Rekordmånga besökare på SHL-arenorna i år

28 april 2016 08:56
Linnéa Nyängen / Örebro Hockey
STEFAN PERSSON / Bildbyrån
OLA WESTERBERG / Bildbyrån
CARL SANDIN / Bildbyrån
Linnéa Nyängen / Örebro Hockey
Peter Holgersson / Bildbyrån
DANIEL STILLER / Bildbyrån
OLA WESTERBERG / Bildbyrån
PETER SKAUGVOLD / Bildbyrån

Antalet besökare på SHL-arenorna har under många år legat runt två miljoner, de senaste åren strax under, men den här säsongen är besöksantalet återigen över den magiska gränsen och det blev faktiskt rekord i antal besökare!


För första gången på fyra år har över två miljoner besök gjorts på SHL-arenorna och den här säsongen är det dessutom nytt rekord. Aldrig förr har SHL haft så många besökare som den här säsongen, 2 127 944 åskådare.

Det är alltid svårt att jämföra publiksiffror från år till år då det så gott som varje säsong flyttas lag mellan SHL och HockeyAllsvenskan. Den gångna säsongen är extra svår eftersom ligan dessutom utökades med två lag. Publikstarka Leksand trillade ur SHL inför säsongen, upp kom Malmö, Rögle och Karlskrona. De två senare hade säsongens lägsta publiksnitt, medan Malmö hade det näst högsta. Faktum är att Malmö hade större publik än Rögle och Kalskrona tillsammans. De tre nya lagen drog totalt 394 081 åskådare till sina arenor vilket till viss del kan förklara den fina publiksiffran för SHL den här säsongen.

Svårtolkat publiksnitt

Samtidigt som det totala antalet besökare har ökat så har publiksnittet minskat något den här säsongen, från 6 024 till 5 846.

Om man tittar enbart på de lag som spelat i SHL de två senaste säsongerna så får man en annan bild. I den här beräkningen har bara de matcher räknats där dessa elva lag mötts inbördes, det innebär att samtliga matcher med Leksand från säsongen 2014/2015 och de med Karlskrona, Rögle och Malmö från säsongen 2015/2016 strukits. Publiksnittet för dessa matcher 2014/2015 landar på 5 926 efter totalt 275 matcher, motsvarande siffra för 2015/2016 är 6 105, men då är det färre matcher, 220 stycken.

Färjestad populäraste bortalaget

Guldlaget Frölunda har som vanligt störst hemmapublik under säsongen, hemma i Scandinavium (inga matcher spelades i Frölundaborg förrän i slutspelet) hade laget ett snitt på 9 312 åskådare per SHL-match, med Malmö (7 725) och Djurgården (7 335) på andra respektive tredje plats. Lägst publiksnitt hade Karlskrona (3 127) vars arena den här säsongen haft en begränsad publikkapacitet på 3 500.

Lagens publiksnitt på bortamatcherna är desto jämnare, där toppar Färjestad med 6 361 åskådare, i botten på samma lista ligger Örebro med knappt tusen åskådare färre (5 372). Att Färjestad toppar är inte ovanligt, laget brukar tillsammans med Brynäs, Djurgården och Leksand tillhöra de lag som drar mest publik på sina bortamatcher.

Slutspelet

Precis som föregående år var det fullsatt i samtliga finalmatcher. Slutspelet som helhet drog 291 332 åskådare, vilket ger ett genomsnitt på, 6 775 åskådare per match, dvs. knappt tusen fler än i SHL. Årets slutspel drog därmed något fler åskådare än fjolårets som drog 6 732 åskådare i snitt.