Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

23 maj 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har fem SHL-spelare skrivit NHL-kontrakt, Anders Lindbäck är klar för Brynäs och Leksand har värvat en svensk VM-back.


HV71 värvar två spelare

HV71 har gjort klart med två spelare. Det handlar om forwarden Herman Hansson, 27, samt backen Filip Westerlund, 23.

Hansson kommer närmast från Kristianstad. Han har spelat sex raka säsonger i Kristianstad, varav de fyra senaste i HockeyAllsvenskan. Nu har det blivit dags för 27-åringen att göra SHL-debut. Kontraktet är på ett år.

– Herman är en hårt arbetande forward som gillar att sätta press på motståndarnas backar och bana väg för sina medspelare. En spelare med en härlig energi som även har potential att göra en del poäng, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Filip Westerlund har de tre senaste säsongerna spelat i Timrå. Dessförinnan gjorde han fyra säsonger i Frölundas organisation. Nu har han skrivit på för två säsonger med HV71.

– I Filip får vi en modern och följsam back med bra puckkontroll. Jag har följt Filip på nära håll under flera säsonger och sett vilka steg han tagit i utvecklingen. En spelare som varje dag kommer till ishallen med ambitionen att både göra sig själv och laget bättre, säger Kent Norberg.

Trio klar för Färjestad

Färjestad har skrivit kontrakt med två backar – Axel Bergkvist och August Tornberg. Båda har den senaste säsongen spelat i HockeyAllsvenskan, med Mora respektive Västerås.

21-årige Bergkvist har totalt i karriären noterats för 131 matcher i HockeyAllsvenskan och den gångna säsongen blev det 41 poäng på 51 matcher med Mora.

– Axel är en offensivt skickligt back som spelat på ett moget sätt under säsongen i Mora, där han också haft en framträdande roll. Han har en långsiktig plan med sitt hockeyspelande där första steget är att kliva in i SHL, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.

Efter sju raka säsonger i HockeyEttan har Tornberg gjort fyra säsonger i HockeyAllsvenskan (två i Björklöven och två i Västerås). Den senaste var hans poängmässigt bästa i andraligan – 22 poäng på 46 matcher.

– August är lite mer av en late-bloomer som har bra storlek och är kraftfull i sitt spel. Även om han har sina styrkor i sin defensiv så har han en fin spelförståelse, tycker jag, säger Wallin.

Bergkvist är klar för tre år medan Tornberg har skrivit ett tvåårskontrakt.

Dessutom har Färjestad värvat forwarden Henrik Björklund, som därmed är tillbaka i sin moderklubb. Han spelade i Färjestad till 2011, men den sista säsongen var han mestadels utlånad till Rögle i HockeyAllsvenskan, och han har spelat i HockeyAllsvenskan sedan dess (MoDo och BIK Karlskoga). Totalt har han gjort 410 poäng på 571 matcher i andraligan.

– Det känns väldigt spännande och roligt att Henrik får en ny chans att spela SHL-hockey. Det passar särskilt bra att han får göra det i sin moderklubb. Han står för mycket av de egenskaper som vi vill stå för, det vill säga stort hjärta och hårt arbete, kryddat med talang, säger Wallin.

Byter Örero mot Timrå

Nick Halloran anslöt till Örebro under den gångna säsongen. Där gjorde han tolv poäng på 20 matcher. Nu står det klart att den 24-årige amerikanen fortsätter karriären i SHL, men inte i Örebro. I stället har han skrivit ett ettårskontrakt med Timrå.

– Nick är en forward med bra skridskoåkning och som har bra handleder. Jag tror att han kommer att passa in bra i vårt spel. Det är riktigt roligt att Nick vill fortsätta utvecklas hos oss, säger tränaren Ante Karlsson till Timrås hemsida.

Målvakt klar för Luleå

Luleås första nyförvärv till den kommande säsongen är Matteus Ward. Det är en 20-årig målvakt som de två senaste säsongerna har spelat i Mora. Under sin första säsong i dalaklubben spelade Ward 33 matcher och den gångna stod han 33 matcher (91,4 i räddningspricent). Han är klar för två år i Luleå.

– Matteus Ward är en spännande målvakt som vi har följt under flera år och som har haft en väldigt bra utveckling de senaste åren. Han har en bra teknisk skolning som gör att han kommer passa bra in i vårt sätt att spela, säger Luleås målvaktstränare Gusten Törnqvist.

Ward kommer därmed bilda målvaktspar med Joel Lassinantti kommande säsong.

VM-back till Leksand

Anton Lindholm är Leksands senaste värvning. Han har ett SM-guld samt två SM-silver med Skellefteå AIK. 2016 lämnade han Västerbotten och därefter har det blivit fem säsonger i Nordamerika (66 NHL-matcher) samt en i KHL. Nu återvänder VM-backen till SHL och han har skrivit på ett kontrakt med Leksand som sträcker sig till 2024.

– I Anton så får vi en oöm, fysisk, rörlig och uppoffrande spelare. Hans stora styrkor ligger i spelet utan puck, men Anton har även kvalitéer i spelet med puck. Anton har en enormt härlig karaktär, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Brynäs har målvaktssidan klar

Brynäs har gjort klart med båda sina målvakter till kommande säsong. Dels har Veini Vehviläinen förlängt sitt avtal med klubben och dels har Brynäs plockat in Anders Lindbäck.

