Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

16 november 2020 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Djurgården plockat in en rutinerad forward, Patrik Hersley har återvänt till Malmö och en svensk mästare från 2009 har meddelat att han slutar med ishockey.


Hersley till Malmö

Efter sex säsonger i KHL återvänder Patrik Hersley till svensk hockey. Han har skrivit på ett kontrakt för resten av den här säsongen med Malmö Redhawks.

– I Patrik får vi in en spelare som har ett skott som ingen annan i ligan kan mäta sig med. På så sätt kommer han att bli en offensiv kraft för oss, inte minst i powerplay. Han har dessutom stor rutin från spel på hög nivå och han kommer kunna bidra med mycket för oss, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård.

Hersley har gjort 149 poäng på 276 KHL-matcher och 2017 vann han Gagarin Cup med SKA St. Petersburg. Hersley spelade senast i Malmö säsongen 2010/11 i HockeyAllsvenskan. Han har även representerat Modo och Leksand i den svenska högstaligan.

Rakhshani klar för Djurgården

Djurgården har stärkt sin forwardssida och de har gjort det med meriterade Rhett Rakhshani, 32.

– För de som följer SHL behöver Rhett egentligen inte en närmare presentation. Han är och har varit en toppspelare i ligan under flera år. Det är en offensivt väldigt skicklig spelare som utgör ett hot i såväl 5-4 som 5-5 spel. Rhett är ett superproffs och väldigt noggrann i sina förberedelser, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Rakhshani har spelat åtta säsonger i SHL, i fem olika klubbar (HV71, Växjö, Linköping, Malmö samt Frölunda). Han har gjort 228 poäng på 343 SHL-matcher. På meritlistan finns två SM-guld – 2015 med Växjö samt 2019 med Frölunda.

"Monstret" slutar med ishockey

För två månader senade tog Jonas "Monstret" Gustavsson, 36, en timeout från ishockey, men i veckan meddelade han, via Linköpings hemsida, att karriären är över.

"Jag har som bekant tagit en timeout från hockeyn sen en tid tillbaka men meddelar här och nu att det är slutspelat för min del. Efter att jag gått på is igen efter sommaruppehållet så växte en känsla fram starkare och starkare om att jag inte hade drivet, inspirationen och mentala närvaron att fortsätta. Jag kände helt enkelt att jag hela tiden var på en annan plats i huvudet. Då mina känslor till sporten, laget, föreningen och alla runt omkring är så starka så kände jag att jag inte skulle göra någon av dessa rättvisa genom att spela.", skriver Gustavsson i ett uttalande på Linköpings hemsida.

Jonas Gustavsson kan se tillbaka på en väldigt framgångsrik karriär. Han debuterade i SHL 2007/08 och säsongen därpå var han en stor anledning till att Färjestad vann SM-guld. Utöver det har Gustavsson spelat åtta säsonger i NHL, tagit OS-silver samt spelat två VM-turneringar med Tre Kronor.

Back lämnar Brynäs

Brynäs värvade Alexander Lindelöf, 24, inför den förra säsongen, men den här säsongen har han inte spelat en enda match för Gävlelaget. I veckan meddelade Brynäs att Lindelöf lämnar klubben.

Lindelöf har ännu inte presenterats för någon ny klubb. Förra säsongen noterades han för fyra poäng på 45 matcher.