• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Tomas Thorsbrink svarade på Facebookfrågor

12 februari 2019 15:30
SHL

Under måndagseftermiddagen svarade Tomas Thorsbrink, SHL:s Huvuddomar- & Utvecklingsansvarige, på frågor på SHL:s Facebook. I den här artikeln kan du nu läsa de frågor som Thorsbrink hann att svara på.


Marcus: Om två spelare blir utvisade samtidigt, tex en för hooking och en för highstick. Spel 4v4 och ena laget gör mål, får en spelare komma in då och det blir 5v4? Om inte varför?

Svar: Hej Marcus! Nej det blir inte fem mot fyra, för att en spelare ska komma in så behöver det laget som får målet mot sig ha spelat i numerärt underläge.

Stefan: Finns det någon form av "avstängning" för domare som gång efter gång gör uppenbara missbedömningar? Ungefär så som spelare kan drabbas av.

Svar: Hej Stefan! Vi tror inte på bestraffning, utan däremot konstruktiv feedback och gemensamma förslag på förbättring - för att undvika att göra samma fel igen. Sen beror det ju på vems ögon som bedömer att domaren har gjort en felbedömning.

Jörgen: Jag undrar vad som händer efter en match. Går domarna igenom matcherna och tittar på händelser eller är det situationsrummet som gör det. Är det hela matcher som det tittas på eller bara vissa situationer? Det har ju varit många anmälningar i efterhand men även många solklara situationer som inte har blivit anmälda. Hur fungerar allt det där?

Svar: Hallå Jörgen! Domarna ska döma enligt regelboken på isen. Situationsrummet tittar på situationer som är anmälningsbara. Efter matchen tittar Situationsrummet, domarna och en referensgrupp på situationerna. Därefter bestäms vilka situationer som ska anmälas till Svenska Ishockeyförbundets Disciplinnämnd. I utvärderingsarbetet efter match så tittar domarna givetvis igenom hela matchen.

Då har jag en följdfråga. Hur kan det vara så att vissa situationer blir anmälda och andra solklara förseelser som borde vara avstängning inte blir anmälda. Det har varit massor av sådana situationer den här säsongen och vi som läser hockeyforum märker att det händer i stort sett varje omgång. Sedan ser man situationerna på t.ex.Twitter och undrar hur det går till att det inte blir någon anmälan på dom saker som har hänt. Alla fans ser vad som händer och det finns på film men ingen anmälan kommer. Jag tycker det är väldigt konstigt.

Svar: Om en situation ska anmälas så är det åtta-nio personer som går igenom den aktuella situationen. Vi utgår från regelboken om vad som ska anmälas - i regelboken så ska inte alla situationer anmälas. Regeln Checking to the head säger att man kan bestraffas med 2+10, 5 + game eller att den är anmälningsbar.

Jörgen: Hej Jag undrar hur jobbar ni för att domaren skall vara i optimal position för sitt beslut? Följdfråga hur skapar man en utveckling på domarens positionering? Mvh målvaktstränare'n

Svar: Hej Jörgen. Vi analyserar olika situationer, då tittar vi ofta på positionering. Hur har man stått när man tagit den här situationen. Vi tar hjälp både från NHL och Svenska Ishockeyförbundet för att just kolla på positionering. Detta är något som domargrupperna gör tillsammans.

Jag tror mycket på att systematisera positioneringen för att därigenom hitta förbättringar hos de enskilda domarna jag har hört talas om ett poängsystem i NHL är det något som ni tänker använda i framtiden?

Svar: Det är så vi jobbar, att hitta rätt infallsvinklar till olika situationer. Det är det vi jobbar med kontinuerligt.

Jens: Något som jag verkligen gillade i Viasats sändningar från Hockeyallsvenskan var när domarna fick komma till tals efter matcherna (när de hade studio) och diskutera ett par situationer. Det gjorde dem mänskliga, kunde pudla direkt eller förklara varför det inte var en utvisning osv. Jag ser detta aldrig i HA, kollar visserligen väldigt lite på SHL men bilden är att det sker inte så ofta där heller. Hur är domarnas inställning till en sådan medverkan?

