SHL Pride Week- Linus Ölund och Marcus Björk, Brynäs

21 februari 2022 07:30

SHL fortsätter att jobba för att göra hockeyn mer inkluderade. Ett steg i satsningen är att samtliga spelare och ledare har utbildats av RFSL. ”Den gav många av oss lite nya tankar. En sak jag tar med mig från utbildningen är hur man bemöter personer innan man känner den eller vet vem den är”, säger Brynäs Linus Ölund.


Senast det var SHL Pride Week var Johan Alcén Brynäs spelarambassadör. När Alcén nu har tagit klivet upp som sportchef är det Linus Ölund och Marcus Björk som har tagit över som spelarambassadörer.

– Vi fick frågan av Johan (Alcén) och då var det inget att tveka på. Hockey ska vara tillgängligt för alla, oavsett vem man är, säger Marcus Björk.

– Det är jättetråkigt att tappa utövare och talang för att man igen vågar vara sig själv i ett omklädningsrum, säger Linus Ölund.

Tror ni att det finns risk för det?

– Absolut. När man kommer upp i tonåren tror jag absolut att det faller av en del som känner att hockey inte är något för dem, även fast de kanske egentligen vill spela. Och så ska det inte vara, säger Linus Ölund.

Uppskattar RFSL:s utbildning

Ibland pratas det om en machokultur inom ishockeyn, men varken Marcus Björk, 24, eller Linus Ölund, 24, säger att de har sett särskilt mycket av det under deras tid i SHL.

– Jag tycker att det har varit en öppen och god stämning under alla år jag har varit med. Jag har inte känt av machokulturen som man har läst om. Jag tror det var mer så för kanske 15, 20 år sedan, säger Ölund och får medhåll från Marcus Björk.

SHL Pride Week är mellan den 21 och 27 februari och kulminerar i lördagsomgången den 26 februari. Men SHL:s arbete kring strukturer och att våga utmana traditionella normer är något som pågår hela tiden. Till den här säsongen har därför samtliga 14 SHL-klubbar utbildats i frågan av RFSL. En utbildning som innehöll följande tre moment: En genomgång av hbtqi-begreppen, en om normkritiska förhållningssätt och en mer skräddarsydd del om hbtqi i idrotten.

– Den gav nog flera av oss många nya tankar och nya sätt att se på saker, som man kanske inte har tänkt på så mycket tidigare. Det var mycket bra saker vi fick lära oss. Jag hade dålig koll på vad alla delar i hbtqi står för exempelvis. Vi fick lite mer insikt kring alla begrepp, säger Linus Ölund.

– Man fick en liten insikt kring hur svårt det kan vara för en person att komma ut exempelvis, och att i vissa fall inte bli accepterad för det. Och så ska det förstås inte vara, säger Marcus Björk.

Vad från den här utbildningen kan ni ta med er in i er vardag?

– Lite kring hur man bemöter personer innan man känner den eller vet vem den är. Det är sådant jag tar med mig. Man ska inte ta för givet att en kille bara tycker om tjejer eller bara killar. Utan att man ska ha ett öppet sinne innan man lär känna personen i fråga, säger Linus Ölund.