Lista: 5 noteringar från inledningen av SHL 2021/2022

6 oktober 2021 11:00
I backspegeln

September har passerat och i morgon spelas de första SHL-matcherna i oktober. Innan vi blickar framåt tänkte vi ta en titt i backspegeln. Här är fem noteringar från säsongsinledningen.


Publikens återkomst

Vi har väntat och väntat på att återigen kunna fylla läktarna med publik. I torsdags hade dagen äntligen kommit då restriktionerna var borta – och vilket drag det blev på arenorna runt om i landet! Än en gång bevisade supportrarna hur mycket de betyder för inramningen.

Växjös förstakedja

Richard Gynge, Robert Rosén, och Julius Nättinen verkar mer eller mindre omöjliga att stoppa. Trion ligger etta, tvåa samt sjua i SHL:s poängliga. Tillsammans har Växjös förstakedja svarat för imponerande 35 poäng. Serieledande Växjö har gjort 26 mål så här långt och hälften av dem, alltså 13, har gjorts av Gynge, Rosén eller Nättinen.

100-procentiga Mann

Skellefteå valde att plocka in Strauss Mann inför den här säsongen. En 23-årig amerikansk målvakt, som har spelat collegehockey de tre senaste säsongerna. Många frågade sig nog hur skulle han klara sig i SHL, och så här långt har det gått väldigt bra. Strauss Mann har stått två matcher, hållt två nollor och räddat samtliga 64 skott han har fått mot sig. Hela Skellefteås försvarsspel ska dock lyftas fram, för även Gustaf Lindvall har noterats för en nolla.

Frölundas omvandling i powerplay

Förra säsongen hade Frölunda stora problem i powerplay. Faktum är att göteborgarna statistiskt sett var sämst i den spelformen (18,79 procent). Den här säsongen har Frölunda inlett powerplay strålande. De har gjort nio mål på 20 numerära överlägen, vilket betyder att de utnyttjar 45 procent av sina powerplay och med det är de bäst i ligan. En nyckel till det är förstås Ryan Lasch, som har varit direkt inblandad i åtta av nio PP-mål.

Zohornabrödernas succé

Många tippade Oskarshamn i botten av tabellen. Nu är visserligen den här säsongen i sin linda, men Oskarshamn är en av klubbarna som har överraskat positivt. Smålänningarna är delad tvåa i snittabellen med sina tio poäng på fem matcher. En stor anledning till lagets framfart är bröderna Zohorna. Tomas Zohorna har gjort sex mål och tre assist medan Hynek Zohorna står noterad för sju assist. Även tredjeläken Cameron Brace (2+4) ska nämnas. Han har gjort poäng i samtliga fem matcher.