Historien om Le Mat-pokalen

5 mars 2013 22:05

Ishockey var ett i stort sett okänt begrepp i Sverige i början på 1900-talet. Det skulle behövas en cigarrökande amerikansk filmdirektör för att få fart på sporten - Raoul Le Mat. Amerikanen fick med hjälp av sponsorer fram en pokal till Svenska mästerskapen 1926 vilket innebär att Le Mat-pokalen delats ut lika länge som Stanley Cup tilldelats vinnaren av NHL-slutspelet.


Till OS i Antwerpen 1920 fick Raoul Le Mat den Svenska Olympiska Kommittén att satsa på ett svenskt ishockeylag. Laget, med Le Mat som coach, bestod av bandyspelare men trots orutin i den nya sporten slutade man ändå fyra. Här föddes den svenska ishockeyn och året efter, 1921, började man spela matcher i Sverige.

Pokalens tillkomst 1926
Året 1922 spelades svenska mästerskapen i ishockey för första gången, med IK Göta som mästare. Domare i den första finalen var - Raoul Le Mat!

I fyra säsonger skulle finalen spelas utan någon riktig SM-pokal till det segrande laget. Men det skulle komma att ändras. Till mästerskapen 1926 hade Raoul Le Mat, med pengar från filmbolaget Metro Goldwyn Meyer AB, tagit fram ett pris.

Till en början var MGM/Le Mat-pokalen inte alltför märkvärdigt, snarare en högst alldaglig pjäs. I omgångar har den ursprungliga silverbägaren kompletterats med det numera välkända locket med de korsade klubborna, samt eksockeln i botten. Klubborna på locket har dessutom restaurerats i omgångar och locket har lötts fast vid pokalen för att inte kunna ramla av när mästarna firar ordentligt.

Data om Le Mat-pokalen Höjd: 52 cm
Diameter topp: 21 cm
Totalvikt: 3340 gram, varav:
- Silverbägare: 800 gram
- Sockel (tillverkad i ek) 2540 gram