• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

C More-experten om domarna: "Enorm respekt för deras arbetsuppgifter"

21 februari 2019 09:00
Sanny Lindström ler mot kameran.
Intervju

Den tidigare spelaren Sanny Lindström är ett välkänt ansikte i hockeysverige och syns flitigt i C Mores studio samt ute på SHL-arenorna. Vi valde att slå honom en signal och diskutera ett hårt debatterat ämne i SHL - nämligen domarna. En yrkesgrupp som experten ibland tar till försvar i sina egna sociala kanaler.


– Jag har egentligen ingen agenda att försvara domarna men har en enorm respekt för deras arbetsuppgifter. Det finns ingen annan arbetsplats som skulle tillåta den arbetsmiljön som domarna har. När du spelar hockey och skriver ett kontrakt förstår du och samtycker du att när du blir äldre kommer du att ha lite problem med kroppen, det sliter. Samma sak med domare, där samtycker du att det kommer att vara åsikter. Men när det kommer till rena personangrepp mot domare som individer och personer tycker jag är förkastligt, säger C More-profilen Sanny Lindström.

Ishockey berör och Sanny menar att alla har ett stort ansvar kring det hårda klimaten mot domarna - inte minst media.

– Alla måste sätta ner foten, det är inte acceptabelt att behandla människor så. När man har möjlighet att granska allt med 13 kameror varje match och alla situationer granskas är det klart att det blir åsikter om domarna, det förstår jag också. Det kommer vi aldrig runt.

Hur nås ni på C More av det tuffa klimatet och den starka kritiken mot domarna i SHL?

– Det är klart att vi alla får känna av klimatet på sociala medier. Tar man ställning mot ett lag eller en situation blir man en spottkopp. Man är så tillgänglig mot hur man var förut. Nu är allt ett knapptryck bort, förut innan allt blev så lättillgängligt hann du tänka igenom saker innan du kastade ur dig dem. Men när man som i mitt fall tar ställning för domarna i kontroversiella situationer är det klart att man får skit för det, men jag tar inte åt mig utan tänker mer på domarna som får stå ut med det här hela tiden, det tycker jag inte är värdigt.

"Vi har väldigt många bra domare"

Sanny menar att kvaliteten på domarna är blandad i SHL, men att han har stor respekt för hur snabbt det går och hur fort beslut ska fattas.

– Jag vill börja med att trycka på att i mitt jobb på C More har jag förmånen att vara positionerad mellan bänkarna och ser hur snabbt det går och hur svårt det är att ta beslut. Jag får se repriser tre-fyra gånger och ibland kan jag fortfarande känna "hur var det här egentligen?".

– Med det sagt kan jag ibland tycka att de borde kunnat ta bättre beslut men med respekt för hur fort det går och hur fort de behöver ta besluten. Men vi har väldigt många bra domare och det ser man inte minst när de får göra VM och JVM, de står sig helt klart bra.

Anser du att det finns vissa saker i regelverket som försvårar för domarna på isen?

– Ja, min uppfattning är att internationellt dömer man helt efter regelboken och tar inte hänsyn till något annat. I SHL känns det som man vill ha en viss typ av hockey och tolkar regelboken på ett visst sätt. Bland annat närkamper framför mål där det står att man ska tillåta lite mer vilket gör att domaren kan tolka regeln och bedömningen blir olika match till match. Om det blir en tydligare tolkning av regelboken är det lättare för domaren. Det som oftast landar på domaren är målgårdstolkningen. Där tror jag dessvärre att vi borde gå tillbaka som det var tidigare. Man får inte vara i målgården helt enkelt, då blåser man av spelet.

Anser du att domarna i SHL får mer kritik än i övriga ligor?

– Definitivt! Det är ett klimat där allt ska diskuteras hela tiden. Jämför med hur det ser ut i en match internationellt jämfört med SHL. Här ska varenda domslut diskuteras. Om det så är en hakning i mittzonen ska alla diskutera det, då hoppar kaptenen ut och ska diskutera det med domaren. Då tycker folk: "det är känslorna".

– Det är inte känslor. Det blir bara att matchen drar ut på tiden, det blir extra gnäll och frustration. Samma sak som att domaren pratar med tränaren om en hakningsutvisning, det ser man aldrig internationellt, på JVM eller VM. Det hände aldrig i Schweiz när jag spelade där heller och där kan jag meddela att domarna är mycket sämre. De är inte ens jämförbara, men där är det ingen som gnäller på det.

Det blir tyst en stund innan Lindström skrattar till och tar till orda:

– Sedan har jag säkert gjort det när jag spelade. Jag minns när jag var kapten och kastade mig över båskanten någon gång för att diskutera domslut med domaren. Det betyder inte att jag tycker att det är rätt och nu när jag ser det i efterhand tycker jag bara att det är helt idiotiskt.

Men hur kommer det sig att domarna får mer kritik här?

– Domarna har gjort sig mer tillgängliga generellt. När jag spelade i Schweiz i ett år pratade jag inte med en enda domare. Jag pratade inte med en domare varken innan eller efter och då var jag ändå assisterande kapten. Här i Sverige är de mer tillgängliga och öppnar upp för att diskutera efteråt.

Många fans vill att tillgängligheten ska öka mer och att ni i C More oftare ska intervjua domare efter matcher?

– Är det kontroversiella situationer kan det vara intressant att domaren efteråt svarar på frågor, men det borde inte vara något självändamål att man ska få in domarna efter varje match. Jag ser via mina sociala konton att det är en efterfråga på det, men jag ser ingen vinning i att ta in dem efter varje match.

Lindström berättar om vikten av transparens och förklaringar av regelboken för att skapa en förståelse bland supportrar.

– Jag tycker det är viktigt att man från SHL:s sida klargör varför vissa beslut har fattats, varför en spelare frias eller fälls. Det skapar en förståelse och det många inte tänker på är hur systemet är uppbyggt och vad många inte vet eller förstår är vad regelboken säger många gånger. Man måste bedöma en situation efter regelboken. Jag kan den inte, men när jag sätter mig in i situationer och läser regelboken förstår jag oftare.

"Domarkvaliteten är absolut inte sämre nu"

Sanny Lindström har spelat SHL-hockey både för Timrå och Färjestad och gjorde sin sista säsong i Sveriges högsta liga 2012/2013. Han menar att det råder ett helt annat klimat gällande domslut och domare nu än när han själv var aktiv.

– Det beror på att du har tillgänglighet på ett annat sätt. Alla matcher sänds på TV, du har repriser i all oändlighet och du kan dessutom se matcher i efterhand. När jag spelade visades det en match torsdag och en lördag. När matcherna var slut var de liksom slut och det blev inga diskussioner. Nu är det en annan verklighet vi lever i och det är jättelyxigt att ha möjlighet att se allt och därför granskas domarna hårdare nu. Jag vet att domarkvaliteten absolut inte är sämre nu än för 20 år sedan, definitivt inte.

Slutspelet närmar sig med stormsteg och en sak som debatteras hårt varje säsong är att domarna enligt fans tillåter mer och har en högre toleransnivå.

– Det där är en kombination. Det handlar nog främst om att spelarna blir mycket mer noggranna. Ju längre man kommer i ett slutspel ju färre fula tacklingar ser du. Det är för att spelarna inte vill riskera att ta en utvisning. Samtidigt vill inte domarna avgöra matchen och per automatik höjs nivån lite. Personligen har jag alltid älskat slutspel och om nivån höjs lite från spelarna och domaren är jag helt okej med det.