• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

"Engagemanget och viljan till att stötta sin klubb i dessa tider har varit helt otrolig"

16 mars 2020 16:14

Efter den senaste veckans osäkerhet kring hur spridningen av Coronaviruset skulle påverka resterande delen av säsongen kom på söndagen beslutet - säsongen är över. Frågorna är många, och vi ska här ge svar på de mest frekvent ställda frågorna.


Vi har den senaste veckan haft en väldigt oviss tid gällande resterande del av säsongen.

Detta har hänt:

Regeringen beslutade under onsdagen den 11 mars att begränsa publika möten med över 500 deltagare som ett led i Folkhälsomyndighetens förhöjda smittorisk gällande Coronaviruset. Därmed spelades matcherna under torsdagen den 12 mars utan publik.

På torsdagen meddelade SHL att SM-slutspelet skjuts upp till att starta vid en senare tidpunkt. Detta i samråd med Svenska ishockeyförbundet.

Under lördagen den 14 mars begärde SHL, i enighet med de fjorton klubbarna, att SM-slutspelet skulle ställas in för säsongen 2019/20 och lade i och med det fram en hemställan till Svenska Ishockeyförbundet som är de som tar beslut i frågan. Svenska Ishockeyförbundets styrelse beslutade sedan på söndagen den 15 mars att följa SHL:s begäran och säsongen var över.

"Vi befinner oss i en exceptionell situation"

Detta är givetvis ett ledsamt beslut att ta då SM-slutspelet sedan urminnes tider är en folkfest. Men på samma sätt som det är ledsamt är det också ett självklart beslut att ta under rådande omständigheter.

– Vi befinner oss i en exceptionell situation globalt sett och vi måste alla ta vårt ansvar i att begränsa Coronasmittan i samhället, så även SHL. Hockeysaknaden är dock redan tung och vanligtvis går vi ju in i vår allra roligaste tid nu framöver men nu får vi alla ta vårt ansvar och ta hand om varandra, säger Michael Marchal, VD SHL.

– Engagemanget och viljan till att stötta sin klubb i dessa tider har varit helt otrolig och väldigt glädjande att följa. Vi och klubbarna tackar innerligt för det stöd som visats upp de senaste dagarna och ser fram emot att fortsätta kraftsamla tillsammans i dessa speciella tider, avslutar Marchal.

Frågor och svar

Vi befinner oss i en helt ny situation globalt sett, och så även gällande idrottsrörelsen och SHL. Här har vi samlat de mest frekvent ställda frågorna.

Varför ställde man in resterande delen av säsongen?
Människor och hälsa går före allt. SHL har följt utvecklingen av COVID19 och kommit till beslut att vi önskar avsluta SHL slutspelet 19/20. Beslutet måste dock fattas av Svenska Ishockeyförbundets styrelse så efter att SHL begärde att säsongen ställdes in tog Svenska Ishockeyförbundet beslutet att följa SHL.s begäran under söndagen.

– Vi har alla ett ansvar att begränsa Coronasmittan i samhället och det är självklart att vi i SHL ska ta vårt ansvar för vår publik och arbetsmiljön för spelare och medarbetare. Det är ett oerhört tråkigt beslut men självklart under rådande omständigheter, sa Michael Marchal, VD SHL, tidigare om beslutet.

Varför ställdes inte slutspelet in från start?
Det här är en oerhört komplex och ny situation för alla, även för oss. Vi vill spela matcher med publik varför vi först valde att skjuta fram slutspelet i avvaktan på hur allt skulle utvecklas. Där vi är nu ser vi att det inte är möjligt, främsta med anledningen människors hälsa som går före allt. SHL arbetade under utvecklingens gång med en rad scenariobeskrivningar vid misstänkt Coronasmitta i ett lag och med de tänkbara konsekvenserna såg vi det som omöjligt att genomföra ett slutspel med sportslig rättvisa under rådande omständigheter. Därför begärde vi att få avsluta SM-slutspelet till Svenska Ishockeyförbundet.