Svar: Hej Jens! Domarna vill vara med så mycket som möjligt att förklara för att skapa en bättre förståelse för deras yrkesroll. Vi vill jobba med mer profilering och transparens när det kommer till domarna och det är något som vi tar ett krafttag kring nu.

Det låter ju lovande, hoppas på fler domarintervjuer i CMores sändningar, och inte bara när det är en stor händelse utan även lite mer vardagliga situationer som ändå går att diskutera.

Svar: Det hoppas jag också!

David: Hej. Blir det några konsekvenser för domare som har dåliga matcher? Att de blir bänkade nästa match eller något? Många får intrycket att oavsett vad som händer på matcherna åker samma domare in till nästa.

Svar: Hej David. Vi tror inte på bestraffning, utan däremot konstruktiv feedback och gemensamma förslag på förbättring - för att undvika att göra samma fel igen. Sen beror det ju på i vems ögon som bedömer att domaren har haft en dålig match. Utvärdering av domarens prestation sker efter varje match.

Alexander: Hej några frågor och synpunkter. Hur ser ni på att bedömning nivån är så olika från en match till nästa? Borde inte nivån ha en klarare röd tråd? Varför höjs toleransen på vad som är utvisning sista 5 min, det så en laget åkte ut för i period 1 blir inte utvisning i slutet av matchen.
Sist en synpunkt. Jag har årskort, men ser bortamatcherna på cmore. Ofta så på match i arenan tas ett domslut ev vid mål situation eller annan avgörande sak. En hel arena sitter på spän domaren tar ett beslut i diskution med linje än. En hel arena sitter som frågetecken då ingen förklaring sägs. Tycker domarna gör ett bra jobb, och får för lite beröm. Men i år till skillnad från tidigare säsonger har nivån varit svajig. Då både för hemma och borta låg. Varför inte vid sådana tillfällen klargöra kort beslutet. Beslutet kan var helt rätt. Det hade gjort matcherna till något bra. För ser du cmore får du info direkt eller i pausen.

Svar: Hej Alexander. Varje match är unik så det går inte jämföra en situation med en annan. Hockeyn är en bedömningssport och utvisningar ska ske genom tre kriterier. Uppenbar, fördel och skada/risk för skada. Ett exempel är en hooking i ett sarghörn som inte faller under dessa tre kriterier, som inte behöver vara en utvisning. Däremot en lätt hooking i slottet där målchans tas bort, där ska det vara en utvisning. Så allt är inte svart eller vitt. Vi jobbar kontinuerligt med att ge feedback till våra domare om bedömningsnivå.

Det är också att intensiteten i matchen kan öka sista fem, och domarna vill ta 100-procentiga korrekta domslut. Vilket då kan innebära att 50/50 situationer kanske inte tas.

Om man haft en videobedömning så kommunicerar man ut i högtalarsystemet i arenan. Detta gäller dock vid videomåldomarbedömningar, annars görs det med hjälp av tecken. Vi jobbar kontinuerligt med kommunikationen till den publik som finns på arenan. T.ex vid bortdömda mål så sägs det varför ett mål blir bortdömt.

Karin: Får domare ta domslut efter att ha tittat på jumbotronen ibland sägs det ja och ibland nej.

Svar: Hej Karin! Vid målsituationer är det okej för domaren att ta hjälp av jumbotronen.

Karin: Hur hanterar ni domare som trots att de vet att de dömt fel inte ändrar domslutet. Jag tänker på ett fall när en spelare vid två olika tillfällen blev utvisad för spel hög klubba trots att han var oskyldig det var det egna lagets spelare som körde klubban i ansiktet.

