Finalisterna i kategorin Årets Rookie i SHL Awards 2018

16 april 2018 11:00
SHL Awards

SHL 2017/2018 är färdigspelad och säsongen har bjudit på storartade prestationer på många håll. De främsta profilerna i ligan kommer att prisas i SHL Awards i C More och TV12 den 30 april. Här är juryns tre finalister till Årets Rookie.


Rasmus Dahlin, Frölunda Indians

Förra säsongen spelade Lidköpingsfostrade Rasmus Dahlin 26 matcher i SHL med Frölunda, och svarade för ett mål och två assist. Denna säsong har den offensiva backen svarat för 20 poäng på 41 matcher - sju mål och tretton assist.

Dahlins fina säsong gav honom dessutom chansen att få respresentera Sverige och Tre Kronor i både OS och Euro Hockey Tour. 17-åringen var dessutom en given pjäs i JVM och Juniorkronorna i Buffalo. Stortalangen står inför en spännande NHL-draft i juni, där den unge backen förutspås gå högt.

Joel Persson, Växjö Lakers

Joel Persson tog ett stort kliv inför säsongen efter att ha representerat Kristianstads IK i Division 1 säsongen innan. 24-åringen presenterade sig direkt för Växjöfansen i Vida Arena genom att göra karriärens första SHL-mål i premiären mot Brynäs.

Persson har under säsongen varit en viktig kugge i Växjös powerplay, han svarade för 34 poäng och 24 av dem kom i numerärt överläge. Backen snittade näst mest istid i powerplay hos smålänningarna och var den som svarade för flest assist i den spelformen - 20 assist.

Elias Pettersson, Växjö Lakers

Elias Pettersson kom till Växjö inför denna säsong efter att förra säsongen respresenterat Timrå i HockeyAllsvenskan. 19-åringen draftades som femma av Vancouver Canucks i NHL-draften i juni 2017.

Petterssons första SHL-säsong var en poängrik sådan, där han noterades för tre assist i sina tre första SHL-matcher. Efter 52 spelade omgångar stod det klart att 19-åringen vann SHL:s poängliga med 56 poäng, och hamnade tvåa i skytteligan med sina 24 fullträffar.

I seriens näst sista match den 8 mars blev Elias Pettersson historisk, när han med sina fyra poäng mot Malmö slog Kenta Nilssons rekord som främste junior i SHL. Forwarden representerade även han Juniorkronorna i Buffalo.