Marcus Högberg: "Drömde mardrömmar om McDavid"

14 januari 2022 11:00
20 frågor

Efter fyra säsonger i Nordamerika är Marcus Högberg, 27, tillbaka i SHL. Linköpingsmålvakten, med 42 NHL-matcher på meritlistan, är näste spelare vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar han om mötet med Connor McDavid, hur det tuffa fjolåret har stärkt honom samt om den sista tiden han fick ihop med sin pappa.


1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Christoffer Rifalks spel med klubban hade jag tagit i så fall.

2. Vilken spelare är svårast att möta i SHL?

–  Ryan Lasch. Han är farlig i PP och är en lurig spelare överlag.

3. Vilken fysövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Tråkigast är löpning, så jag håller mig till cykeln. Frivändingar har jag varit bra på, när jag var yngre i alla fall.

4. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Det måste jag säga är Connor McDavid. Jag drömde mardrömmar om honom förra året, haha.

5. Gjorde han många mål på dig?

– Ja, han och Leon Draisaitl gjorde en hel del poäng mot oss. Det var kul och utmanande att möta dem. Det var första gången jag mötte dem.

6. När har du varit som mest starstruck?

– Min första NHL-match när jag stod mitt emot Ovetjkin. Det kändes coolt. Då var jag starstruck.

7. Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne från tiden i NHL?

– Bästa var när vi hade Fathers trip när farsan fick följa med och se match i Tampa. Det var coolt. Förra säsongen gick det inte som jag ville. Det är nog det sämsta.

8. Kan du berätta lite om vad ni gör under en Fathers trip?

– Papporna till oss spelare i laget kom dagen innan vi skulle åka iväg på roadtrip. Vi var på roadtrip i Florida och Tampa och spelade där två matcher. Vi var där i kanske fyra dagar totalt. En kväll hade vi middag och käkade allihop och sedan var våra pappor med på allt vi gjorde under den här roadtripen. De var med på alla möten inför matcherna och sådana saker. Det var en rolig upplevelse.

9. Du sa att förra säsongen var ditt sämsta minne från NHL-tiden. Hur tacklar du det, hur fungerar du i motgång?

– Man kan se det från två sidor. Det kan vara både positivt och negativt. Jag lärde mig mycket under förra säsongen, vad jag gjorde för fel. Jag ändrade mycket i mitt spel och försökte ändra på för mycket. Jag ville för mycket, i stället för att backa några steg och tro på mitt spel. Det gick ju trots allt bra för två år sedan. I stället för att ändra för mycket på mitt spel kan man göra småjusteringar och inte tänka så mycket. Det är något positivt jag fick ur förra säsongen och som jag har tagit med mig in i den här.

10. Har du gått tillbaka till spelstilen du hade för två år sedan nu?

– Ja, det har jag. De senaste månaderna har jag kommit tillbaka till det spel jag vill spela. Att ha mycket tålamod och stå på fötterna så mycket som möjligt, och läsa spelet därifrån. Istället för att jaga mycket, bli överaggressiv och på så sätt hamna ur position.

11. Vilken var den senaste tv-serie du såg?

– Vi har kollat mycket serier den senaste tiden. Men vilken var den senaste? Beck var nog den senaste, om vi klassar det som en serie.

12. Vilken match i karriären är din bästa?

– Säsongen 13/14 hade jag en bra match i Linköping efter att jag hade kommit tillbaka från ett lån i Mora. Det var mot Skellefteå i slutspelet och de hade chans att avgöra matchserien, men jag höll nollan och vi vann med 2-0. Jag var väl 19, 20 år och visste inte vad jag gjorde där ute på isen, haha. Jag spelade bara mitt spel och tänkte inte så mycket på det. Det är den match som kommer upp när du frågar om min bästa match.

13. Vem i laget åker du helst på semester med och varför?

– Max Lindroth. Jag sitter bredvid honom i omklädningsrummet och vi har hittat en väldigt bra kemi. Vi har roligt ihop.

14. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Någon av mina sista dagar med pappa (Marcus Högbergs pappa Peter dog i mars 2020).

15. Vad gjorde ni tillsammans den sista tiden?

– När jag visste att farsan blev sjuk åkte vi hem från Ottawa och spenderade några veckor med honom. Vi kollade på hockey på övervåningen eller bara hängde.

16. Hur mycket tänker du på honom?

– Jag tänker på honom väldigt mycket. Minst en gång per dag. Jag känner att han finns med oss varje dag.

17. Vilken är den onödigaste pryl du har köpt?

– Just nu är det Nintendo Switch, som jag köpte inför den här säsongen. Jag skulle ha det på bortamatcherna tänkte jag, men jag har glömt det ett antal matcher. Just nu är det mitt sämsta köp.

18. Är du glömsk överlag?

– Ja! Jag glömmer saker hela tiden, haha. Jag kan gå till en mataffär och ha en lista i huvudet, men jag kommer bara hem med hälften av grejerna jag skulle ha. Jag är väldigt glömsk av mig.

19. Vem var du i skolan?

– Jag var en typisk hockeygrabb, som gick runt med mjukisbyxor fram till tvåan på gymnasiet. Annars var jag nog rätt tystlåten. När jag var ganska liten var jag sprallig och lite clown. Men när jag blev lite äldre blev jag mer tystlåten.

20. Är du tystlåten i omklädningsrummet nuförtiden?

– Nja, både och. Ju äldre jag har blivit desto mer pratglad har jag blivit och tar för mig lite mer.

Här kan ni läsa fler artiklar i vår intervjuserie 20 frågor.