Svar: Hej igen Karin! Eftersom domarna inte får titta på jumbotronen när det kommer till den typen av händelser så kan de inte gå in och ändra ett domslut även om ena laget påpekar att det var en felaktig bedömning. Däremot är detta ett exempel på en regel som vi tittar på framöver, är det helt uppenbara felaktiga domslut där det inte finns någon bedömning inblandad. Då är förslaget att domaren ska kunna annullera en felaktig utvisning.

Pär: Hur kan det komma sig att Isac Lundeströms mål mot Rögle blev bortdömt för spark när domslutet var uppenbart felaktigt, och domaren i det fallet kontaktar situationsrummet, dvs hur kan både domaren och situationsrummet fatta ett felaktigt beslut?

Svar: Hej Pär. Det handlar även om den mänskliga faktorn att ibland begås det felbeslut, detta händer även i andra ligor t.ex NHL.

Erik: Får domarna kolla på jumbotronen för att avgöra om det är en tvåa? Det blir orättvist eftersom det ibland visas repriser och ibland inte. Som åskådare är det uppenbart att domarna ibland tittar på repriser innan de dömer.

Svar: Hej Erik! Vid den typen av situationer får domarna inte ta hjälp av jumbotronen, däremot om det skulle vara vid en målsituation är det okej.

Jens: Som LIF-supporter så tycker jag det här samarbetet mellan SHL och Hockeyallsvenskan när det kommer till domare lät mycket intressant. Vad är tanken där, att domarna ska gå mellan serierna? Eller är det "bara" erfarenhetsutbyte och grupparbete?

Svar: Hej igen Jens! Det bygger på att det blir ett fyra domarsystem i HA. Det innebär att heltidsanställda domare i SHL kommer att fungera som mentorer och döma ett antal matcher med de hockeyallsvenska domarna.

Peter: En fråga angående spelare i målgården vid mål. Tycker det är väldigt olika bedömningar med spelare i målgården vid mål. Där vissa mål blir godkända o varit mer kontakt med målvakten o där mål blivit bortdömda o knappt varit nån kontakt med målvakten. Varför inte bara att så fort en spelare befinner sig i målgården vid mål så döms det bort. Då borde det ju bli mer lika bedömning. Självklart så är målvakten bortplockad av banan så är det en annan sak.

Svar: Hej Peter! För några år sedan ändrades den här regeln för att man ville ha mer mål i svensk ishockey. Regeln är att om du fysiskt eller visuellt stör målvakten i målområdet och han inte kan göra en obehindrad räddning - då ska målet dömas bort.

Tobias: Varför blir de aldrig utvisning för interferens när spelarna ska ta sig fram framför mål och blir stoppad med Både klubba och kropp? Men om man gör samma sak i mittzon blir de utvisning direkt?

Svar: Hallå Tobias! Den problematiken är på tapeten just nu och är en av de bedömningar vi tittar på till kommande säsong.

Josefine: Jag spelar i flickor A serie och det är absolut flest manliga domare och jag har inga problem med det tills dom ska va dominanta på isen och princip trycka ner spelare som har något att säga. Jag är kapten och blev hotad med utvisningar för att jag pratade med honom om en solklart bentackling. Hur utbildas unga domare, pratar man något om just dominans och hur man bemöter spelare på isen och att lyssna och inte bara säga att man vet mest?

Svar: Hej Josefine! Det är svårt för mig att svara då jag inte vet vilken typ av domare vi pratar om nu. Men det hela bygger givetvis på en ömsesidig respekt från både spelare och domare. I SHL jobbar vi med det dagligen, hur vi kommunicerar och på vilket sätt.

Liam: Hur rekryterar ni domare? Vad kollar ni efter?

Svar: Hej Liam. I SHL rekryterar vi domare från HockeyAllsvenskan. Då tittar vi bland annat på fyra olika parametrar, vi kollar på matchledaregenskaper, kommunikation, bedömningar och fysik.

