• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

North Banks redo för storföljena: "Upp till bevis nu för oss"

26 januari 2019 14:00
Intervju

Först Växjö och Lakers Lakejer idag, därefter Frölunda och Goa Gubbar tidigt i februari. Kinnarps Arena utsätts för två "invasioner" när bortafansen vallfärdar till hockeytemplet. Men vid Vätterns södra strand står HV71 stadigt och i en intervju berättar North Bank Supporters Linus Josefsson om uppladdningen.


Det vankas småländsk rivalkamp. Med nedsläpp 18:00 ikväll tar HV71 emot Växjö och Kinnarps Arena kommer i vanlig ordning att koka. Den drivande motorn bakom den elektriska stämningen; kortsidan med North Bank Supporters i det främsta ledet. HV71:s anrika supportergruppering lyckas gång på gång skapa en fantastisk atmosfär och att just hålla läktarna levande värdesätter man högt.

– Jag tycker att det är hela grejen. Vi var i Ängelholm för några veckor sedan. Då var det riktigt mycket folk i hallen och det gör allt så mycket roligare. Det är verkligen skitkul med mycket publik och sång, sen spexar så klart ett tifo till allting ytterligare, berättar Linus Josefsson.

Sedan fem år tillbaka är han medlem i tifogruppen och Linus har under en lång tid varit aktiv inom North Bank Supporters. Just nu håller han i ansvaret över bortaresorna, där Linus ser till att arrangera med bland mycket annat bussar och transporter. På tifofronten har säsongens första halva bjudit på ett par uppvisningar och mer planeras för våren. Den här lördagen är det alltså Smålandsduell som väntar och Linus Josefsson är redo för de 540 Lakersfans som gästar.

– Det är egentligen inget speciellt, utan en vanlig hemmamatch mot Växjö. Som HV71-supporter behöver du inte någon extra taggning inför en sån match. Nu kommer de med 500 och då får vi vara ännu mer på tårna.

Lakers Lakejer har själva i en intervju med SHL.se hävdat att de "ska visa att de äger arenan". Vad säger du om det?

– Det tror jag inte att de kommer att göra. Samtidigt är det upp till bevis nu för oss också att visa vem som egentligen är storebror. Vi ska dessutom ner dit snart också. Då kommer Växjöfansen få jobba för att få höras, så mycket kan jag säga.

Om bara ett par veckor väntar dessutom nästa invasion av Jönköping, då Frölunda kommer på besök den 2:a februari. Hur går tankarna inför det?

– Det finns som sagt några matcher som vi supportrar taggar upp extra till och Frölunda är en sån. Det ska bli kul, just för att Frölunda alltid är en rolig match. Det gäller att vi återigen står upp där. Det blir ett bra test för oss i Norht Banks.

"Hört många motståndare säga att det är tufft att komma hit"

Att som motståndarlag rulla in i Jönköping kan ofta vara en förförisk vy med stadens hus som speglar sig i Vätterns klara vatten. Men att däremot kliva in på isen för att utmana HV71 är en helt annan upplevelse. Många har vittnat om svårigheterna att komma på besök till den svårintagliga borgen. Det är även något som Linus Josefsson är bekant med.

– Jag har ju hört många motståndare säga att det är tufft at komma hit. Och det tror jag också att det är, fyller Linus i.

Vad är det som gör Kinnarps Arena så jobbig att spela i?

– Vi har branta läktare, sittplats hänger ofta med bra och det är mycket sång. Framförallt i början på matcherna. När HV71 spelar bra och trycker på med långa anfall blir det en grymt bra stämning.

SHL.se tog nyligen fram statistik som visade att HV71 är det bortalag som drar mest publik. Har du någon kommentar på det?

– Alltså HV är väl något av ett profillag i SHL, det skulle jag ändå vilja påstå. Vi har haft rätt bra med folk med på matcherna med i år, skickat många bussar och haft bättre uppslutning än på flera säsonger. Sen har vi haft många lördagsmatcher och det tror jag är en förklaring.

Om vi blickar mot kvällens laddade fight mot Växjö då. Vad vill du att ni tillsammans skapar för inramning inne i Kinnarps Arena?

– Jag vill att vi ska vara intensiva, sjunga högt och hela tiden verkligen pumpa på. Oavsett hur det går i matchen. Det är stoltheten vi har som gäller nu.

Själva matchen då, hur tror du att det går?

– Ja det vinner HV!, slår Linus fast med klar stämma.

Det var allt ett bestämt svar. Du känner dig väldigt övertygad om att det blir seger?

– Haha jo, men det tror jag. Egentligen är väl varken HV71 eller Växjö i någon superform just nu. Men jag tror att vi tar tre raka, det vore inte helt fel att tysta dem igen.