• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Den heta hemmaborgen: "Finns ett genuint intresse i Örebro"

31 januari 2019 16:30
Örebros hemmafans firar tisdagens seger över Frölunda samtidigt som spelarna jublar i förgrunden.
Intervju

I snart sex säsonger har örebroarna satt Behrn Arena på hockeykartan och fått orden "Det är vi som är Örebro" att eka över SHL. Vad är då hemligheten bakom den omtalade borgen? SHL.se har mött Martin Dahlberg som här berättar om känslorna som skapas i arenan och historien bakom namnet 14-3.


Hösten 2013 gjorde Örebro Hockey sitt intåg på SHL-scenen och på läktarplats blev debutåret allt annat än anonymt. Nu, sex händelserika säsonger in på äventyret, har klubben etablerat sig i ligan och skapat ett rykte om sig att ständigt fylla sin hemmaarena. Med längs hela den resan har 14-3 funnits - supportergruppen som bildades 2009 och som sedan dess bidragit till en levande läktaratmosfär. Nästan lika länge har 14-3:s vice ordförande Martin Dahlberg gått i bräschen för just det arbetet.

– Ja, så gott som! Jag var inte med från den allra första starten med 14-3, utan kom in efter något halvår och började då att engagera mig, fyller Martin i.

Berätta om ditt eget hockeyintresse. Vad är bakgrunden till det och hur har det vuxit fram?

– Jag har ju spelat hockey själv här i Örebro. Från det att jag var en liten grabb till jag var 19-20 år ungefär. Jag lirade fram till det sista junioråret.

Och hur var det med egna talangen?

– Den var svajig haha! Jag kämpade hårt och gav järnet, men hade inte riktigt det som krävdes för att bli något som spelare. Jag har valt att lägga mitt engagemang vid sidan av rinken istället.

Under sin tid som pojk- och juniorlagsspelare kamperade Martin ihop med namn som gått vidare med sina hockeykarriärer. En av dessa var den jämnåriga Stefan Warg, backbjässen som precis återvänt till hemstaden och som nu spelar för Örebro Hockey på nytt. Det gör däremot inte Martin Dahlberg, men 28-åringen fyller en lika viktig funktion från sin läktarplats. Han försöker att sätta ord på vad som gör supporterskapet så starkt.

– Det är på något sätt energin och känslorna som jag får i kroppen, framförallt i samband med matcher. Det är kicken som lockar och som får mig att gå hit.

Hyllas ofta av spelarna: "Vi får en slags bekräftelse"

Intrycket för den utomstående är att Örebro Hockey tillsammans med sina fans lyckats skapa något smått unikt i Behrn Arena. Den klassiska hallen, som genomgick en renovering strax innan avancemanget till SHL, får matchkväll efter matchkväll se sina läktare fyllas av passionerade hemmafans. Stämningen beskrivs ofta som närmast elektrisk och när Örebro spelar bra stiger ljudkulisserna ytterligare.

Fenomenet med - förhållandevis - lilla, tighta och mysiga Behrn Arena har spridit sig sedan länge. Bland både media och spelare talas det ofta om arenan som en väldigt speciell plats att spela SHL-hockey på. Även när det kommer till Örebrospelarna själva lyfts väldigt ofta publiken fram som en viktig pjäs. Stödet från det egna laget uppskattas hos 14-3.

– Verkligen, speciellt när spelare och ledare och andra i klubben talar om stämningen och dess betydelse. Det gör att vi får en slags bekräftelse på arbetet som vi lägger ner, säger Martin Dahlberg.

Ja, för det är ofta som Behrn Arena och draget som finns där lyfts fram. Hur är din syn på stämningen?

– Jag kan absolut hålla med om att det alltid varit en väldigt bra stämning. Nu gäller det att bygga vidare på det. Vi är nöjda med det som vi har, men vi vill bli ännu bättre.

Vad är det som gör att just Behrn Arena har fått den här stämpeln som en riktig hockeykittel?

– Framförallt tror jag att storleken verkligen är perfekt för Örebro och för Örebro Hockey. Vi håller en hög beläggningsgrad, det är bra med publik, det är tight och allt sånt bidrar till en väldigt stark stämning.

Namnet 14-3: "Det är ett klassiskt resultat"

Efter att ha kvalat sig kvar under sitt debutår i SHL har Örebro Hockey gått till både kvartsfinal och åttondelsfinal under de efterföljande säsongerna. Just nu är laget inne på sin sjätte raka säsong i högstaligan. Intresset runt klubbens SHL-lag är alltjämt skyhögt och det är ett stort tryck på hemmamatcherna. Ändå har en del förändrats sedan det där första SHL-året, som blev något av startskottet på hockeyns renässans i Närke.

– Självklart var det mer speciellt då när vi gick upp, på något sätt var det stort att möta de här klassiska lagen som vi inte hatt mött på så länge. Nu är det mer vardag. Samtidigt som det fortfarande är väldigt bra publiksiffror trots att det gått tufft under en längre tid. Det är ett riktigt bra kvitto på fansen tycker jag, berömmer Martin Dahlberg.

Som du nämner har resultaten långa stunder gått emot de senaste säsongerna, men ändå fyller Örebro Hockey sina läktare. Vad är hemligheten till det?

– Det är att det finns ett genuint hockeyintresse i Örebro. Sen tror jag även att stämningen och atmosfären i arenan bidrar till att många vill fortsätta att komma hit.

Ni skapar något som handlar om mer än bara hockeyn?

– Exakt, det handlar inte bara om resultatet eller att det ska gå bra för laget. Många tycker att det bara är jäkligt skoj att gå till arenan och uppleva känslorna som skapas.

Namnet 14-3 finns det även en förklaring till, kan du ta med oss ett varv genom historieböckerna?

– Det är ett klassiskt resultat från Örebro IK-tiden. Örebro spelade mot Grums och vann matchen med 14-3. Det är en väldigt speciell match som många äldre örebroare har koll på och kan relatera till, så namnet kommer därifrån.

I tisdags spelade Örebro återigen inför närmast utsålda läktare hemma i Behrn Arena. Med en stor laginsats och ett hårt arbete lyckades laget landa en dramatiska 4-3-seger över Frölunda, sedan Shane Harper frälst publiken 15 sekunder in i förlängningen. En blytung vinst i jakten på förnyat kontrakt.

Med 15 matcher kvar att spela av SHL slåss Örebro Hockey för att undvika kvalspel. En mycket viktig period väntar nu, där varje poäng kommer att vara livsviktig. Lika viktigt blir det eviga stödet från läktarna och 14-3 vet vad hemmaborgen kan komma att betyda för laget.

– Oerhört viktigt! Örebroarna behöver fortsätta att ställa upp för laget, visa att man vill ha klubben kvar i SHL och visa vad det betyder för staden. Vi har bestämt oss, vi ska köra järnet, avslutar Martin.