Tre finalister till Årets rookie i SHL

13 april 2019 15:55
SHL Awards

SHL 2018/2019 har avgjorts och bakom oss lämnar vi en säsong kantad av mål, räddningar och ögonblick att minnas. Vid SHL Awards kommer de främsta individuella prestationerna att lyftas fram och prisas. Här finner du juryns tre finalister till Årets rookie.


Emil Bemström - Djurgården

När forwarden anlände till Djurgården från Leksand beskrevs han som en hårt jobbande pjäs som matade på i varje byte och hade en näsa för mål. Och det var framförallt i det sistnämnda han utmärkte sig när SHL-säsongen summerades i mars månad.

Emil Bemström klev in i sin första hela SHL-säsong med dunder och brak - då han som rookie per omgående kammade hem den totala skytteligan med sina 23 fullträffar. Den 19-årige forwarden har gått från klarhet till klarhet och har framförallt varit bärande i Djurgårdens powerlayenhet. Med sina tio fullträffar i spelformen blev han målbäst i ligan även på den fronten.

Leon Bristedt - Rögle

Efter hela fyra säsonger på andra sidan Atlanten och spel i NCAA-laget University of Minnesota, stod Leon Bristedt inför sin första SHL-säsong i karriären i höstas. Valet hade fallit på ängelholmsklubben Rögle och som den då 23-årige rookie han var blev han snabbt en ledande pjäs i Cam Abbotts manskap.

Bristedt inledde starkt direkt - och var genast ett namn för toppen av rookiespelarnas interna poängliga. Till slut blev det en andraplats för forwarden, som på 46 matcher svarade för 33 poäng i Rögledressen.

Samuel Fagemo - Frölunda

Efter att ha endast gjort två matcher i SHL föregående säsong, då tiden mestadels tillbringades i klubbens Superelit, växte förtroendet för 18-årige Samuel Fagemo under 2018/2019 - ett förtroende forwarden onekligen tog vara på.

Fagemo visade upprepade gånger upp sitt sin goda fart och teknik - i kombination med ett sylvasst skott som gjorde att det blev en poängstarkt första SHL-säsong för forwarden. På 42 matcher noterades han för 25 poäng i Frölunda - fjärde mest av samtliga rookies i ligan.