Varför avvaktade man inte längre och såg om slutspelet kunde spelas längre fram?
Det är en oerhört komplex situation vi befinner oss i men myndigheternas riktlinjer gällande publika evenemang och smittobegränsning i samhället gäller för en tid framöver. Ett antal spelaravtal löper dessutom ut efter ordinarie säsong (förtydligande: vissa spelaravtal löper ut innan maj månad), dessutom är Hockey-VM än så länge planerat att genomföras från maj vilket innebär att det inte är ett alternativ att spela senare på våren eller sommaren. Det och tidigare nämnda tänkbara konsekvenser vid eventuell smitta inom laget innebär att ett slutspel därmed inte skulle hinnas avgöras med sportslig rättvisa under rådande omständigheter, vilket är ytterligare skäl till att ställa in SM-slutspelet helt.

Varför spelades inte slutspelet och kvalspelet utan publik tills vidare bara?
Hockey ska spelas med publik i största möjliga mån, vilket blev extra tydligt under den sista grundserieomgången. Dessutom har SHL ansvar för såväl spelare som medarbetare och under rådande omständigheter var det inte ett alternativ att låta dessa fortsätta resa och spela/träna i grupp så som ett slutspel skulle kräva. Detta ansåg SHL i enighet med samtliga klubbar. Kvalspelet beslutar Svenska Ishockeyförbundet kring i samråd med HockeyAllsvenskan.

Varför koras inga svenska mästare?
Svenska Ishockeyförbundet beslutar kring tävlingsbestämmelserna och därmed slutspelet. Svenska Ishockeyförbundets styrelse beslutade att inga mästare skulle koras då slutspelet ej skulle spelas. SHL har ej haft någon påverkan på detta beslut.

Varför avgjordes inte det HockeyAllsvenska-kvalet?
Svenska Ishockeyförbundet ansvarar och beslutar kring kvalspelet. SHL har ej haft någon påverkan på detta beslut.

Varför utökas inte SHL med ytterligare lag inför nästa säsong?
Upp- och nedflyttningar beslutas även det av Svenska Ishockeyförbundet då de beslutar kring tävlingsbestämmelserna inom svensk hockey vilket innefattar samtliga ligor.

Vad betyder det här ekonomiskt för SHL och klubbarna?
Ekonomin är sekundär i detta fall, människor och hälsan går först. Det är en oviss ekonomisk situation för många företag och föreningar och de ekonomiska konsekvenserna kommer utvärderas allteftersom utvecklingen fortgår.

Kommer nästa säsong att spelas som vanligt?
Vi har den största ambitionen att starta och genomföra nästa säsong som planerat. Vi får fortsätta följa utvecklingen i stort.

Vad betyder det här för lagen och spelarna? Har klubbarna fortfarande träningar?
Klubbarna har arbetsgivaransvar för sina spelare och medarbetare och tar egna beslut i led med de riktlinjer myndigheterna tagit fram i frågan.

Har några spelare drabbats av Coronaviruset?
Det har inte funnits några konstaterade fall bland spelartrupperna ännu.

Den sista grundserieomgången spelades utan publik, kan man få återbetalning för köpta biljetter?
Vänd dig till respektive klubb för mer information om biljettåterköp.

Kan man stötta sin klubb ekonomiskt i dessa tider?
Vänd dig till din klubb för mer information, många supporterföreningar och klubbar har startat kampanjer i frågan.

Vad ska man göra nu när det inte spelas någon hockey?
Det är en fråga alla hockeyälskare ställer sig just nu. Vi vet att vi hockeysupportrar är ett tufft sällskap som är bra på att inkludera och ta hand om varandra, och det är nu viktigare än någonsin. Vi har alla ett ansvar att ta hand om varandra, både när det gäller att begränsa Coronasmittan i samhället och att rå om varandra i dessa speciella tider.