Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

15 november 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården bekräftat att William Eklund återvänder, Gustav Backström har förlängt med Örebro och Vilmos Gallo har bytt Luleå mot Linköping.


Bekräftat: Eklund till Djurgården

Nu är det klart att William Eklund spelar resten av säsongen i Djurgården. I tisdags skrev klubben på sin hemsida att de har kommit överens med NHL-klubben San Jose Sharks att Eklund återvänder till Djurgården.

– Williams återkomst känns nästintill som ett nyförvärv. Vi har givetvis inte slutat hoppas att han skulle återvända, men vi planerade inte för det i och med hans starka start på säsongen i San Jose, säger den strategiske sportchefen Joakim Eriksson.

Förra säsongen gjorde Eklund 23 poäng på 40 SHL-matcher, och belönades med priset som Årets Rookie. På nio NHL-matcher med San Jose Sharks den här säsongen gjorde Eklund fyra assist. Men nu lånas han alltså ut från NHL-klubben.

– William har givetvis varit väldigt besviken under helgen till följd av beslutet från San Joses sida. När jag talade med honom igår så var han tydlig med att göra klart för mig att hans DIF-hjärta kommer att bulta starkt när han återigen drar på sig Djurgårdströjan, säger Joakim Eriksson.

Arnesson och Öhgren skriver kontrakt med Djurgården

Linus Arnesson, 27, och Djurgården är överens om en förlängning. Den defensivt skicklige backen, med 14 landskamper på meritlistan, har skrivit på ett kontrakt till 2024.

– Linus är en riktig djurgårdare och järnkamin, som brinner för laget och för skölden. Det känns jättebra att ha med oss Linus i vår resa mot sportsliga framgångar, säger Djurgården strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Arnesson var med och spelade upp Djurgården i SHL 2014. Säsongen därpå debuterade han i högstaligan och därefter blev det spel i AHL under två säsonger. Under karriären har Arnesson gjort 250 SHL-matcher. Förutom Djurgården har han representerat Örebro och Färjestad i SHL.

En annan som har skrivit kontrakt med Djurgården är 17-årige Liam Öhgren. Han och klubben är överens om ett rookieavtal som sträcker sig över nästa säsong.

– Liam är ännu en produkt av Stockholmshockeyn och vår fantastiska talangutveckling. Han har trots sin unga ålder redan en fysik som en vuxen man, vilket har hjälpt honom att spela i SHL-laget på ett mycket bra sätt under inledningen på säsongen, säger Joakim Eriksson.

Öhgren kom från Huddinge till Djurgården 2019. Han debuterade i SHL den här säsongen och har gjort två poäng på 14 matcher.

Frölunda lånar in från Timrå

Frölunda har flera spelare på frånvarolistan och har därför valt att låna in forwarden Jacob Olofsson från Timrå. Lånet gäller i två veckor.

– Vi har några tuffa veckor framför oss och behöver göra det här för att tackla det läge vi är i. Vi är tacksamma mot Timrå att vi får den här möjligheten, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Olofsson spelade JVM 2019 och har gjort 88 matcher i SHL (24 poäng).

Liljegren lånas ut

Timrå lånar inte bara ut Jacob Olofsson. De kommer också att låna ut Viktor Liljegren till Västervik till den 18 december.

– Viktor behöver speltid och i Västervik kan han få det. Han har varit där förut och är bekant med klubben. En utlåning fram till den 18 december är en bra lösning, säger sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Liljegren kom till Timrå från just Västervik inför den här säsongen.

Backström stannar i Örebro

Gustav Backström är inne på sin nionde säsong i Örebro Hockey. Nu är det klart att det kommer att bli minst två till. Den 26-årige backen har nämligen skrivit på ett kontrakt över säsongen 2023/24.

– Vi är väldigt glada över att Gustav stannar hos oss till 2024. En kille från regionen som nu är inne på sin nionde säsong i klubben. Gustav står för en professionalism både på och utanför isen. Vi tycker att han tagit stora steg i sitt spel och även utvecklats mycket som person och som ledare. Vi ser Gustav som en viktig kugge i Örebro Hockey och tillsammans ska vi fortsätta utvecklas ytterligare, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Backström debutade i SHL säsongen 2016/17 och totalt står han noterad för 269 SHL-matcher. Förra säsongen debuterade i Tre Kronor (fem landskamper). Inför den här säsongen utsågs Backström till assisterande lagkapten i Örebro.

Linköping värvar Gallo – och lånar ut Andersson

Vilmos Gallo skrev på för Luleå inför den här säsongen. Men där har det inte blivit som ungraren tänkt sig. Forwarden gjorde fem poäng på 14 matcher och i veckan gick Luleå ut med att klubben och Gallo går skilda vägar. Nu står det klart att han fortsätter karriären i Linköping. Kontraktet gäller resten av den här säsongen samt ytterligare två.

– Jag är superglad. Det känns som att jag kommer hem igen. LHC och Linköping betyder väldigt mycket för mig och jag är väldigt taggad på att spela i Saab Arena igen, säger Vilmos Gallo till klubbens hemsida.

Gallo kom till Linköping som junior 2013 och han gjorde fyra säsonger i föreningen. Han har även representerat Timrå i högstaligan. Förra säsongen gjorde han 20 mål och 18 assist på 55 matcher i den finska ligan.

Linköping har även gått ut med att de lånar ut forwarden Jimmy Andersson till allsvenska Vita Hästen. Lånet gäller tills vidare.

–  Jimmy behöver mer istid än vad vi kan erbjuda just nu. Tillsammans har vi kommit fram till att det här är den bästa lösningen just nu, säger LHC:s GM Niklas Persson.

Lorito har gjort klart med ny klubb

Matt Lorito gjorde ingen succé i Djurgården. Han fick lämna Djurgården efter sex poäng på 14 matcher. Nu har kanadensaren gjort klart med en ny klubb. Det blir en flytt till Lettland och KHL-klubben Dinamo Riga.