40 ögonblick: Greger Artursson avgör den femte och avgörande finalen 1998

11 december 2014 10:40

När Färjestad BK bärgade sitt femte SM-guld 1998 var det efter en av de mest gastkramande upplösningarna vi bjudits på. Greger Artursson satte det avgörande målet, i sudden death i den femte och avgörande matchen. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Nämner man namnet Greger Artursson för en djurgårdssupporter möts man av bistra miner och ett besviket ihågkommande. Nämner man samma namn för en färjestadssupporter får man däremot räkna med glada tillrop och ljuva minnen.

Det var han som till slut kunde avgöra finalserien mot Djurgården efter att från kanten avlossat ett skott som smet in mellan benen på Djurgårdens målvakt Tommy Söderström.

Artursson firar guldet med Pelle Prestberg. Foto: Micke Sörensen, Bildbyrån.

Greger Artursson, med Färjestad som moderklubb, testade sina vingar i klubbens a-lag som junior men fick ge sig iväg för att skaffa sig erfarenhet i division 1 under tre och en halv säsong. Därefter kom han tillbaka storstilat 1995 och var med i laget som också tog klubbens fjärde SM-guld 1997.

Året efter var det alltså dags att försvara guldet, något som bara hade hänt två gånger tidigare sedan 1975/76 vid den tidpunkten. Med spelare som Roger Johansson, Jörgen Jönsson, Kristian Huselius, Pelle Prestberg och Sergei Fokin var karlstadlaget tippade att gå långt och visst blev det så.

Såg möjligheten - tog den

Artursson hade visserligen hittat rätt sex gånger under seriespelet men i slutspelet stod han på noll gjorda mål inför den femte och avgörande matchen i Globen.

Det stod 1-1 efter full tid och i den trettonde spelminuten i förlängningen uppstod läget. Han tog ner ett nedlyft från en djurgårdare med handen och satte full fart in i anfallszon. Det fanns inte många andra alternativ än att avlossa ett skott vilket Artursson gjorde.

12:49 in i sudden exploderade Färjestads lag och samlades runt Artursson i en hög likt sådana som vi brukar få se i samband med TV-pucken. Med sitt enda slutspelsmål ordnade han Färjestads femte SM-guld i historien.