Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

9 november 2020 10:30
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka. Eftersom det var landslagsuppehåll den gångna veckan spelades inga SHL-matcher, men det har ändå hänt en del. Exempelvis har Frölunda förstärkt, Noel Gunler har bytt klubb och Andrew Caof har återvänt till Växjö.


Återvändare till Frölunda

Christoffer Ehn, 24, – där har ni Frölundas senaste värvning. 24-åringen kommer att spela resten av säsongen i Göteborgsklubben.

– Vi vet att vi kommer att vara tunna under JVM-perioden. Vi kommer att ha x antal spelare borta. Det är den stora anledningenSamtidigt vill vi vara tydliga. Läget är tufft och det har Christoffer förstått. Han har skrivit på ett mycket ”team friendly contract”, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Ehn debuterade i Frölunda säsongen 2013/14. Han har vunnit ett SM-guld samt två CHL-titlar med klubben. De två senaste säsongerna har han spelat i NHL med Detroit Red Wings. Där har han gjort 13 poäng på 114 NHL-matcher.

– Det här är en möjlighet för mig. Jag vill fortsätta utvecklas och vinna och det kommer jag att göra i Frölunda. Det är här jag vill vara, jag trivs här, det är tryggt och jag hoppas kunna bidra, säger Ehn.

Djurgårdsforward slutar

Mattias Guter, 32, har bestämt sig för att avsluta karriären. Detta efter en tids skadeproblem.

– Det är det tuffaste beslutet jag har tagit, även om det till slut blev ganska enkelt när jag fick hjälp på traven av läkare, vänner och familj att stoppa i rätt tid, säger Guter till Djurgårdens hemsida.

– Från mars och hela sommaren har det varit tufft inombords, och en inre stress över vem jag är, vad jag ska göra och vad jag vill göra. Det har varit en enda stor prövning. Man har levt på ett sätt och plötsligt tar det bara slut, säger Guter.

Guter debuterade i SHL säsongen 2007/08 i Djurgården. Totalt i karriären har han gjort 246 SHL-matcher (115 poäng). Dessa drygt 240 matcher har han gjort i fem olika klubbar – Djurgården, Luleå, Karlskrona, Leksand samt Timrå.

En annan som har valt att lägga skridskorna på hyllarna är Toni Kallela, som förra säsongen spelade i Skellefteå.

Gunler byer klubb

Noel Gunler, 19, byter SHL-klubb. Han lånas ut från Luleå till Brynäs den här säsongen. Sedan har 19-åringen, som draftades av Carolina i år, skrivit på ett kontrakt med Brynäs som gäller över säsongen 2021/22.

– Staben ser stor potentiel i Noel och har presenterat hur vi vill använda honom i Brynäs IF. Det är en skicklig spelare som vi ser fram emot att se i vår miljö, säger sportchefen Michael Sundlöv till Brynäs hemsida.

Gunler har under sin tid i Luleå gjort 21 poäng på 70 matcher.

Davidsson till Hockeyallsvenskan

Marcus Davidsson, 21, lämnar Växjö. 21-åringen kom till smålänningarna inför den förra säsongen och har gjort 14 poäng på 43 SHL-matcher i klubben. Men nu är Davidsson klar för spel i allsvenska Västervik.

– Vi har enats med Marcus Davidsson att avsluta kontraktet. Situationen har den senaste tiden inte varit gynnsam för någon. Marcus behöver istid, inte minst efter förra årets avslutning och från vårt perspektiv har han varit en spelare som betingat en för hög kostnad sett till den sparsamma istiden just nu. Avslutet sker alltså i högsta samförstånd och bägge parters behov blir här tillfredsställda, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Ny forward till Växjö

Marcus Davidsson har lämnat klubben och dessutom har Växjö Pontus Holmberg på skadelistan. Därför har de valt att stärka upp forwardssidan med ett bekant namn – nämligen Andrew Calof, 29.

Calof gjorde tre säsonger i Skellefteå mellan 2014 och 2017. Därefter var han med i Växjös guldlag säsongen 2017/18 och kanadensaren gjorde då 41 poäng i grundserien och nio poäng i slutspelet. Därefter har han spelat två säsonger i KHL, men nu är han alltså tillbaka i Lakers.

– Så som spelarmarknaden ser ut just nu har fokus flyttats från ersättning till att över huvud taget ha ett jobb 2020/21. Andrew är en mycket smart kille som har insett hur illa det ser ut just nu i hockeyvärlden och detta får nog sammanfattas som den ödmjukaste förhandling jag varit med om under min tid som sportchef. Andrew har gått med på att spela den här säsongen på en ersättningsnivå som gör att vi kan ersätta Marcus Davidsson och ändå sänka vår kostnadsmassa vilket var nödvändigt i dessa tider, säger sportchef Evertsson till klubbens hemsida.

Luleå plockar in DeSousa

Chris DeSousa, 30, är tillbaka i SHL. Han spelade 14 matcher, och gjorde fem poäng, för Rögle i slutet av förra säsongen. Därefter har han inte tillhört någon klubb, men nu blir det alltså en flytt till Norrbotten.

– När det uppstod en lucka i truppen har vi valt att förstärka truppen med den kanadensiska forwarden Chris DeSousa. Han är en spelskicklig spelare som har tidigare erfarenhet av SHL och som kan användas både som center och ytterforward, säger Luleås GM Stefan Nilsson till klubbens hemsida.

Den kanadensiske forwarden har spelat de tre senaste säsongerna i Europa. Innan han gick till Rögle förra säsongen gjorde han 36 poäng på 43 matcher med finska Sport.