20 frågor med Filip Johansson

19 augusti 2022 13:00
20 frågor

Filip Johansson skrev nyligen kontrakt med Vancouver Canucks, men han kommer att lånas ut till Frölunda den här säsongen. När backtalangen får 20 frågor berättar han att han tycker om att planera, hur hanterade att petas från JVM 2020 samt vilka som är de bästa spelarna han har mött.


1. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Den har jag funderat väldigt mycket på. Jag gillar att bygga och skapa. Snickare kanske, eller så hade jag pluggat vidare till något. Snickare tror jag att jag hade trivts med.

2. Får du utlopp för din kreativa sida i vardagen?

– Nej. Pappa är elektriker och bygger mycket hemma. Jag har varit med mycket. Jag kan lite grunder, men jag skulle inte påstå att jag är duktig.

3. Vilken är den bäste spelaren du har mött?

– Bröderna Quinn och Jack Hughes är väldigt duktiga.

4. När har du varit som mest starstruck?

– Bra fråga. Det måste vara när jag kom upp i Leksand och Filip Forsberg var med på isen. Det var coolt.

5. Dribblade du bort honom?

– Det var nog jag som blev bortdribblad, haha.

6. Vilken var den senaste bok du läste?

– Just nu läser jag boken om Avicii, den som kom ut efter hans bortgång. Annars är jag en allätare, men jag gillar självbiografier.

7. Nämn dina tre favoritserier?

– Prison Break, även om det var längesen jag såg den. Manifest såg jag senast och den blev jag rätt fast i. Breaking Bad har jag alltid gillat.

8. Vem i laget åker du helst på semester med och varför?

– Nye dansken, Frederik Dichow. Han är störtskön. Han hade jag haft roligt med oavsett till vilket land vi hade rest till.

9. Kan du berätta något som få vet om dig?

– Att jag tycker om att planera. Det vet nog inte så många. Jag tycker om att att veta vad som ska hända.

10. Hur märks det i vardagen på dig?

– Jag är inte hopplös och kan vara spontan. Jag tycker om veta vad jag ska göra och vad jag ska käka. I och med hockeyn behöver man vara hyfsat strikt med mattider och sömn. Jag tycker om underlätta vardagen med att planera.

11. Har du middagsschema för hela veckan?

– Nej, men jag ligger tre, fyra dagar framåt. Då slipper jag att gå på Ica varje dag.

12. Vilken är din största motgång?

– När jag inte tog plats i JVM (2020). Det var lite upp och ner under en tid, men jag hade ändå varit med mycket i landslaget innan turneringen. Det var tufft att inte komma med där.

13. Hur hanterade du den motgången?

– Det är en klyscha, men det är bara att fortsätta träna på och försöka tycka att det man gör är kul. I ett sådant tungt ögonblick är det lätt att glömma av att man lever sin barndomsdröm. Det gäller att försöka komma ihåg att man trots allt spelar för att det är kul och hitta glädjen igen.

14. Det tänker jag kan vara lättare sagt än gjort. Lyckades du själv hitta tillbaka till glädjen eller fick du hjälp av någon på något sätt?

– Mamma och pappa har alltid stöttat mig. Sedan jag träffade min tjej för tre år sedan har hon också alltid funnits där. För som du säger, är det lättare sagt än gjort att tänka så, men jag har alltid haft support hemifrån. Vilket har underlättat.

15. Tidigare i sommar skrev du NHL-kontrakt med Vancouver. Kan du berätta lite om dagarna när det hände?

– Jag hamnade i en konstig situation. Minnesota hade mina rättigheter, men när de gick ut hörde agenten av sig och berättade att det fanns intresse. Då blev det lite möten med lagen och det gick rätt fort. Agenten skötte det mesta. Från det att det fanns intresse till att det blev klart gick det rätt snabbt. Skönt att slippa fundera på det och verkligen få det på plats tidigt.

16. Hur firade du NHL-kontraktet?

– Hur firade jag det? Lite bänkpress och ett coopertest, haha. Jag är dålig på att fira. Det borde jag vara bättre på. Det blev väl en skål med familjen när jag kom hem över sommaren.

17. Vad tror du händer efter döden?

– Det var en lite dyster fråga, haha. Jag är inte troende, men jag vill ändå tro att det händer någonting. Jag hoppas på det.

18. För eller emot campingsemester?

– Både och. Men jag säger ändå emot. Det är härligt, men dåligt väder och trångt klarar jag mig utan.

19. Det låter ändå som att du har campat en del?

– Vi hade husvagn ett tag med familjen och vi kände väl alla fyra i familjen att det var trevligt, men att det ändå inte var vår grej.

20. Hur mycket behöver jag betala dig för att du ska köra en veckas husvagnssemester nästa sommar?

– Jag ska inte säga att det är omöjligt. Det finns trevliga stunder med en campingvecka. Kan jag tajma in bra väder behöver jag inte ens mutas. En husvagn är ändå inget jag kommer att skaffa mig.