Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

17 maj 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Linus Johansson återvänt till Färjestad, Dick Axelsson har meddelat att han slutar med ishockey och två SHL-spelare har skrivit NHL-kontrakt.


Ännu en återvändare klar för Färjestad

Färjestad har redan gjort klart med hemvändarna Marcus "Lilliz" Nilsson och Mikael Wikstrand. Nu är ännu en spelare klar för en återkomst och det handlar om Linus Johansson. Den 28-årige centern har skrivit på ett fyraårskontrakt, men det finns ”out-klausul” efter år två och tre.

– Förra året i Ryssland var ett turbulent år, och man funderade mycket och kom väl någonstans på att man värdesätter tryggheten. Nu när det blir lite återvändare som kommer hem så vill man vara med. Jag tror vi kan göra något riktigt bra tillsammans, säger Linus Johansson till Färjestads hemsida.

Linus Johansson spelade i Färjestad mellan 2018 och 2020, och säsongen 2019/20 var han kapten i laget. Men efter den säsongen skrev han på för HK Sochi i KHL. Men det blev bara åtta matcher i klubben. Därefter gick han till Neftekhimik Nizhnekamsk. Totalt blev det nio poäng på 27 KHL-matcher den gångna säsongen. Men nu är det alltså Färjestad som gäller igen.

– Vad Linus kommer in med i vårt lag vet alla vid det här laget. På isen är han en härförare som går bra i alla väder. Han kanske inte är en poängkung på det viset, men hans attityd och vilja att jobba för märket på tröjan mer än för sig själv är en egenskap vi värdesätter högt. På sidan är han lika stark, han är verbal i omklädningsrummet om det behövs, och kanske har vi saknat det lite under förra säsongen, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Linköping värvar – både spelare och tränare

Sedan tidigare var det klart att Niclas Hävelid och Gereon Dahlgren blir assisterande tränare i Linköping nästa säsong. Huvudtränare blir Klas Östman, som därmed återvänder till klubben. Han var assisterade tränare i Linköping mellan 2014 och 2019. De två senaste säsongerna har han varit i EV Zug, som den gångna säsongen vann guld i Schweiz. Nu har han skrivit på för två säsonger med Linköping.

– Det känns fantastiskt bra och hedrande såklart. Linköping är den klubb som jag har varit längst i och det känns som hemma och min klubb. Det känns väldigt inspirerande, säger Klas Östman till klubbens hemsida.

Linköpings GM Niklas Persson har även värvat två spelare – Christoffer Ehn samt Craig Schira. Ehn kommer närmast från Frölunda, dit han återvände under den gångna säsongen. Under de två säsongerna dessförinnan spelade han i Red Wings-organisation och han noterades för över 100 NHL-matcher. Nu tillhör han Linköping fram till 2024.

– Jag var lite i tankarna kring vad jag ville göra med karriären och vart jag ville ta vägen. Där kom Linköping med ”Pajen” och coacherna in i bilden och jag fick en bra känsla från start. Jag känner mig väldigt motiverad att starta det här kapitlet, säger Christoffer Ehn till klubbens hemsida.

33-årige Schira har gjort 227 SHL-matcher, i Luleå, Rögle och HV71. Han var lagkapten i Rögle säsongen 2018/19 och han kommer närmast från spel i Adler Mannheim. Den kanadensiske backen har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Det känns väldigt bra och jag är tacksam för att Linköping har gett mig den här möjligheten. Jag och min familj ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till Sverige, säger Craig Schira till klubbens hemsida.

Söderblom och Ryfors skriver NHL-kontrakt

Målvakten Arvid Söderblom, som imponerade stort i Skellefteå den gångna säsongen, har skrivit på ett avtal med Chicago Blackhawks. 21-åringen stod 21 SHL-matcher och av dessa vann Skellefteå 13, och Söderblom hade 92,2 i räddningsprocent. Nu är det klart med ett tvåårskontrakt med Blackhawks.