Robert: Faktum kvarstår att instigator regeln kan användas i mer eller mindre varje match men domaren väljer att se åt andra hållet utan gör en enkel dubbelutvisning när personen som börjar slå, får ett slag tillbaka.

Svar: Hej Robert! Självklart ska fightingsituationer där en är mer pådrivande differentieras. Vanliga gruffsituationer där bägge spelarna inte uppträder regelrätt ska båda bestraffas med det mindre straffet.

Fredrich: Vad har ni för debriefing med domarna efter matcherna, hur ofta talar ni om missade utvisningar, i stil med ”där hade vi redan 3 raka på det laget så vi kunde inte ta en till alternativt det var bara 5 minuter kvar så vi lät den slashingen vara ”vi ville inte avgöra matchen”. Jag tror på transparens där domarna måste ställa upp på presskonferens alt TV-intervju och inte låser in sig för ingen får kritisera domarna. Det är alldeles för ofta det är domarnas insats som talas om och inte spelarnas.

Svar: Hej Fredrich. Domarna låser aldrig in sig utan finns tillgängliga om media eller tv vill det. Varje match utvärderas med respektive domare. Den första som vet om en missad utvisning är domaren själv, det finns ingen som är så kritisk till sin insats som domarna. Efter varje match måste domarna utvärdera sin egen insats, sedan har vi på mer än hälften av matcherna en domarcoach på läktarna som utvärderar domarnas insatser - och ger direkt feedback.

Daniel: Jag efterlyser konsekvens i bedömningsnivå. Byte efter byte, match efter match. Oavsett matchdomare eller tid på säsong. Jag upplever att variationen är väldigt mycket större än vad den borde vara. (Ser ingen logisk koppling till inkonsekvensen i bedömningsnivå som exempelvis svårigheter att rätt tolka vissa situationer pga det går fort eller domare är skymd)

Svar: Hallå Daniel. Varje match är unik så det går inte jämföra en situation med en annan. Hockeyns regler gör sporten till en bedömningssport och utvisningar ska ske genom tre olika kriterier. Dessa är: Uppenbar, fördel och skada/risk för skada. Ett exempel är en hooking i ett sarghörn som inte faller under dessa tre kriterier, som inte behöver vara en utvisning. Däremot en lätt hooking i slottet där målchans tas bort, där ska det vara en utvisning. Så allt är inte svart eller vitt. Men vi jobbar självklart kontinuerligt med att ge feedback till våra domare om bedömningsnivå.

Daniel: På isen går det fort och beroende på synvinkel/skymning kan matchdomare misstolka situationer. Detta måste vi ha överseende med. När situationer videogranskas är situationen dock en helt annan. Då MÅSTE det bli rätt (eller inconclusive och beslut på isen kvarstå). Personligen upplever jag att det är för hög felprocent när videobedömning sker, att regelverket tillämpas felaktigt. Din kommentar på detta?

Svar: Hej igen Daniel! Den här säsongen har vi begått ett uppenbart fel i samband med en målsituation. Där den mänskliga faktorn spelade in både hos domare och Situationsrummet. Det är en ganska låg felprocent.

Håkan: Får samma domare döma samma lag i påföljande matcher efter varandra?

Svar: Hallå Håkan! Det finns ingenting som hindrar att de kan döma samma lag i nästkommande match.

Daniel: Följer ni upp situationer som under match missats eller gett 2 minuter men som i efterhand anmäls och ger matchstraff?

Svar: Hej Daniel! Ja, i syfte att när den situationen uppstår igen så gör vi rätt.

Micke: Varför får björk eller Öhlund döma lhf:s hemmamatcher? Och med tanke på hur dåliga björk och öhlund är, varför får dom över huvudtaget fortsätta dömma?

Svar: Tjena Micke! Jag kommenterar inte situationer eller enskilda domare, men du är välkommen med frågor som gäller domare eller bedömningar i sin helhet.

Patric: Vad tar du i bänk?

Svar: Hej Patric! Bra fråga, jag tar 78 kilo i bänk!