40 ögonblick: MODO tar SM-guld 2007

22 april 2015 15:20

Det finns datum i historien som betyder mer än andra för klubbarna. För MODO Hockey är den 14 april 2007 ett sådant, det var då klubben säkrade sitt första SM-guld på 28 år. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


MODO Hockey hade fyra säsonger på raken fått respass i kvartsfinal men i slutspelet 2007 skulle det bli ändring på det. Laget spelade bra även i seriespelet och slutade där på en tredjeplats.

Laget hade en spännande sammansättning av spelare utifrån blandat med spelare från orten med ett enormt stort klubbhjärta. Lagkaptenen Per Svartvadet hade återvänt hem från spel i NHL några år tidigare och till säsongen 2006/2007 hade även Niklas Sundström kommit tillbaka. Lägg därtill kända MODO-namn som Tobias Enström, Hans Jonsson, Mattias Timander och Andreas Salomonsson så förstår vi att lagets hjärta bultade kraftigt för klubbmärket.

I laget fanns även andra spetsspelare som Miroslav Horava, Zdenek Blatny och Kristian Kuusela.

Kämpade sig fram till finalen

I kvartsfinalen stötte MODO på främsta rivalerna från Timrå IK som slutat på femte plats i tabellen. Det blev en minst sagt spännande historia med ett avgörande i sudden death i den sjunde och avgörande matchen där lagkaptenen själv klev fram och avgjorde. Svartvadet var i sitt livs form och hans slutspel var överlag helt fantastiskt.

HV71 stod som motståndare i semifinalen och där krävdes också sju matcher. MODO vände där 2-3 i matcher till 4-3 och kom således till finalen med maximalt antal möjliga matcher spelade.

Även här hamnade MODO i underläge och efter tre matcher hade Linköping vunnit två. Efter det vann MODO tre raka matcher, först hemma med 5-1 och två dagar senare efter sudden death, också det på hemmaplan. Efter att MODO varit i rejäl brygga i förlängningen som gästerna dominerade, kunde Kuusela avgöra i powerplay. I mål storspelade Karol Krizan under hela slutspelet och var en av de allra största hjältarna.

Svartvadet storslagen kapten

När det skulle till att avgöras var skådeplatsen Cloetta Center (som arenan då hette) i Linköping, och Kuusela skulle återigen spela en av huvudrollerna. MODO vände underläge 1-2 till ledning med 3-2 i den andra perioden, ett resultat som stod sig matchen ut och ett vilt jubel bröt ut när det stod klart att Kuuselas sista mål blev det som tog MODO Hockey till föreningens andra SM-guld i historien, det första sedan 1979.