Lista: Fem backar som levererat under säsongen

15 december 2021 11:00
Lista

SHL-uppehållet inför julhelgen är här. Bortsett från en match den 21 december mellan Malmö och Timrå, är nästa fullspäckade matchdag de klassiska annandagsmatcherna.Under tiden tittar vi till spelare som utmärkt sig. Idag tittar vi på backarna.


Med uppehållet kommre nya listor. Och dagens lista, den andra av tre, tittar vi närmare på fem backar som har utmärkt sig.

Lukas Ekeståhl Jonsson, Rögle BK

Lukas Ekeståhl Jonsson, 25, levererar sin poängmässigt bästa säsong i karriären. På 26 matcher har han stått för 22 poäng, fem mål och 17 assist, vilket är näst bäst bland alla backar i ligan så här långt. Röglebacken spelar 21:02 minuter per match, en höjning med nästan fem minuter per match (4:57) sedan förra säsongen. Sedan förra uppehållet har han stått för sju assist på nio matcher - uöver 14 skott på mål.

Jonathan Pudas, Skellefteå AIK

Jonathan Pudas poängproduktion är bäst i SHL. Den 28-årige Kirunasonen har stått för hela 27 poäng (5+22) på 27 matcher under säsongen och sedan förra uppehållet har han tio poäng (2+8) på nio matcher. Lägg därtill att han har tio täckta skott på de senaste nio matcherna och 39 totalt - tredje flest i SHL.

Jesse Virtanen, Färjestad BK

Virtanen har spelat mest av alla backar per match under säsongen (24:37 minuter per match). Sedan förra landslagsuppehållet har finländaren klockats fär ännu mer, närmare bestämt 25:14 minuter per match. På de nio matcher han har lirat under den tiden har det blivit sju pinnar, två m¨ål och fem assist.

Per Svensson, Timrå IK

Svensson var en bubblare i den förra uppehållslistan. Faktum är att han har fortsatt på det inslagna spåret. Medelpadingarnas försvarsgeneral har täckt flest skott i ligan under säsongen (46), stått för flest tacklingar (87) och dessutom stått för åtta poäng framåt. Sedan förra uppehållet har han tolv täckta skott och 30 tacklingar till sitt namn.

Oscar Engsund, Luleå Hockey

Engsund har stått för 17 poäng på 24 spelade matcher under säsongen så här långt. Sedan novemberuppehållet har han fått iväg 24 skott på mål, satt 30 tacklingar, täckt 17 skott och dessutom levererat tre mål och tre assist. Det ger 46 skott, 53 tacklingar och 32 blockerade skott under säsongen. Engsunds senaste månad imponerar.

Bubblare

Joey LaLeggia, Timrå IK

Joey LaLeggia har fräst in tio poäng på de senaste tio matcherna och ligger därmed trea i backarnas poängliga. med 20 poäng på 26 matcher och är således en starkt bidragande faktor till Timrås formtopp som dock kommit av sig på sistone.

Sami Lepistö, Luleå Hockey

Lepistö har levererat tio poäng, samtliga assist, på elva matcher sedan novemberuppehållet. 37-åirngen har totalt spelat 14 matcher för norrbottningarna än så länge. På dessa har det blivit tolv poäng (1+11), 25 skott på mål och 15 täckta skott.

Jonas Junland, Linköping HC

Jonas Junland har vässat formen sedan novemberuppehållet. Linköpingskaptenen har täckt flest skott av alla spelare (20) under den perioden. Därtill har han stått för nio assist på tio matcher. 34-åringen har gjort elva assist på de senaste tolv matcherna.