• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Lakejerna färgar SHL-arenorna: "Ganska sjuk resa som vi gjort"

24 januari 2019 17:30
Översiktsbild av Vida Arena med isen till höger i bild och i förgrunden syns den fyllda läktaren med flaggor.
Intervju

Växjö Lakers resa till hockeytoppen handlar inte enbart om vinster, SM-guld och pokaler. Den bygger lika mycket på de fans som fyller läktaren med sång och passion. SHL.se har mött Oscar Gustavsson som här berättar om arbetet bakom ett fint tifo och den invasion som väntar rivalborgen på lördag.


Lakers Lakejers styrelsemedlem samt supportergruppens tifoansvarige är en av många smålänningar vars hjärta klappar för det regerande mästarlaget från Växjö. Oscar Gustavsson berättar att medlemsantalet stadigt växer i Lakers Lakejer, som ligger på över 760 anslutna fans för stunden. Ett tiotal av dessa har tagit sitt engagemang ett steg extra och arbetar med att färga Vida Arenas läktare i samband med tifon.

Oscar berättar att gruppen vill snitta fem tifon i seriespelet och sedan ett per slutspelsserie, men att göra det är allt annat än gratis. Varje tifo kostar nämligen mellan 20 000 - 50 000 kronor att sätta upp. Fansens initiativ är därför beroende av bidrag och insamlingar för att kunna hålla flödet levande över en hel säsong.

– Talar vi specifikt om oss i Lakers Lakejer skulle jag säga att vi är rätt omtyckta i staden. Vi har ett bra kassaflöde som gör att vi kan hålla igång vår verksamhet över säsong, inleder Oscar Gustavsson och fortsätter;

– Det största tifo som vi haft var ungefär på 550 kvadratmeter. Det blev ju också det tifo som förra säsongen vann priset årets tifo på Fan Awards från NordicBet. Premiärtifot i år var också i samma storlek.

Varför gör ni allt det här? Vad är det som du vill att alla i publiken ska känna när de ställer sig på Vida Arenas läktare?

– Själva tanken bakom tifon är att kunna pusha laget till att göra det lilla extra, att öka adrenalinkicken. Dessutom är det inte minst en enorm stämningshöjare för publiken. Just tifon är kanske det som mest utmärker både fotboll och hockey. Det är egentligen enbart där som det förekommer.

Grundade tifogruppen och tog plats i Lakejers styrelse

Oscar Gustavssons engagemang på Vida Arenas läktare tog ordentlig fart 2015. Då grundade han vad som sedan dess är Lakers Lakejers tifogrupp, samtidigt som han även tog en plats i supporterorganisationens styrelse. Där håller Oscar en ledamotsroll som han sitter på även över de närmaste tre åren. Som tifoansvarig har han varit drivande i tifogruppens utveckling och bidragit till den ofta elektriska stämningen i hemmaborgen.

– Jag vill alltid att alla ger allt på läktaren, för jag märker att det kan göra skillnad. Det har vi sett många gånger. Som senast i lördags när vi hämtade upp 0-3-underläge till 3-3. Då blir varje personlig insats på läktaren viktig för att tillsammans bidra till att förändra matchens slutresultat, resonerar Oscar på frågan om publikens betydelse.

Kan du berätta om bakgrunden till ditt eget hockeyintresse?

– Jag har gått på hockey här i Växjö sen jag var riktigt liten, när de lirade i HockeyAllsvenskan och så där. Jag har i princip följt laget sen jag föddes, fortsätter Oscar.

Under den här tiden har ju rätt mycket hänt får man säga. Växjö Lakers har gått från hockeyns bakgård till SHL, SM-guld och stormaktsstämpel. Hur har det varit att uppleva allt det från läktarplats?

– Stort! Det är ju en väldigt stor skillnad nu jämfört med då, framförallt med arenan. Det är nog svårt att sätta sig in i det perpektivet för en som inte varit med, för det är en ganska så sjuk resa som vi gjort.

Ni har ju också fått till ett ordentligt drag runt laget, med en häftig atmosfär på hemmamatcherna. Vad är hemligheten till det?

– Det speciella är att vi lyckats skapa en familjär krets som är väldigt tight och enad. När vi vann tifoutmärkelsen betydde det mycket, för det handlar om att vi tillsammans gör skillnad. Som Växjöfan får man ofta höra mycket negativa grejer som att man tidigare hållit på andra lag, att klubben bränner mycket pengar och så vidare. Då blir det här ett sätt att motbevisa det. Vi har lyckats vända allt det negativa till en positiv läktarkultur och det är en starkt bidragande faktor till att vi kan prestera hela tiden.

Ska erövra rivalstaden: "Vi ska visa att vi äger arenan"

På isen går Växjö Lakers en fortsatt kamp om de eftertraktade topplaceringarna i SHL:s sluttabell till våren. Samtidigt fortsätter Lakers Lakejer att sluta upp för sitt lag på läktare över hela hockeysverige. Givetvis lockar de matcher som ligger geografiskt nära ett extra stort intresse - och nu väntar två just sådana resor.

Allra störst fokus är sedan länge riktat mot bortamötet med Malmö Redhawks den 16:e februari och Växjö kan där räkna med ett gigantiskt stöd. 850 biljetter har redan sålts och klubbens fans har ett eget abonnerat tåg. Det här blir tredje säsongen i följd som Lakers Lakejer arrangerar en tågresa till just Malmö, en tradition som verkligen sätter fingret på den passion fansen har för sitt lag.

– Den här resan är något utöver det vanliga och något som många ser fram emot. Det blir något av höjdpunkten på hela året. Vi har fått möjlighet till en lördagsmatch borta mot Malmö tre år i rad nu, berättar Oscar Gustavsson.

Ännu närmare i tid är lördagens rivalmöte mellan HV71 och Växjö. De båda stormakterna mäter krafterna ännu en gång och den här gången står mycket mer än bara den småländska äran på spel. Lakers Lakejer har mobiliserat rejält för bortamatchen och när pucken släpps i Kinnarps Arena väntas ett orange läktarhav.

– Vi har 540 bokade platser till supportergruppen, sen får vi se hur många fler som tillkommer. Det blir ett rejält gäng, vilket är kul. Vi planerar för lite tifoaktiviteter och bra håll igång genom hela matchen, säger Oscar.

Det står så klart mycket prestige på spel när HV71 och Växjö möts. Jag gissar att det gäller även på läktaren - hur ska ni vinna den duellen?

– Absolut, det gäller att vara med från start! Vi ska visa att vi kommer att äga arenan. Så är det bara.