid ha allting förberett ute i båset med skridskosnören, tejp och så vidare.

Relationen viktig: "Spelarna ska kunna lita på mig"

Att hantera en förlust som spelare är ju en annan sak, men att göra det som materialare nämns inte lika ofta. Även om hockeyn handlar om väldigt mycket mer än bara spelet är det oundvikligt att resultaten ofta hamnar i fokus. Vinster firas och förluster sörjs. Både bland spelare, tränare och publik - och bland materialförvaltare. Skillnaden där är att känsloyttringarna inte får bli lika påtagliga när resultaten går emot.

– Jag tycker egentligen inte att du ska visa någon besvikelse för spelarna. Aldrig. Du kan låsa in dig i ditt rum och säga några ord till dig själv, men så fort du går ut därifrån ska du peppa dem, menar Frederik som under 18 år samlat på sig erfarenheter.

På vilket sätt har du lärt dig att finnas där och stötta spelarna?

– Det handlar om att lyssna. Jag är ju en mamma, en pappa och en kurator här i Rögle. Spelarna ska kunna lita på mig, de ska känna att det som sägs till mig stannar där. Inte att jag direkt springer vidare till tränaren och berättar att "den här spelaren tycker att du är helt dum i huvudet!", förklarar "Fidde" och funderar en stund innan han tillägger;

– Mycket av det som killarna säger till mig sägs i förtroende. Jag ska vara en god vän framför allt annat.

Under 18 år är det så klart många spelare som passerat in och ut ur Rögles omklädningsrum. Om du gräver i minnet, kan du finna någon riktig mardrömslirare när det kom till att hålla ordning?

– Haha jag ska inte hänga ut någon här! Helt ärligt har jag inte haft någon värsting, de flesta nya märker direkt hur vi vill ha det här och blir uppfostrade av lagkamraterna. Visst kan vissa killar slarva sig och vara halvförvirrade, men de respekterar mitt arbete.

Om jag istället vänder på frågan; är det någon spelare som slagit dig som extra noggrann?

– Ja, Pelle Svensson. Han var här när jag började och han är nog den som jag lärt mig mycket av, just med att hålla ordning och reda. Sen har det varit många spelare som varit pedantiska med olika typer av saker, som att klubbor eller skridskor måste vara helt perfekta. Jag är ju här för att de här elitidrottarna ska kunna prestera, då får jag acceptera deras önskemål och hjälpa dem.

Finns det någon i årets spelartrupp är hårdare på att förbruka klubbor än de andra?

– Nej det tycker jag inte, men däremot hade jag nyss en deal med (Daniel) Zaar. Han hade inte gjort mål på ett tag, så därför sa jag "du får inte fler klubbor förrän du stänker dit en puck". Då gick han in och hängde två mot Färjestad. Efter det var det bara för mig att plocka fram två nya klubbor haha!

"Förhoppningsvis får jag vara kvar till den dagen då jag inte klarar av det längre"

Sedan barnsben har Frederik levt och frodats i nordvästra Skåne. Han förklarar att han trivs i Ängelholm, en plats som verkligen andas hockey och där draget runt Rögle märks av. Som en äkta påg och en av klubbens främsta profiler är han också ett igenkänt ansikte på stadens gator. Hans nådda milstolpe på 900 matcher har givetvis lett till många reaktioner.

– Jo, många är positiva och glada och gratulerar mig. Det är väldigt skoj. Det värmer alltid att få uppskattning för det jobb som jag gör, säger "Fidde" som hittat sitt hem i Rögle BK.

– Förhoppningsvis får jag vara kvar här till den dagen då jag inte klarar av jobbet längre.

Känslan är att du verkligen hittat ditt drömjobb?

– Ja, så är det helt klart!

Kan du försöka att sätta ord på vad som gör att du trivs så himla bra i just Rögle?

– Det är den familjära känslan, den som jag nämnde tidigare. Det kvittar vem du stöter på, jag känner alla och jag känner att jag kan tala med alla. Jag tycker att det känns så hjärtligt.

Av allt det fina som han får uppleva genom sitt yrke som materialförvaltare är det vissa stunder som tar honom med extra stor storm. Det allra främsta är när en matchkväll väntar och Frederik står ensam inne i omklädningsrummet. De grönvita tröjorna hängs upp, vattenflaskorna fylls på och han känner hur den egna matchpulsen smyger sig på. I 18 år och över 900 matcher har det varit livet för "Fidde", en eldsjäl som drömmer om att skapa nya grönvita minnen.

– Höjdpunkten är att få fira framgångar tillsammans som ett lag. Jag tänker på de gånger som vi gått upp, alla segrar som firats. Att få se den glädjen i killarnas och fansens ögon... det är det som driver mig extra mycket.