SHL-rekordet: "Jag fick några lägen och det studsade min väg"

15 mars 2022 15:00
SHL-rekordet

Under säsongen 2013/14 stod Patrik Hersley för en imponerande säsong. Den dåvarande Leksandsbacken smällde in hela 24 mål i grundserien. Ett svårslaget rekord? Vi ringde upp honom för att surra lite kring just det. Och en hel del annat.


Patrik Hersley spelar idag i tyska Krefeld Pinguine efter att han lämnat Malmö Redhawks , där han spelade förra säsongen. Och i Tyskland har våren börjat smyga sig på.

– Ja, det vänder runt lite snabbare, vädret. Det är rätt skönt. På så vis, konstaterar Hersley när SHL.se ringer upp.

Men vi tar det från början. Han berättar att han var fyra eller fem år gammal när han började spela hockey. Men hur kommer det sig att han blev back?

– Ja du, jag var forward från början. Vi var ett par stycken som var bra forwards men så tappade vi några backar och så då frågade de om vi kunde tänka oss att vara det och på den vägen är det.

Klivet från forward till back togs när han var omkring tolv år gammal. Hersley berättar att idag förstår att även om han inte förstod det då så passar hans rörelsemönster bättre som back.

– Men det var nog rätt bra för mig med tanke på hur det skulle bli sen. MItt rörelsemönster passar nog mer som back även om jag kanske inte fattade det just då. Men det var ett bra steg för mig.

När märkte du att du kanske hade något som andra inte hade i hockeyn?

– Det var ganska tidigt ändå. Vi var ett bra lag i 86-gruppen och jag tyckte att det var enkelt att göra mål. Och jag kände väl att jag var bättre än många andra. Vi hade ett bra lag och det hjälpte ju men redan tidigt var jag en av de främsta.

Och på tal om att ha något. Skottet. Patrik Hersleys mäktiga slagskott har renderat ett och annat mål. Inte minst det rekord vi alldeles strax ska fokusera på. Är det en träningsprodukt eller talang? Eller både och?

– Jag har nog alltid haft någon del av det, men kanske inte så uttalat som det blev efter det. Men redan i allsvenskan gjorde jag 15-16 mål någon säsong. Jag har haft en känsla för det och har fortsatt utveckla det lite grann, förklarar han.

Det för oss till den målglada säsongen 2013/2014. Säsongen då Hersley smällde in 24 mål på 51 matcher. Med det vann han Leksands skytteliga med tio måls marginal till tvåan Jacob Blomqvist. Men än viktigare, ingen annan back har gjort fler mål under en säsong i Elitseriens/SHL's historia.

Går det att sätta ord på hur allt kom samman?

– Jag kan inte svara på det. Det var bara slumpen flera gånger om, tror jag. Jag lyckades inte riktigt etablera mig i Elitserien som det hette då. Istället tog jag min roll i HockeyAllsvenskan och Leksand. En slump var att samma dag som jag kom dit bytte de tränare till “Äpplet” Appelgren. Jag var bra på allsvensk nivå och vi lyckades gå upp året efter. Jag var bra men kanske inte den absolut främsta backen. Vi tog in en nordamerikan men han fick sparken innan säsongen startade och då fick jag den rollen i den första matchen. Jag kommer ihåg att jag snackade med “Äpplet” (Andreas Appelgren) dagen efter, berättar han och fortsätter:

– Jag hade haft uppemot 25 eller 26 minuter, tror jag. Han frågade hur det kändes och jag svarade: “Jag är helt slut, det var riktigt jobbigt. “ Då sa han bara: “Det är bra, det är bara att köra. För mindre än så här kommer du inte att spela.” Det var lite bra, tror jag. Jag blev inkastad i en roll, tog den och växte med den. Det var ingen tanke eller plan att jag skulle göra många mål. Jag var ju hyfsat offensivt lagd men jag tror att det var ytterligare ett par slumpar där jag gjorde ett par mål. Sedan rullade det på. Jag fick några lägen och det studsade min väg.

Bland många matcher den säsongen är det ert möte med Örebro borta som sticker ut, där du gör hattrick.

– Hehe, ja. Den kommer jag ihåg.

Kan du bara berätta om den känslan? Jag hade nog skakat på huvudet och inte trott att det var sant.

– Det kändes så för mig, faktiskt. Det var ingen speciell match så, vad jag kommer ihåg. Jag har ju kollat igenom det i efterhand. På det första får jag en perfekt passning från (Johan) Ryno, som så många gånger annars där jag kunde smälla in den. Den andra är ett turmål där pucken går via en skridsko in på en retur. Sedan hade jag bara feeling när jag fick det tredje. Ibland har man det flowet när man känner hur det ska vara. Det var bara att skicka iväg den med en fin touch. Jag tar inte i hårt alls utan jag får en bra träff. Målvakten ser ingenting, de står spelare i ansiktet på honom. Det var ungefär så det kändes då. Jag var lika förvånad som alla andra - hur glad som helst. Jag kände ju att allt gick med mig.

Han är en av tre backar som har gjort 20+ mål under en säsong.

Vilka är de andra två?

– Nej, ingen aning. Janne Huokko, kanske?

Han har rätt. Huokko gjorde 21 mål under säsongen 1998/1999, spelandes för Leksand. Den andra är Petteri Nummelin som hängde 20 mål för Frölunda 1996/1997.

Handen på hjärtat, tror du att ditt rekord slås?

Han andas in och funderar.

– Nej, inte som hockeyn ser ut som den gör idag i SHL. Då tror jag att det är väldigt svårt. Annars är det någon som ska ha lika mycket tur och allt ska stå rätt för den killen också. Men så som hockeyn har ändrats kan det nog bli svårt. Men det är klart, spelas det hockey i 100 år till i Sverige…ja, då finns det en chans, säger han.

Samtalet är nästan avslutat men Hersley ber att få med en sak. En viktig sak. En sak som visar att även individuella rekord bär lagets märke.

– Jag vill gärna säga att utan mina lagkamrater och framför allt då kanske Johan Ryno och Micke Johansson hade det inte blivit så bra och min karriär hade inte blivit så bra som den blev. Lika mycket de killar som stod framför mål. När man kollar igenom det i efterhand ser man att det väldigt ofta är någon som står framför mål och skymmer. Det är kanske inte världens roligaste jobb för ibland blir man träffad också. Så stort tack till de killarna och hela Leksands IF.