• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

24 augusti 2020 10:00
Veckans nyheter

Leksand värvar slovakisk forward, JVM-guldmedaljör till Rögle samt NHL-lån ansluter till både Örebro och Färjestad. Det är några av nyheterna sedan förra måndagen. Här följer en genomgång av vad som har hänt i SHL-trupperna den gångna veckan.


Cehlárik till Leksand

Peter Cehlárik, 25, är Leksands senaste värvning. Den slovakiske forwarden har de fyra senaste säsongerna tillhört Boston Bruins organisation. Totalt har han gjort 40 matcher i NHL. I AHL har det blivit 136 poäng på 186 matcher.

– Peter har bra storlek och är stark med pucken. Han har bra blick för spelet och jobbar hårt över hela banan, så jag tycker att vi får in en forward som är rätt allround, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Innan Cehlárik åkte över till Nordamerika gjorde han fem säsonger i Luleå, varav tre i SHL. En anledning till att Leksand har kunnat plocka in honom är att supportrar och företag har samlat in pengar.

– Jag har följt processen där supportrarna har varit involverade i att få mig till Leksand och det är första gången jag sett ett sådant otroligt stöd från allmänheten. Jag uppskattar det enormt och ska göra mitt allra bästa på isen för alla supportrar och för laget, säger Cehlárik till Leksands hemsida.

Kontraktet är skrivet på två år.

Örebro lånar från NHL

Örebro fortsätter att spetsa truppen. Mathias Bromé kommer att lånas ut från Detroit Red Wings och inleda säsongen i Närke.

– Det känns fantastiskt skönt att det här gick att lösa och jag ser verkligen fram emot att få inleda säsongen i Örebro. Vi har ett starkt lag och jag hoppas kunna vara med och bidra till att Örebro Hockey har en riktigt stark säsong, säger Mathias Bromé till klubbens hemsida.

Bromé imponerade stort den gångna säsongen. På 52 SHL-matcher noterades han för 43 poäng. Han gjorde åtta landskamper med Tre Kronor och efter säsongen skrev han på för Detroit Red Wings.

Bromé kommer att spela i Örebro fram till att camperna drar igång i NHL, vilket väntas bli i mitten av november.

Nygård inleder säsongen i Färjestad

Efter två raka säsonger med 34 poäng eller fler skrev Joakim Nygård kontrakt med Edmonton Oilers inför den gångna säsongen. Under sin första säsong i världens bästa liga gjorde Nygård nio poäng på 33 matcher. Nu står det klart att den snabbe forwarden startar säsongen i Färjestad och spelar där till Oilers återsamlas i november.

– Jag är oerhört tacksam för möjligheten. Att få möjligheten att spela hockey i sin hemmaklubb tills man ska resa tillbaka är ju, ja vad ska jag säga. Jag är tacksam helt enkelt, säger Nygård till klubbens hemsida.

Färjestads GM Peter Jakobsson är förstås glad över möjligheten att ha Nygård i truppen under säsongsinledningen.

– Han kommer att spela här under ett ”rookiekontrakt” i det närmaste och vi vet vad vi får i Jocke, tränarna och många av lagkamraterna vet vad man får, och Jocke vet vad han får så det var inte så mycket att fundera på. Dessutom händer det alltid saker med skador och sjukdomar, säger Peter Jakobsson.

JVM-guldmedaljör till Rögle

Raphaël Lavoie, 19, draftades av Edmonton Oilers i andra rundan 2019 och har skrivit NHL-kontrakt med klubben. Den här säsongen kommer dock 19-åringen, som vann JVM-guld med Kanada i vintras, att lånas ut till Rögle. Ängelholmsklubben offentliggjorde värvningen under måndagsförmiddagen.

– Vi är väldigt tacksamma och glada över det förtroende som Edmonton visar genom att låna ut Raphaël till oss. Vi har haft en bra dialog med Edmonton och vår förhoppning är att vi kan bygga vidare på den relationen framöver, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Så här beskriver Chris Abbot den kanadensiske talangen:

– Raphaël Lavoie är en stor, stark högerfattad forward som kan spela både center och ytterforward. Han har ett tungt skott och snabb release. Vi ser fram emot att få jobba med honom och att han klarar omställningen till SHL som ett led i hans utveckling för att bli en framtida NHL-spelare.

Lånet gäller för resten av säsongen och Lavoie ansluter till Rögle omgående.

Boucher har gjort klart med ny klubb

Jordan Boucher har spelat de två senaste säsongerna i Örebro. Den gångna säsongen blev det elva poäng på 40 matcher. Nu har kanadensaren skrivit på för tyska Grizzlys Wolfsburg.