Den andre SHL-spelaren som skrivit på för en NHL-klubb är Simon Ryfors, som numera tillhör Tampa Bay Lightning. 23-årige Ryfors kommer från en succésäsong med Rögle. Han blev delad etta i SHL:s skytteliga med 25 fullträffar i grundserien. Han följde upp det med tio poäng på 14 slutspelsmatcher. Ryfors har skrivit på ett ettårskontrakt med Tampa Bay.

Rakhshani stannar i Djurgården

Rhett Rakhshani blir kvar i Djurgården. Den amerikanske forwarden gjorde 28 poäng på 35 matcher den gångna säsongen och nu har han skrivit på ett nytt kontrakt, som sträcker sig till 2023.

– Det känns riktigt bra att kunna välkomna Rhett och hans familj tillbaka de närmaste två säsongerna. De stortrivdes i Stockholm trots de rådande restriktionerna som var under vintern, och jag vet att Rhett ser fram emot att så småningom få uppleva hur det är att spela inför vår fantastiska publik, inleder Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Djurgården är Rakhshanis sjätte SHL-klubb och han har spelat i Sverige sedan 2012. Totalt har det blivit 316 poäng på 460 SHL-matcher.

Djurgården har även skrivit a-lagskontrakt med Ludvig Hedström, Alex Brännstam, Pontus Johansson och Oscar Bjerselius. Den talangfulle kvartetten har avtal som sträcker sig över kommande säsong.

Axelsson avslutar karriären

På måndagsmorgonen kom beskedet att Dick Axelsson lägger skridskorna på hyllan. 34-åringen gjorde 27 poäng på 42 matcher den gångna säsongen.

–  Jag känner att det är ett bra läge. Samtidigt som det känns att jag nog hade kunnat ha ett par bra år till i mig. Men motivationen har inte varit på topp, samtidigt som det inte varit någon publik, och jag känner att det är läge att ta tag i den civila karriären. Att börja på ny kula, säger Axelsson till Expressen.

Dick Axelsson debuterade i SHL med Djurgården säsongen 2007/08 och totalt har han gjort 297 poäng på 434 SHL-matcher. Han har två SM-guld med Färjestad på meritlistan – 2009 samt 2011. Han har även vunnit guld i Schweiz med Davos och 2013 var han med och vann VM-guld.

Flera spelare lämnar sina SHL-klubbar

Rögle förlorade finalen mot Växjö och nu har truppbygget inför nästan gång dragit igång på allvar. Det står klart att fyra spelare lämnar klubben: Niklas Hansson, Jakob Bondesson, Melker Eriksson samt Johan Gustafsson. Hansson har skrivit på för schweiziska EV Zug.

Växjös guldhjälte Ilari Melart lämnar Småland. Han har skrivit på för tyska Adler Mannheim. Det står även klart att Tim Erixon, Erik Källgren, Linus Nässén och Marcus Sylvegård inte spelar i Lakers nästa säsong.

Niko Ojamäki kom till Linköping inför den gångna säsongen, men nu står det klart att parterna går skilda vägar.

Jonathon Blum har gjort klart med en ny klubb. Den förre FBK-backen har skrivit på för EHC München.

Tre andra spelare som lämnar SHL är Pär Lindholm, Tuomas Kiiskinen samt Albin Eriksson. Kiiskinen, som har spelat i Skellefteå de senaste säsongerna, är klar för KaIPa och Albin Eriksson, senast i Färjestad, spelar i Ässät kommande säsong. Var Pär Lindholm, som återvände till Skellefteå den gångna säsongen, spelar framöver är inte offentliggjort.

En annan som byter klubb är Linus Klasen. Den offensivt skicklige forwarden vann Luleås interna poängliga den gångna säsongen (42 poäng) och han hade kontrakt över nästa säsong, men parterna har nu kommit överens om att bryta avtalet i förtid.

– Jag vill tacka Luleå hockey för förståelsen och att vi snabbt kommit överens om en lösning. Utöver familjesituationen har jag som vanligt trivts oerhört bra i Norrbotten och Luleå Hockey är den förening jag älskar och som alltid kommer ha en stor plats i mitt hjärta, säger Klasen till klubbens hemsida.

Klasen har nu skrivit på för schweiziska EHC Visp.