Anders Lindbäck återvänder till Brynäs efter 13 år på andra ställen. Han stod 24 matcher för klubben säsongen 2008/09. Säsongen därpå blev det spel i Timrå innan han flyttade till Nordamerika. Där blev han kvar till 2018. Totalt har han gjort 130 matcher i NHL. De tre senaste säsongerna har han spelat i KHL, varav de två senaste i Jokerit. Nu har han skrivit på ett kontrakt till 2025 i Brynäs.

– Givetvis känns det otroligt bra att Anders väljer att komma hem till Brynäs igen. Både som en skicklig målvakt och som den ödmjuka person han är. Han är en storväxt målvakt som är väldigt rörlig och läser spelet bra. Med sin skicklighet och rutin kommer han definitivt bidra till att stärka vår målvaktssida och att vi blir ett bättre hockeylag, säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Vehviläinen stod 45 matcher i Brynäs den gångna säsongen. Han hade 90,8 i räddningsprocent och noterades för 21 vinster. Nu har Gävleklubben och den finske 25-åringen överens om ett nytt ettårskontrakt.

Trio har förlängt sina kontrakt

Utöver ovan nämnde Vehviläinen har tre spelare skrivit nya avtal med sina nuvarande klubbar. Martin Lundberg stannar i Växjö. Han har gjort fem raka säsonger i Lakers och har nu skrivit på för två nya år.

Oscar Lawner är överens med Färjestad om ett kontrakt över kommande säsong. 21-åringen gjorde 45 grundseriematcher (sju poäng) samt 17 slutspelsmatcher för Färjestad den gångna säsongen.

Den talangfulle backen Elias Salomonsson blir kvar i moderklubben Skellefteå. 17-åringen gjorde tio SHL-matcher den gångna säsongen och har nu gjort klart med ett tvåårskontrakt med Skellefteå.

Leskinen förstärker Frölunda

Otto Leskinen, 25, är klar för två säsonger i Frölunda. Backen vann den gångna säsongen finskt ligagult med Tappara och han noterades för tio poäng på 15 slutspelsmatcher. På meritlistan finns även sex NHL-matcher samt spel i KHL med Jokerit.

– En driven back och bra skridskoåkare med styrkor i det offensiva spelet. Otto är en kille vi har haft koll på länge och han är i en bra ålder, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

JVM-spelare till Rögle

Centern Daniel Ljungman lämnar Linköping för Rögle. Ljungman var uttagen till den svenska JVM-truppen i vintras, men turneringen fick avbrytas på grund av covid-19. 20-åringen gjorde den gångna säsongen två mål och en assist på 27 SHL-matcher i Linköping. Han var även utlånad till Södertälje (sex poäng på 21 matcher). Kontraktet med Rögle sträcker sig över säsongen 2023/24.

– Det känns superkul. Jag är exalterad över att komma till en klubb där man får bra förutsättningar att nå sina mål. Målet är att spela i NHL en dag, säger Daniel Ljungman till Rögles hemsida.

Fem spelare skriver NHL-kontrakt

Den gångna veckan har hela fem spelare skrivit NHL-kontrakt. Från mästarklubben Färjestad har Gustav Rydahl skrivit på för en säsong med New York Rangers. Hans lagkamrat den gångna säsongen Adam Ginning är överens om ett tvåårskontrakt med Philadelphia Flyers.

Fredrik Olofsson, som kommer från en riktigt bra säsong i Oskarshamn, flyttar till Texas. Han har skrivit på ett ettårskontrakt med Dallas Stars.

Dessutom har Luleås succéforward Pontus Andreasson skrivit på för Detroit Red Wings. Också han har skrivit på ett ettårskontrakt. Målvakten Jesper Wallstedt är klar för tre säsonger med Minnesota Wild. Klubben som draftade honom i första rundan 2020.

Flera spelare lämnar sina klubbar

Färjestads guldmålvakt Dominik Furch blir inte kvar i mästarlaget. Någon ny klubbadress är inte klar. Även Jesse Virtanen lämnar Färjestad. Han går i stället till schweiziska Ambri-Piotta.

Följande spelare lämnar HV71: Filip Larsson, Andreas Söderberg, Tommi Huhtala, Tyler Kelleher, Pontus Netterberg, Hunter Shinkaruk, Max Wennlund, Jonathan Wikström och David Ullström.

Linus Cronholm, senast i Linköping, är klar för Björklöven. Även Kim Johansson, som den gångna säsongen spelade i Luleå, kommer att representera Umeålaget kommande säsong.

Backduon Fredrik Styrman och Daniel Sondell lämnar Luleå. Inte heller storstjärnan Linus Omark kommer att spela kvar i Luleå.

Daniel Muzito-Bagenda och Oskarshamn går skilda vägar. Vilken klubb forwarden spelar i kommande säsong är ännu inte offentliggjort.

Viktor Liljegren och Nolan Zajac lämnar Timrå. Den sistnämnde är klar för Grizzlys Wolfsburg medan Liljegren kommer att representera Södertälje SK.

Andrew Calof flyttar till Tyskland. Han byter Växjö Lakers mot Schwenninger Wild Wings.